Academicianul Ovidiu Bojor, inventatorul fitoterapiei moderne în România: "Unii mănâncă cu polonicul, eu mănânc cu lingurița. Puțin și ușor, dar din toate"

Este doctor în farmacie, inventatorul fitoterapiei moderne în România şi academician. Nimic din ce e legat de plante nu-i este străin, de aceea profesorul Ovidiu Bojor este întotdeauna consultat când vine vorba de acestea. Viaţa sa înseamnă natură, înălţimi şi iubire. "De la 60 de ani am început să duc o viață normală pentru condiția mea. În primul rând, opt ore de muncă activă intensă, opt ore de odihnă activă și opt ore de somn", susţine dr. Ovidiu Bojor.

Cei mai mulţi irosim partea cea mai frumoasă din viaţă, adică odihna activă, al doilea opt. Odihnă activă nu înseamnă să stai pe fotoliu sau pe pat, cu ochii în tavan, înseamnă în primul rând mişcare. Înseamnă un lucru foarte important pe care îl neglijăm, relaţia cu familia, muzica, dans, antren, sportul preferat, bicicletă. Şi măcar două ore din odihna activă trebuie dedicate familiei şi copiilor. "Pentru refacerea neuronilor avem nevoie de opt ore de somn. Nu putem îndeplini cei trei opt. Nici măcar eu. Am conferinţe, lucruri neprevăzute, dar să nu facem o regulă din asta, să le lăsăm să fie excepţii. Trebuie să ne ocupăm de cele patru învelișuri pe care le avem: corpul mental, corpul fizic, sentimental şi cel energetic. Pe acesta din urmă îl avem toţi într-o măsură mai mare sau mai mică", crede Ovidiu Bojor.

 "Suntem ceea ce mâncăm!"

Alimentaţia este foarte importantă dacă vrem să avem o sănătate de fier. Suntem ceea ce mâncăm, crede Ovidiu Bojor. "Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura, eu mănânc cu lingurița. Puțin și ușor, dar din toate", afirmă dr. Bojor. Mare greşeală este că unii sunt carnivori, alţii vegetarieni. Trebuie să realizăm că în stadiul acesta de evoluţie am devenit omnivori. Avem nevoie de o alimentaţie complet omnivoră. Mai bună decât o alimentaţie pur vegetariană este cea ovolactovegetariană. "Din când în când şi în special pentru copii, în perioada de creștere, de la 4 până 18 ani, avem nevoie și de proteine animale, carne roșie. Explicaţia este foarte simplă. Să luăm soia ca exemplu, care este bogată în proteine, lipsesc patru până la cinci aminoacizi esenţiali, faţă de cei din carne. Aceştia contribuie la dezvoltarea fizică, intelectuală, cerebrală, spirituală a tânărului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă diminuăm cantitatea de carne, o înlocuim cu proteine ușoare, pește de exemplu. Conţine omega 3, omega 6, alte elemente, în afară de proteina aceasta uşor asimilabilă. Recomand celor mai sensibili peștele de apă dulce precum șalăul, știuca, bibanul, avatul și cleanul",  ne sfătuieşte dr. Bojor.

Orele perfecte pentru masa principală

Încă un lucru foarte important este cum servim masa principală. Ea poate fi la ora  12.00, la 14.00, la 16.00. "În primul rând trebuie să avem cel puţin două minute de reculegere. Să ne detașăm de absolut orice din jurul nostru, de eforturi, de gânduri rele, iar după aceea să închidem televizorul, să angajăm cât mai puţine discuţii în timpul mesei şi vom obţine nişte rezultate formidabile", declară academicianul.

Alimente la temperatură constantă


Feriţi-vă de prea fierbinte şi prea rece! Supa, ceaiul, cafeaua, prea fierbinţi înseamnă 38 de grade, 39 de grade temperatura maximă, fiindcă la 40 de grade mor enzimele din cavitatea digestivă şi atunci suntem privaţi de aceste elemente foarte importante în  fenomenul de digestie. "La 42 de grade, murim şi noi. Termometrul este foarte simplu. Cele două palme așezate pe castronul de ciorbă sau pe ceașca de cafea și când simțiți că nu vă mai frige puteți să ingerați". Masticaţia este şi ea foarte importantă, este de părere doctorul Bojor, fiindcă prima digestie are loc în gură. Chiar şi supa trebuie masticată de trei sau patru ori, alimentele tari, de cel puţin zece ori. "După ce ați înghițit veniți cu al doilea aport de alimente. Nu umpleți gura și înfulecați! Lucruri pe care poate respecta absolut oricine. Cel mai bun exemplu este comportamentul fiecărui individ care dă lecţii altora: am întâlnit cabinete de slăbit cu nutriţionişti de 80 de kg sau 90. Când ai intrat în cabinetul acela îţi dai seama că acel medic nu-ţi poate recomanda nimic dacă el însuşi nu o respectă", opinează Ovidiu Bojor.
Doctorul Zilei

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sf. Mc. Evlampie şi sora sa, Evlampia; Sf. Cuv. Vasian şi Teofil Mărturisitorul

astăzi, 07:00

Sfinţii Mucenici Evlampie şi sora sa, Evlampia, au trăit pe vremea lui Maximian (286-305), pe când în Nicomidia era dregător Maxim. Din cauza prigoanei, împreună cu mai mulţi c...

S-a stins un excepțional instructor de dans din Botoșani, omul care a creat ”familia Jijia”!

Thursday, 9 October 2025

Cu adâncă durere în suflet, membrii Ansamblului „Jijia” Albești își exprimă regretul profund pentru trecerea la cele veșnice a celui care a fost îndrumător, s...

Botoșani: Un autoturism parcat în fața unei gospodării a luat foc, în această seară!

Thursday, 9 October 2025

Un autoturism parcat în fața unei gospodării din localitatea Leorda a luat foc, în această seară. Din fericire, nu au fost persoane rănite. Conducătoarea auto a observat că ies...