Consumul de alcool este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere în România. Conform datelor Poliției Române, din acest motiv au loc peste 200 de accidente grave în fiecare an, soldate cu peste 50 de morți. Aplicația Zero la Mie are potențialul de a reduce această medie, atenționându-i pe șoferi atunci când nu sunt apți pentru condus și estimând timpul rămas până la eliminarea alcoolului din sânge.
Aplicația a fost creată de Ursus Breweries, prin programul DespreAlcool.ro, și este susținută de Poliția Rutieră. Nu este nou apărută pe piață, dar recent a avut parte de o relansare, odată cu implementarea unor funcții noi.
Utilizatorului i se cere să-și introducă în câmpurile corespunzătoare greutatea, înălțimea și sexul. Următorul pas este precizarea băuturilor consumate, care se selectează dintr-o listă prestabilită, și cantitatea băută din fiecare. În final, utilizatorul trebuie să precizeze ora la care a început să consume alcool și ora la care s-a oprit. Un simplu click pe butonul „Calculează” conduce la afișarea instantă a orei la care șoferul va avea 0‰ alcool în sânge, pentru a putea conduce în siguranță. Rezultatul este obținut printr-o formulă concepută de fizicianul Erik Windmark.
O funcție nou introdusă este testul de echilibru, care verifică reflexele și gradul de control ale utilizatorilor. În acest scop, aplicația utilizează camera foto și trasează pe ecran o linie care trebuie menținută dreaptă în timpul mersului. Dacă utilizatorul pică testul, „Zero la Mie” îi recomandă să apeleze la un amic sau să comande un taxi pentru a se deplasa.
Oricât de precise ar fi calculele aplicației, nu oferă nicio garanție că alcoolul este într-adevăr complet eliminat din sânge după perioada afișată pe ecran. Alcoolemia precisă din sânge poate fi stabilită doar în urma analizelor medicale. Așadar, o doză de scepticism cu privire la datele app-ului este recomandată.
Aplicația „Zero la Mie” este disponibilă gratuit pentru sistemele Android și iOS.