Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor. Când apelezi la medic!

Inainte sa pleci la mare, la piscina sau la strand, pune in geanta de plaja si trusa de prim ajutor. Nu stii niciodata cand ai nevoie de un dezinfectant si un pansament steril.

De aceea, este bine sa ai la tine mai multi plasturi antiseptici, de preferinta rezistenti la apa, rivanol sau o solutie iodata dezinfectanta si niste comprese sterile, ne învaţă sfatulmedicului.ro.

Ce riscuri implica o leziune a pielii?

Indiferent ca ai o banala zgarietura sau o taietura care sangereaza, curatarea leziunii este primul lucru pe care trebuie il faci.
Principalul pericol este infectia, in special daca rana a fost provocata de o muscatura sau daca este profunda.

Apeleaza imediat la medic daca prezinti oricare dintre simptomele de mai jos:

- sangerarea este abundenta si nu se opreste; cel mai probabil ai nevoie de copci;
- rana este localizata pe fata;
- resimti dureri intense; e posibil sa ai nevoie de o radiografie care sa elimine suspiciunea de fractura;
- prezinti simptome de infectie, cum ar fi roseata, tumefactie, secretie din rana, febra si marirea de volum a ganglionilor limfatici.

Tipuri de rani

Taieturile

Te poti taia intr-o scoica, intr-un ciob, sau accidental, cu un cutit.Taieturile sau inciziile au marginile netede si poti sangera abundent, daca este profunda. In alte cazuri, pot leza muschii, tendoanele si nervii de sub piele. O taietura care nu este curata la timp se poate infecta. Exista riscul formarii unei cicatrici, daca incizia este lasata deschisa.

Plagile sfasiate

Aceste leziuni pot fi provocate de sticla sparta sau de un obiect ascutit din metal. O plaga sfasiata are marginile zimtate si mai multe sanse de a provoca leziuni ale tesuturilor profunde decat o plaga taiata. Totodata, riscurile de infectie si formare de cicatrice sunt mai mari.

Zgarieturile

Survin atunci cand pielea se freaca de o suprafata dura, cum ar fi marginea piscinei. In acest caz, vasele sanguine mici din piele se rup si sangereaza abundent. Zgarieturile sunt mai extinse in suprafata si se pot contamina usor cu praf si bacterii.

Plagile punctionate

Aceste rani arata ca niste gauri adanci si inguste, provocate prin intepatura cu un cui, un dinte sau un alt obiect penetrant. Ele nu sangereaza abundent decat in rare cazuri, insa pot provoca leziuni interne si prezinta risc de infectie cu tetanos sau alti germeni.

Cum sa cureti o zgarietura, taietura sau rana?

In primul rand, trebuie sa te speli pe maini pentru a preveni patrunderea bacteriilor prin rana. Bacteriile pot ajunge in sange chiar si printr-o zgarietura superficiala.

Daca esti pe plaja, asigura-te ca rana este bine curatata, pentru a nu permite nisipului sa patrunda prin piele. Spala bine zona lezata, prin miscari blande, eventual cu apa si sapun.

Daca rana sangereaza, lasa sangele sa curga putin peste leziune apoi toarna peste rana rivanol sau o solutie dezinfectanta de baza de iod.

Sterge rana prin tamponare, utilizand un pansament steril. Dupa ce sangerarea s-a oprit, aplica peste leziune un plasture pre-taiat, gata de utilizare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...