A lăsat un bătrân fără banii de înmormântare! Poliţiştii botoşăneni caută o slovenă pentru a o reţine!

A lăsat un bătrân fără banii de înmormântare! Poliţiştii botoşăneni caută o slovenă pentru a o reţine!
Şi-a bătut joc de naivitatea unui bătrân care a vrut să-i facă un bine şi l-a lăsat şi fără bani de înmormântare. Acesta este de altfel şi motivul pentru care anchetatorii au propus arestarea preventivă, în lipsă, pe numele unei slovene care în iunie a făcut un raid prin Botoşani şi a lăsat un bătrân în lacrimi şi blestemându-şi zilele.

S-a întâmplat la jumătatea lunii iunie, când un botoşănean de 76 de ani se odihnea pe o bancă de pe Pietonalul Unirii. La un moment dat, de el s-a apropiat o femeie care i-a cerut ajutorul imediat. Povestea suna cam aşa: femeia avea o rudă bolnavă în spital pentru a cărei operaţie avea nevoie neapărat de bani româneşti, în jur de 1.800 de lei, iar ea deţinea doar valută cu care nu avea ce face.

Bătrânul a crezut povestea, a urcat în maşina cu care călătorea femeia, condusă de un bărbat rămas neidentificat, i-a dus acasă, i-a invitat în apartament şi le-a oferit suma solicitată, urmând ca în schimb, să păstreze gaj o borsetă în care, susţinea slovena, se afla o sumă mare de bani. Ba mai mult, i-a oferit şi o recompensă, în semn de mulţumire pentru ajutorul acordat: două bancnote a câte o mie de forinţi, în valoare de 28 de lei.




Bătrânul a umblat la dulapul în care păstra banii de înmormântare, iar femeia l-a urmărit, iar când s-a întors în bucătărie să-i ofere suma pe care o cerea cu împrumut, individa a solicitat permisiunea de a folosi toaleta. Numai că s-a oprit la dulapul din sufragerie de unde a furat 20.000 de lei, toţi banii strânşi de familia bătrânului pentru înmormântare.

Povestea nu se încheie aici, pentru că bătrânul i-a însoţit pe femeie şi pe şoferul maşinii până în apropierea de Tratoria- sediul Nova Apaserv, unde i s-a spus să-i aştepte pe cei doi până se întorc cu banii. Când şi-a dat seama că aşteaptă în zadar, bătrânul s-a întors acasă şi când să numere valuta din borseta lăsată de slovenă, a avut surpriza neplăcută să constate că era plină de ziare.

Cu toată ruşinea, bătrânul a mers la poliţie şi şi-a spus necazul, iar la prezentările planşelor fotografice, a reuşit să o recunoască pe cea care îi furase banii: Zofia V., în vârstă de 48 de ani, din oraşul Lucenec, Republica Slovenia. Mai mult, anchetatorii au pornit pe traseul urmat de maşina folosită de slovenă şi de complicele ei, iar pe camerele de supraveghere ale unei firme de pe strada Octav Onicescu au reuşit să vadă maşina Opel Antara, depistându-i şi numerele de înmatriculare. Căutând autoturismul, au ajuns la o societate din Baia Mare ce îl închiriase cu acte unui cetăţean ungur, Mihaly N.



Atunci anchetatorii au solicitat ajutorul tuturor structurilor de poliţie din ţară şi au aflat că la patru zile după ce au dat lovitura la bătrânul botoşănean, pe care l-au uşurat de 20.000 de lei, slovena şi maghiarul au fost opriţi la Bacău. Alături de ei se mai afla un bărbat care a reuşit să fugă înainte să fie identificat. La controlul maşinii, s-au găsit plăcuţe de înmatriculare ce figurau ca fiind furate din Ungaria, dar şi o perucă de culoare neagră, două poşete, o borsetă similară celei pe care complicii o lăsaseră botoşăneanului plină cu ziare precum şi suma de 7.600 de euro.

La momentul respectiv, slovena şi maghiarul au fost lăsaţi să plece însă în noiembrie, femeia s-a întors în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş. Acum, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani au propus arestarea preventivă a slovenei pentru infracţiunile de înşelăciune şi furt, pentru a evita ca şi alţi bătrâni să fie păcăliţi.




"Din actele de urmărire penală rezultă că după comiterea faptelor (în iunie, n.r.), inculpata a părăsit teritoriul României, însă a revenit în ţară, cel mai probabil pentru a continua activitatea infracţională, folosind acelaşi mod de operare, respectiv se prezintă unor persoane în vârstă, vulnerabile, cărora le solicită schimbarea unei sume de bani din valută în lei sau împrumutul unei sume de bani în lei, pentru a susţine o persoană din familie care s-ar afla internată într-un spital din localitate, creând persoanelor vătămate impresia că lasă drept garanţie o geantă sau borsetă ce ar conţine o sumă mare de bani în valută. Ulterior, profitând sau distrăgând atenţia persoanelor vătămate, schimbă geanta sau borseta arătate iniţial cu unele identitce, în care ulterior se constată că nu sunt bani, ci diferite obiecte fără valoare, ori sustrage sume de bani din locurile în care a observat că sunt depozitate de persoanele vătămate, părăsind ulterior în grabă locuinţele acestora", susţin anchetatorii.

Altfel spus, dacă va fi prinsă pe teritoriul României, femeia va fi reţinută şi arestată. Numai că propunerea de arestare preventivă va fi judecată de instanţa Judecătoriei Botoşani abia anul viitor, deoarece trebuie îndeplinită procedura de citare a suspectei.

 

Spune-ne opinia ta