Actoria, o meserie pentru masochişti?

Actoria, o meserie pentru masochişti?
În fiecare an, din cei peste 300 de absolvenţi, numai 10-15 îşi găsesc job în branşă. Ceilalţi nu fac faţă compromisurilor şi se reorientează.

Actoria nu este o meserie uşoară. O recunosc mai toţi cei care au absolvit cursurile facultăţilor de profil şi care au încercat cel puţin o dată scândura scenei. Poate de aceea, în urmă cu mai bine de 20 de ani, nu le era dat decât unor privilegiaţi să ajungă actori.

Vremurile s-au schimbat însă, cererea a devenit mai mare, dar mai largă decât a devenit oferta. Cristina a absolvit în urmă cu trei ani şi de atunci nu a fost inclusă în nicio distribuţie.

"Cred că, de cele mai multe ori, am avut ghinion. Însă cunosc şi cazuri în care nu am luat un rol pentru că era "rezervat" pentru o persoană anume", spune actriţa, care declară că a avut parte şi de o surpriză de proporţii la un casting.

"Posturile sunt blocate"

"În ultimul an de facultate am fost să dau o probă pentru un rol la Teatrul din Ploieşti. Aici nu m-au admis pentru că mai aveam cam două luni până terminam facultatea şi nu voiau să îmi strice programul. Într-un final, am asistat la casting, în sală, ascultând părerile comisiei. La sfârşit, am văzut cu stupoare că rolul a fost obţinut de o persoană care nici măcar nu a venit să dea proba!", spune Cristina, care este hotărâtă totuşi să nu renunţe.

Momentan, lucrează la o firmă media şi speră să ajungă cât mai repede pe scenă. Cei mai mulţi actori tineri se plâng de faptul că mai toate concursurile pentru un post în teatru se dau "cu uşile închise".

"Tot timpul ni se spune că posturile sunt blocate. Dar ştim bine că nu este chiar aşa. Anunţurile cu noi joburi se pun la avizierul teatrului şi... cam atât. Nu apucăm să le vedem şi nici nu prea avem acces la ele", afirmă Adriana, care a terminat acum cinci ani, "la particulară".

De altfel, în ficare an, de pe băncile facultăţilor îşi caută un loc de muncă aproximativ 300 de actori. Dintre aceştia, doar 10-15 primesc o slujbă permanentă într-un teatru. Ceilalţi sunt nevoiţi să se reprofileze sau să facă unele compromisuri pentru a răzbate în lumea la care au visat.

Norocosul domn Boc

Un caz fericit este cel al lui Claudiu Maier. "Am absolvit Facultatea de Teatru de la Cluj, în 2003, la clasa profesorilor Cristina Pardanschi şi Cornel Răileanu, după care am fost angajat ca actor la Teatrul din Baia Mare", spune Claudiu.

După doi ani, timp în care a avut două roluri, a decis să se mute la Bucureşti, unde a lucrat ca asistent de casting.

"Trebuia să selectez actori din fotografii, să îi filmez, să dau probe cu ei. Recunosc că mi se părea destul de frustrant, având în vedere că eu însumi eram actor, iar locul meu firesc era în faţa camerei, nu în spatele ei", declară Claudiu.

După ce a fost dat afară pentru că a filmat o reclamă cu o altă casă de producţie decât cea la care lucra (deşi spune că doar şi-a făcut meseria de actor), Claudiu a dat o probă pentru a fi admis în "gaşca" celor de la Divertis.

Astfel, după emoţii şi mai multe probe, în toamna lui 2007 a intrat în lumea divertişilor, iar din septembrie 2009 a ajuns la "Divertis- Serviciul Român de Comedie", emisiunea de la Pro TV.

"Pot să spun că mă număr printre cei norocoşi şi nu doar eu, ci toţi actorii care au un loc de muncă aşa cum e televiziunea. Am foarte mulţi colegi care sunt în căutare de proiecte, însă mai ales această perioadă de criză le pune beţe în roate. În general se acceptă proiectele care vin, dacă vin. Cunosc mulţi actori talentaţi care nu au avut şansă încă", mărturiseşte Claudiu.

evz.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
524

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
160

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
432

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...