Accidentul de traseu. Cand poate fi considerat accident de munca?

Accidentul de traseu inregistrat ca accident de munca este in avantajul salariatului pentru ca face posibila plata concediului medical pentru incapacitate temporara de munca in perioada in care salariatul nu poate munci. Totusi, pentru a fi considerat accident de munca, accidentul de traseu trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.

Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 defineste la art.5 lit.g) accidentul de munca ca vatamare violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate sau deces.

Normele metodologice de aplicare a legii nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr. 1425/ 11.10.2006, definesc la art.2 pct.5 accident care produce incapacitate temporara de munca (ITM) – accident care produce incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice consecutive, confirmata prin certificat medical sau, dupa caz, prin alte documente, potrivit prevederilor legale.

Atentie! Legea securitatii si sanatatii in munca stabileste obligatia angajatorului de a tine evidenta accidentelor de munca ce au ca urmare incapacitate de munca mai mare de 3 zile de lucru, a accidentelor usoare, a bolilor profesionale, a incidentelor periculoase, precum si a accidentelor de munca, astfel cum sunt definite la art.5 lit.g). In cazul in care incalca aceasta prevedere, angajatorii risca amenzi contraventionale cuprinse intre 2.000 si 4.000 lei.

Cum este definit accidentul de traseu

La art.30 al.(1) din lege se mentioneaza ca in sensul prevederilor art.5 lit.g), este, de asemenea, accident de munca si accidentul de traseu, daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/ 2006 definesc la art. 2 pct.10 accidentul de munca de traseu:
a) accident survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul,
b) acccident survenit pe perioada pauzei reglementare de masa in locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde ia masa si invers, si care a antrenat vatamarea sau decesul,
c) accident care a antrenat vatamarea sau decesul, petrecut pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde isi incaseaza salariul si invers, daca acesta este organizat de angajator in afara unitatii.

Prevederile legislative privind accidentul de traseu sunt in avantajul lucratorilor deoarece un accident de traseu inregistrat ca accident de munca face posibila plata concediului medical pentru incapacitate temporara de munca in cuantumul prevazut de Legea nr. 346/ 05.06.2002 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarile pentru accidente de munca si boli profesionale.

Pentru cazul in care accidentul s-a soldat cu decesul victimei sau incadrarea intr-un grad de invaliditate a victimei, se aplica si prevederile din contractul colectiv de munca la nivel de unitate/ ramura, respectiv din legea pensiilor publice (dupa caz – ajutor de deces pentru urmasi, de la casa de pensii, ajutor material si ajutor financiar din partea angajatorului pentru victima respectiv pentru urmasi, etc.).

Prevederile legislative sunt in avantajul angajatorului, daca acesta a mentionat in fisa individuala de instructaj SSM:
traseul pe care se deplaseaza angajatul de la serviciu spre domiciliu si invers perioada totala de timp necesara pentru deplasare (se precizeaza obligatoriu intervalul orar si timpul total, necesar deplasarii de la domiciliu spre serviciu si invers). In cazul in care a completat aceasta fisa de SSM cu datele mentionate, angajatorul nu poate fi amendat contraventional sau considerat responsabil din punct de vedere penal pentru producerea evenimentului.

In fisa individuala de instructaj SSM, traseul si durata deplasarii se mentioneaza de catre persoana care efectueaza instruirea introductiv generala, la inceputul fisei, imediat sub numele angajatului.

Semnatura angajatului pe fisa individuala de instructaj SSM atesta faptul ca acesta a fost instruit corespunzator de catre angajator.

Trebuie sa stiti ca, daca angajatorul asigura transportul angajatilor, de la domiciliu spre serviciu si invers, cu mijloace proprii sau cu mijloace de transport inchiriate, acest lucru se va mentiona in fisa individuala de instruire SSM, precizandu-se traseul de urmat si perioada de timp (intervalul de timp) necesara pentru deplasarea de la domiciliu spre serviciu, respectiv de la serviciu spre domiciliu.

De asemenea, prevederile din fisele individuale de instruire SSM ale lucratorilor privind traseul de urmat si perioadele (intervalul) de timp necesare transportului lucratorilor vor fi mentionate obligatoriu in contractul de prestari servicii, incheiat de catre angajator cu firma de la care inchiriaza mijloacele de transport, pentru ca firma de transport sa cunoasca aceste prevederi si sa le respecte. Nerespectarea de catre firma de transport a acestor prevederi cade in responsabilitatea acesteia.

Pentru accidentele de traseu produse in drumul inspre sau dinspre locul de servit masa sau de incasat salariul, angajatorul trebuie sa intocmeasca si sa aprobe un document scris in care sa stabileasca traseul normal al deplasarii angajatilor de la locul de munca la locul unde se serveste masa si invers si perioada de timp cand are loc deplasarea, respectiv traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde angajatii isi incaseaza salariul si invers, precum si perioada de timp cand are loc deplasarea. Acest document poate fi regulamentul de ordine interioara, semnat de catre angajati, de luare la cunostinta.     avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...