A venit factura la gripa noua. Vezi cat a cheltuit statul roman!

19 milioane de euro! Cei mai multi bani s-au dus pe... masti si dezinfectanti. Dupa aproape 7.000 de imbolnaviri confirmate, dintre care 120 soldate cu deces, gripa noua ne aduce si factura de plata. Potrivit Ministerului Sanatatii, costurile pentru prevenirea si tratarea AH1N1 in Romania se apropie de 19 milioane de euro.

Cel mai mult am platit pentru pentru masti si dezinfectant (8 milioane de euro), abia apoi pentru producerea vaccinului (5 milioane de euro). Si, in sfarsit, o buna parte din bani s-a dus pe achizitionarea de medicamente antivirale, adica aproape 6 milioane de euro.

Gripa noua a inghitit pana acum de la buget peste 53 de milioane de lei (13 milioane de euro) pentru prevenirea si controlul infectiei cu noul virus de tip AH1N1.

Din acesti bani, 21 de milioane de lei (circa 5 milioane de euro) au fost folositi pentru producerea si achizitionarea a 5 milioane de doze de vaccin, in conditiile in care abia daca s-a folosit o treime. Datele arata ca pana acum doar 1,5 milioane de romani s-au vaccinat deja impotriva gripei noi.

"Estimam ca toate cele 5 milioane de doze vor fi epuizate. Mai avem si acordul cu Moldova, Ucraina si Macedonia (500.000 de doze, 400.000 de doze, respectiv 250.000 de doze gratuite oferite de Romania acestor tari – n.r.), asa ca vom folosi toate vaccinurile", a declarat prof. dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii.

In plus, Ministerul nu intentioneaza sa mai produca ori sa cumpere doze suplimentare. "Vaccinul va fi inclus in cel sezonier din luna mai, atunci cand incepe de obicei producerea vaccinului antigripal", a precizat Molnar.

Per total, romanii nu se inghesuie sa se vaccineze, insa paradoxal, cumpara mai multe produse de prevenire decat in perioada similara a anului trecut. "Vanzarile produselor de prevenire a gripei au crescut cu 30% comparativ cu perioada septembrie 2008 - ianuarie 2009", conform informatiilor oferite de HelpNet.

Aproape 32 de milioane de lei (8 milioane de euro) din totalul de 53 de milioane de lei (19 milioane de euro) alocate de la buget prin hotarare de guvern au mers catre achizitionarea de masti si dezinfectante, la nivelul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, spun cei din Ministerul Sanatatii.

Directorul general al companiei 3M, Andrei Holban, a declarat ca "spre sfarsitul anului 2009 si la inceputul anului 2010, compania a inregistrat o crestere de 10% a cererii de masti pe reteaua de distributie. Noi nu avem contracte cu Ministerul Sanatatii sau cu directiile de sanatate publica".

Farmaciile au inregistrat o adevarata explozie pe segmentul cererii de produse de protectie, cum ar fi mastile si substantele dezinfectante: "A fost un boom pe o perioada scurta de timp, de aproximativ o luna si jumatate", spun reprezentantii Sensiblu.

"Vanzarile produselor de protectie au crescut in perioada septembrie 2009 – ianuarie 2010 fata de anul precedent astfel: crestere de 21 de ori in cazul mastilor si vanzari de 16 ori mai mari in cazul gelurilor dezinfectante", spun reprezentantii HelpNet.

In plus, Ministerul Sanatatii a mai alocat 22 de milioane de lei (5,5 milioane de euro) pentru cumpararea de medicamente antivirale: Oseltamivir (Tamiflu, produs de Roche) si Zanamivir (Relenza, produs de GlaxoSmithKline).

Reprezentantii Roche Romania precizeaza ca "din luna mai 2009, cand a fost declarata pandemia de gripa noua, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului au restrictionat vanzarile de medicamente antivirale numai catre minister, directiile de sanatate publica si spitale".

 

sursa: incont.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O familie din Hudești are nevoie de ajutor după ce fetița lor, recent născută, a decedat!

astăzi, 19:20

În după amiaza zilei de marți, 7 ianuarie, într-o postare apărută în mediul on line, se solicită ajutor pentru o familie greu încercată în aceste clipe, după ce ș...

Cine este bodyguardul lui Georgescu, botoșăneanul care a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren!

astăzi, 17:45

Călin Georgescu, nu a solicitat, deși ar fi avut acest drept, pază de la Serviciul de Protecție și Pază (SPP). Totuși, candidatul pentru fotoliul de la Cotroceni a dorit să fie protejat î...

Sute de pistoale radar, amplasate pe marginea drumurilor din țară. Bogdan Oproiu a explicat cum vor fi sancționați șoferii!

astăzi, 16:41

Directorul adjunct al Direcției Rutiere din cadrul IGPR, comisarul șef de poliție Bogdan Oproiu, a anunțat că a început monitorizarea traficului rutier cu radare, prin sistemul e-Sigur, ace...