A murit scriitorul si publicistul basarabean Andrei Vartic

A murit scriitorul si publicistul basarabean Andrei Vartic

 ANDREI VARTIC  

Andrei Vartic, actor şi regizor de teatru, publicist, scriitor şi om politic basarabean, a decedat marţi seară, la Spitalul Republican din Chişinău, unde a fost internat în ultimele luni, după ce, în ianuarie 2009, a suferit o intervenţie chirurgicală la ficat, anunţă redacţia cotidianului Timpul.

Andrei Vartic s-a stins din viaţă marţi, la ora 22.50, şi, potrivit familiei, înmormântarea va avea loc vineri. Andrei Vartic a fost actor şi regizor de teatru, publicist, scriitor, om politic, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, fondator al Institutului Civilizaţiei Dacice, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi ex-consilier prezidenţial, promotor al Mişcării de eliberare naţională. Andrei Vartic s-a născut pe 21 octombrie 1948, la Dănceni, judeţul Chişinău.

În timpul studenţiei a fost urmărit şi anchetat de KGB pentru conducerea mai multor acţiuni pro-româneşti şi antitotalitariste. Timp de şapte ani, el nu a fost primit să muncească nicăieri şi a fost arestat de mai multe ori la Moscova, Vilnius, Riga şi fostul Leningrad (actualul Sankt Petersburg).

În perioada 1977-1990, a elaborat structura cercetării multidisciplinare a civilizaţiei dacice. A fondat, la Filarmonica din Chişinău, Teatrul Poetic, pe 16 martie 1977, cu care a prezentat câteva mii de spectacole de literatură medievală şi clasică română.

A editat LP-ul de poezie ritualică românească "Înoată, înoată bour negru", la casa de discuri Melodia din Moscova .

În 1980, a realizat filmul artistic "Medeea", care descrie crimele totalitarismului. Vartic a propus, pe 27 mai 1988, crearea Frontului Popular din Moldova (FPM), iar un an mai târziu a organizat şi a condus adunarea de fondare a acestuia (3 iunie 1988).

Membru activ al Cenaclului "A. Mateevici" şi al FPM, orator la mitingurile antitotalitariste şi pro-româneşti, Vartic a participat la organizarea Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Între 1990 şi 1994, Vartic a fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova.

Profund ataşat valorilor naţionale, de-a lungul anilor, Andrei Vartic s-a manifestat ca un publicist activ. În ultimii ani, a susţinut o rubrică şi la Timpul, fiind unul dintre cei mai fideli prieteni ai publicaţiei moldovene.

Ultima sa carte, pe care a editat-o în octombrie trecut, când împlinea 60 de ani, a intitulat-o "Timpul lui Eminescu".

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în educația botoșăneană. S-a stins ”un om cu un suflet mare, mereu acolo pentru cei ce au avut nevoie!”

astăzi, 14:30

Este doliu la Liceul ”Demostene Botez” Trușești. Profesoara Anișoara Ciubotaru a trecut la cele veșnice, la doar 48 de ani. Era internată la spital după ce i s-a făcut rău în...

Deputatul Marius Budăi ia apărarea votanților lui Călin Georgescu: „Nimeni nu are dreptul să-i judece sau să-i eticheteze pentru votul lor!”

astăzi, 14:15

Deputatul Marius Budăi a declarat că toate criticile care au apărut în ultimele zile asupra candidatului-surpriză Călin Georgescu nu trebuie să se răsfrângă asupra alegătorilor ac...

Lumea teatrului românesc este din nou în doliu. Actorul Andrei Ionescu a încetat din viață!

astăzi, 13:30

Actorul Andrei Ionescu, soțul celebrei actrițe Ileana Stana Ionescu, a încetat din viață la vârsta de 97 de ani. Anunțul trist a fost făcut de actrița Monica Davidescu. Andrei Io...