Academicianul Solomon Marcus va primi titlul de Cetatean de onoare al municipiului Botosani

Academicianul Solomon Marcus va primi titlul de Cetatean de onoare al municipiului Botosani


Wikipedia

Pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local, din data de 29 noiembrie, va fi si un proiect de hotarare privind acordarea titlului de Cetatean de onoare academicianului Solomon Marcus, un nume de rezonanta al scolii romanesti de matematica care continua seria ilustrilor predecesori Octav Onicescu, Dimitrie Pompeiu, Dan Barbilian si Grigore Moisil.

Solomon Marcus s-a nascut la Bacau, la 1 martie 1925, parintii sai fiind de origine din judetul Botosani, de meserie croitori.

“Prin activitatea desfasurata a trecut de barierele simbolurilor matematice si le-a deschis catre semiotica, lingvistica si poetica matematica. Este unul dintre initiatorii cercetarilor romanesti si mondiale ale matematicii aplicate la stiintele naturii si la cele sociale, ale modelarii matematice a unor categorii lingvistice, analogii si diferente intre limbajele naturale si cele de programare, ale elaborarii unui model algebric al limbajului stiintific", se arata in raportul de specialitate, despre Solomon Marcus.

Din 2011, academicianul este membru titular al Academiei Romane, este autor a numeroase studii interdisciplinare care privesc utilizarea matematicii in lingvistica, analiza teatrala, poezie, stiintele naturale si sociale, arte vizuale.

Cartile sale au fost traduse in nenumarate limbi, a publicat peste 50 de volume si sute de articole in reviste stintifice sau de specialitate, atat in tara, cat si in strainatate.

Critica de specialitate a afirmat in nenumarate randuri ca daca ar exista un Premiu Nobel pentru interdisciplinaritate, acesta cu siguranta ar fi atribuit pentru prima data lui Solomon Marcus.

Executivul Primariei a propus acordarea titlului de Cetatean de onoare in semn de recunoastere a intregii sale activitati si a uriasului sau efort creator, dar si ca o intarire a apartenentei, prin bunici si parinti, la aceste meleagrui.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
86

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
25

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
57

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...