A murit Emil Bobu, botoşăneanul care a fost consilierul lui Ceauşescu!

A murit Emil Bobu, botoşăneanul care a fost consilierul lui Ceauşescu!


Libertatea

Emil Bobu a murit, la vârsta de 87 de ani, în urma unui atac cerebral. Decesul a avut loc, sâmbătă, la Spitalul Universitar din Bucureşti, informează EVZ.ro.

Emil Bobu s-a născut în 22 februarie 1927, în localitatea Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani, într-o familie săracă de ţărani.

La vârsta majoratului, în noiembrie 1945, s-a înscris în Partidul Comunist Român, având meseria de strungar. Comuniştii i-au oferit prima funcţie importantă: procuror al poporului. În 1989 a fugit de pe Comitetul Central în elicopterul cu Nicolae şi Elena Ceauşescu.

După 1990 a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar ulterior i s-a schimbat pedeapsa în 10 ani de detenţie. A executat 7 ani şi apoi a fost eliberat. Până la moarte a trăit în anonimat, fără a avea vreo ieşire publică. Singurul interviu video a fost acordat în 1992. De aici a urmat o ascensiune constantă în structurile statului şi ale partidului. Acesta a ajuns membru al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român şi apoi secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Bobu a ocupat şi funcţia de președinte al Sfatului Popular Regional Suceava. În anul 1961 Emil Bobu a ajuns membru în Marea Adunare Naţională.

În structurile guvernamentale comuniste, sub Nicolae Ceauşescu, Bobu a fost numit consilier al dictatorului în 1972. După numai în an, Emil Bobu a ajuns ministru de Interne (1973), funcţie pe care a ocupat-o până în 1975. Din anul 1980 a ocupat funcţia de vice prim-ministru până în 1982. Ulterior a fost numit secretar cu probleme organizatorice al Comitetului Central al PCR.

Soţia lui Emil Bobu, Maria, a ocupat funcţia de Ministru al Justiţiei în perioada 1987 - 1989. Maria Bobu a murit acum câteva luni.

Emil Bobu a fost pus sub acuzare în ianuarie 1990, pentru comiterea infracţiunii de genocid. Bobu a făcut parte din lotul Manea Mănescu, Tudor Postelnicu şi Ion Dincă. A fost condamnat la închisoare pe viaţă însă ulterior pedeapsa s-a comutat la 10 ani de detenţie. Sentinţa pe viaţă a fost pronunţată de Tribunalul Militar în 2 februarie 1990.

În 26 aprilie 1990 Curtea Supremă de Justiţie i-a schimbat încadrarea din genocid în complicitate la omor deosebit de grav şi a redus pedeapsa la 10 ani.

După ce a executat 7 ani de detenţie a fost eliberat condiţionat, pe motive medicale. La sfârşitul anului 1992, Emil Bobu a acceptat să fie filmat şi să acorde un interviu, difuzat apoi de Realitatea TV. Acesta a spus că nu pricepe de ce a fost acuzat şi trimis la închisoare.

Citeşte mai mult pe EVZ.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medicii din Botoșani și-au ales reprezentanții, pe liste și Monica Adăscăliței!

astăzi, 10:31

Medicii din județul Botoșani și-au ales persoanele care să îi reprezinte la nivel județean și național. Astfel, Colegiul Medicilor Botoșani este alcătuit din 13 medici. Aceștia sunt...

FC Botoșani, revelația etapei a 12-a: Dă trei jucători în echipa ideală!

astăzi, 10:20

Moldovenii i-au administrat a doua înfrângere lui Marius Șumudică de la instalarea pe banca giuleștenilor, scor 2-0. A fost un succes care a scos formația lui Liviu Ciobotariu de pe ul...

Salariul primarului Cosmin Andrei, peste cele încasate de edilii din Bistrița sau Piatra Neamț!

astăzi, 09:40

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a încasat anul trecut 209.505 lei, sub nivelul primarilor din orașe precum Călărași, Zalău, Buzău sau Giurgiu, iar cel al municipiului Botoșani, ...