A intrat în vigoare legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini

A intrat în vigoare legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini

A intrat în vigoare, de astăzi, legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini şi obligă operatorii economici să raporteze către Registrul Auto Român, după fiecare revizie tehnică, reparaţiile efectuate oricărui vehicul.

Potrivit legii, toate valorile indicate de odometrele maşinilor înregistrate sau înmatriculate în România, respectiv de contoarele responsabile cu măsurarea distanţei parcurse se vor regăsi într-un dosar electronic gestionat de Registrul Auto Român şi care va deveni activ de anul viitor.

Prin noile reglementări se interzice modificarea voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul, iar proprietarul maşinii este obligat să repare sau să înlocuiască acest dispozitiv la un service autorizat. Dacă apar defecţiuni, în plus, la vânzarea unei maşini, proprietarul va trebui să înmâneze cumpărătorului un certificat eliberat de RAR, în baza informaţiilor din registrul electronic, scrie Rador.

Documentul, eliberat contra cost, va conţine istoricul citirii odometrului şi date despre implicarea vehiculului într-un accident care a produs avarii grave la sistemul de frânare sau la alte sisteme de siguranţă. Operatorii economici autorizaţi sunt obligaţi să transmită către Registrul Auto, la fiecare control efectuat, informaţii despre reparaţiile efectuate şi valorile indicate la kilometrajul maşinii.

Nerespectarea prevederii se sancţionează cu amenzi între 2000 şi 5000 de lei. Producătorii, importatorii şi distribuitorii care nu transmit la RAR informaţiile legate de campaniile de rechemare a maşinilor din motive tehnice, cu risc important pentru siguranţa rutieră, riscă amenzi de până la 30.000 de lei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Universitatea Craiova - FC Botoșani 5-1! Eșec usturător

Duminică, 1 Octombrie 2023
137

Situația este din ce în ce mai drastică la FC Botoșani. Elevii lui Dan Alexa au pierdut duelul cu Universitatea Craiova, scor 5-1 și rămân ultimii în Superligă.Problemele a...

Cererile pentru bursele sociale ale elevilor mai pot fi depuse până pe 6 octombrie

Duminică, 1 Octombrie 2023
142

Sistemul de acordare a burselor sociale pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat în anul școlar 2023 - 2024 s-a schimbat față de cel din anii anteriori. Valoarea b...

Polițistul din Botoșani căruia pasiunea pentru muzică i-a adus două trofee

Duminică, 1 Octombrie 2023
491

Un polițist de frontieră din Dorohoi s-a făcut remarcat prin pasiunea pentru muzică, o chemare care i-a adus deja două premii importante.Daniel Vitcu lucrează la Sectorul Poliției de Fronti...