Administraţia locală, în pragul colapsului

Administraţia locală, în pragul colapsului
Primăriile nu funcţionează din lipsă de fonduri. Angajaţii nu şi-au primit salariile cu lunile. Calitatea serviciilor publice scade, iar actele de corupţie se înmulţesc Administraţia publică locală a ajuns în pragul colapsului din cauza crizei politice şi a problemelor financiare. În lipsa unui Guvern cu puteri depline, tot mai multe primării, din toate judeţele ţării, încep să rămână fără bani de funcţionare, iar angajaţii susţin că nu şi-au primit salariile cu lunile.

În aceste condiţii, tot mai mulţi funcţionari publici nu pot să-şi mai desfăşoare activitatea eficient, cetăţenii devin nemulţumiţi de calitatea serviciilor publice oferite, iar sistemul riscă un blocaj total.

Gabriel Chifu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", avertizează că "în teritoriu va fi un haos generalizat, dacă în cel mai scurt timp nu vom avea un Guvern stabil care să poată rezolva problemele financiare".

Chifu a subliniat, in Bursa, că "sunt foarte multe primării care cu greu mai fac faţă cheltuieilor curente şi de plată a salariilor".

Un blocaj al administraţiei publice locale ar presupune, practic, că nu ar mai avea cine să soluţioneze problemele curente ale cetăţenilor şi nici cine să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Întrebat de jurnalistii de la Bursa dacă, în aceste condiţii, funcţionarii publici mai au vreo motivaţie să-şi desfăşoare activitatea şi să servească cetăţeanul, Gabriel Chifu a replicat: "Când nu mai sunt bani de salarii, când sunt restanţe la plata acestora şi când lucrezi în condiţii nu tocmai optime, oare cine mai poate să-şi desfăşoare eficient activitatea?".

Primăriile au restanţe la plata salariilor şi la utilităţi De aceeaşi părere este şi Iacob George, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), resposabil de administraţia publică locală, care a subliniat că pentru deblocarea situaţiei avem nevoie de un Guvern cu puteri depline, care poate să rectifice bugetul de stat sau să realizeze Legea bugetului pentru 2010.

Viceliderul SNFP mai atrage atenţia că funcţionarii publici sunt obligaţi să returneze sporurile de dispozitiv de 25% din salariile încasate.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
155

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
165

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
246

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...