A trecut la Domnul o maică născută în Botoșani, intrată în mănăstire la 12 ani: A fost ghid, dirijor și stareță

Știa limbi străine, astfel că a călătorit în multe țări, ca translator. A lucrat la atelierul de covoare, a fost profesoară de muzică psaltică, dirijor de cor, ghid la muzeu și stareță.

A trecut la Domnul o maică născută în Botoșani, intrată în mănăstire la 12 ani: A fost ghid, dirijor și stareță

Monahia Onufria Nichifor, stareță a Mănăstirii Văratec în perioada anilor 1995-2001, a trecut la Domnul marți, 20 iunie, în jurul orei 22:00. Înmormântarea maicii Onufria va avea loc vineri, 23 iunie, începând cu ora 10:00.

Maica Onufria s-a născut în ziua de 24 septembrie 1933, din părinții Gheorghe și Maria din satul Boscoteni, comuna Frumușica, județul Botoșani, fiind al cincilea copil din cei șase.

A intrat în mănăstire pe 8 septembrie 1945, la vârsta de 12 ani. Maica Onufria avea la Mănăstirea Văratec un unchi, pe fratele tatălui ei, preot și duhovnic, arhimandritul Ambrozie Nechifor, care locuia în casa maicii Agafia Hriscu.


 

Odată, când tatăl maicii Onufria a venit de la părintele Ambrozie („moșucul”, îi spunea), le-a adresat o întrebare copiilor: „Maica Agafia are nevoie de o fată acolo, la mănăstire. Cine vrea să meargă?” Atunci Ana a răspuns: „Eu, tată, vreau să merg!” Și a adus-o tatăl la mănăstire cu carul cu boi, a lăsat-o în grija părintelui Ambrozie și a maicii Agafia, iar când a plecat tatăl spre casă, Ana a început să plângă. Atunci, părintele Ambrozie a strigat: „Dă biciul la boi și lăsați-o, că-i va trece!”, dă mărturie stavrofora Iosefina Giosanu.

La mănăstire, sora Ana s-a acomodat repede, pentru că o lua maica Agafia la biserică mereu, fiind eclesiarhă. A învățat-o să toace, să facă curățenie la biserică, mergea în pădure după lemne. Când ajungea în pădure, sora Ana era în culmea fericirii, căci acolo învăța să toace și cânta.

A rămas orfană de mamă de la vârsta de 8 ani, iar tatăl ei era în concentrare când aceasta a trecut la Domnul. Astfel, copiii au ramas în grija Domnului și a Maicii Domnului.

Școala primară a urmat-o în satul natal, continuând la „Școala de fete”, care funcționa atunci la Mănăstirea Văratec. A deprins repede rânduiala la Ceaslov și Psaltire apoi, la rasoforie, a primit numele de Agafia.

Văzând maica stareța că rasofora Agafia are vocație monahală și este talentată la muzică, a decis să o ia de la maica Agafia pentru a face ascultare la stăreție, după care a urmat și cursurile la Seminarul monahal de la Agapia.

În anul 1959, când s-au desființat mănăstirile, în urma Decretului, tot personalul sub 50 de ani trebuia să părăsească mănăstirea. Maica Agafia Hriscu, care avea 49 de ani, a plecat în lume, luându-și numai Ceaslovul și Psaltirea, iar maicile Onufria și Zenaida au fost trimise de către maica stareță Pelaghia la Cotnari, unde era via mănăstirii, departe de ochii lumii, la adăpost sigur. Au viețuit acolo până s-au mai liniștit vremurile, după care s-au reîntors la mănăstire.

A urmat cursuri de ghizi-muzeografi și a învățat și limbi străine.

A fost călugărită pe 9 aprilie 1974 în timpul stăreţiei stavroforei Nazaria Niță, primind numele de Onufria. Maica stareță Nazaria, ca reprezentantă a Patriarhiei Române, o lua în delegație în diferite țări și pe maica Onufria, ca translator: în Grecia, Elveția, Israel, Bulgaria, Germania.

S-a ocupat cu îngrijirea florilor din incintă, a lucrat la atelierul de covoare, a fost profesoară de muzică psaltică, dirijor de cor, ghid la muzeu și stareță a Mănăstirii Varatic în perioada 20 ianuarie1995 - 14 decembrie 2001.

”Dar iată că, în seara zilei de 20 iunie 2023, după ce ucenica maicii, monahia Martiniana, citea pravila de chilie și Paraclisul Maicii Domnului, maica Onufria si-a dat sufletul, lăsând toate cele pământești, și a plecat împăcată către Mirele ceresc, Căruia I-a slujit toată viața cu dragoste, smerenie, răbdare și osteneală. Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin nespusa Sa milă și bunătate, să o așeze în rândul drepților, unde să se bucure veșnic!”, scrie stavrofora Iosefina Giosanu.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii și profesorii din Ștefănești s-au întâlnit cu pompierii botoșăneni (foto)

astăzi, 12:09
22

Despre siguranță au vorbit pompierii botoșăneni, astăzi, cu elevii și cadrele didactice ale Grupului Școlar „Ștefan Luchian" Ștefănești. Le-au explicat ce se poate &icir...

Antifrauda a plecat cu Mărțișorul: Controale la comercianții de flori și ornamente cu ocazia zilei de 8 martie!

astăzi, 10:28
55

Inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) controlează în această perioadă (29 februarie - 8 martie) persoanele și firmele care activează în domeniul comer...

Masă sănătoasă pentru aproximativ 11.000 de elevi din județul Botoșani!

astăzi, 09:46
108

10.786 de elevi din județul Botoșani vor primi, în anul școlar 2023-2024, o masă sănătoasă la școală.Programul „Masă caldă în școli” a fost înlocuit cu Pr...