A murit scriitorul si publicistul basarabean Andrei Vartic

A murit scriitorul si publicistul basarabean Andrei Vartic

 ANDREI VARTIC  

Andrei Vartic, actor şi regizor de teatru, publicist, scriitor şi om politic basarabean, a decedat marţi seară, la Spitalul Republican din Chişinău, unde a fost internat în ultimele luni, după ce, în ianuarie 2009, a suferit o intervenţie chirurgicală la ficat, anunţă redacţia cotidianului Timpul.

Andrei Vartic s-a stins din viaţă marţi, la ora 22.50, şi, potrivit familiei, înmormântarea va avea loc vineri. Andrei Vartic a fost actor şi regizor de teatru, publicist, scriitor, om politic, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, fondator al Institutului Civilizaţiei Dacice, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi ex-consilier prezidenţial, promotor al Mişcării de eliberare naţională. Andrei Vartic s-a născut pe 21 octombrie 1948, la Dănceni, judeţul Chişinău.

În timpul studenţiei a fost urmărit şi anchetat de KGB pentru conducerea mai multor acţiuni pro-româneşti şi antitotalitariste. Timp de şapte ani, el nu a fost primit să muncească nicăieri şi a fost arestat de mai multe ori la Moscova, Vilnius, Riga şi fostul Leningrad (actualul Sankt Petersburg).

În perioada 1977-1990, a elaborat structura cercetării multidisciplinare a civilizaţiei dacice. A fondat, la Filarmonica din Chişinău, Teatrul Poetic, pe 16 martie 1977, cu care a prezentat câteva mii de spectacole de literatură medievală şi clasică română.

A editat LP-ul de poezie ritualică românească "Înoată, înoată bour negru", la casa de discuri Melodia din Moscova .

În 1980, a realizat filmul artistic "Medeea", care descrie crimele totalitarismului. Vartic a propus, pe 27 mai 1988, crearea Frontului Popular din Moldova (FPM), iar un an mai târziu a organizat şi a condus adunarea de fondare a acestuia (3 iunie 1988).

Membru activ al Cenaclului "A. Mateevici" şi al FPM, orator la mitingurile antitotalitariste şi pro-româneşti, Vartic a participat la organizarea Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Între 1990 şi 1994, Vartic a fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova.

Profund ataşat valorilor naţionale, de-a lungul anilor, Andrei Vartic s-a manifestat ca un publicist activ. În ultimii ani, a susţinut o rubrică şi la Timpul, fiind unul dintre cei mai fideli prieteni ai publicaţiei moldovene.

Ultima sa carte, pe care a editat-o în octombrie trecut, când împlinea 60 de ani, a intitulat-o "Timpul lui Eminescu".

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Sursa: Mediafax

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT!, cea mai frumoasă veste a creștinătății!

astăzi, 01:16

”Veniți de luați Lumină!” A fost chemarea către creștinii din toată lumea, în cea mai luminoasă noapte a ortodoxiei. Noaptea Învierii lui Iisus cel răstignit care a &ic...

Armistițiu de Paște - Putin anunță încetarea focului în Ucraina!

Saturday, 19 April 2025

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o scurtă încetare a focului în conflictul cu Ucraina cu ocazia sărbătorilor de Paşte, începând de sâmb...

Polițiștii botoșăneni, mesageri ai bucuriei de Paște pentru copiii din Flămânzi! (Foto)

Saturday, 19 April 2025

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au adus zâmbete pe chipurile mai multor copii din orașul Flămânzi, în ca...