Adeverinta de venit poate fi obtinuta online. Cum trebuie sa procedezi?

Adeverinta de venit, care atesta veniturile realizate de o persoana intr-un an fiscal, este unul dintre cele mai solicitate acte la ghiseele Fiscului, fiind necesar in mai multe situatii, cel mai adesea pentru obtinerea unui credit. De aproape o luna de zile, documentul poate fi obtinut si online, prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), serviciul electronic oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Adeverinta de venit poate fi obtinuta si online incepand din 22 mai, cand Ordinul MFP nr. 572/2015, care a reglementat aceasta posibilitate, a intrat in vigoare.

Pentru a intra in posesia documentului, fara a se mai deplasa la ghiseele organelor fiscale, contribuabilii nu trebuie decat sa se inregistreze in Spatiul privat virtual, de unde pot solicita si primi adeverinta.

"Spatiul privat virtual" permite comunicarea electronica cu Fiscul

Serviciul "Spatiul privat virtual" este reglementat prin OUG nr. 40/2014 de modificare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455 din 23 iunie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data. De asemenea, procedura de implementare a serviciului este stabilita prin Ordinul MFP nr. 1154/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 646 din 2 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.

Concret, serviciul "Spatiul privat virtual" consta in punerea la dispozitia persoanelor fizice a unui spatiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finantelor Publice/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre ANAF si persoana fizica in legatura cu situatia fiscala proprie a acesteia, se arata in ordinul MFP.

Astfel, prin accesarea serviciului "Spatiul privat virtual" persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale din cadrul ANAF. Asa cum este mentionat si in actul normativ, acest serviciu este optional, nu obligatoriu, asa incat contribuabilii pot trimite in continuare acte catre Fisc si prin mijloacele clasice (posta, fax).

Pentru a accesa Spatiul privat virtual, trebuie sa va inregistrati pe site-ul ANAF

Conform Ordinului MFP nr. 1154/2014, persoanele fizice vor putea sa acceseze Spatiul privat virtual al ANAF prin doua modalitati prin care isi vor dovedi identitatea.

Astfel, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere se identifica electronic cu certificate digitale calificate numai pentru obligatiile fiscale pentru care, in relatia cu organul fiscal, se identifica prin codul de inregistrare fiscala, se arata in ordinul citat. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Intoxicație cu ciuperci! Doi copii şi părinţii lor au ajuns la spitalul din Botoşani!

astăzi, 07:30

Ultimul caz este cel al unei familii cu doi copii care a ajuns de urgenţă la spitalul din Botoşani, în urma unei astfel de intoxicaţii. Starea celor patru membri ai familiei, deşi era de...

Cu asta nu pot fi de acord!

astăzi, 07:15

Un politist opreste un student pe strada pentru a-i verifica actele: - Asa, vad ca nu lucram... - Asa este. - Inseamna ca trandavim pe banii statului... - Exact, trandavim. - Se pare ca suntem st...

Calendar ortodox, 8 octombrie: Sfintele Cuvioase Pelaghia şi Taisia

astăzi, 07:00

Sfânta Pelaghia a trăit în vremea Sinodului al 4-lea Ecumenic de la Calcedon din anul 451, era comediantă a teatrului din Antiohia şi înainte de a cunoaşte credinţa creştină d...