Acțiunea este realizată prin distribuție manuală conform Hotărârii Guvernului nr. 55/2008 privind eradicarea turbării la vulpea din România. Pe lângă județul Botoșani, vaccinarea acoperă și alte șapte județe de graniță precum Maramureș, Satu Mare, Suceava, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea.
Pentru județul Botoșani au fost alocate un număr de 22.500 de momeli de vaccinare pentru vulpi, acțiunea fiind începută din luna octombrie. Vaccinarea se efectuează prin aplicarea momelilor la vizuină.
În 2024 în județul Botoșani au fost constatate doar două focare de rabie în Coțușca și în Vorniceni.
„La Botoșani avem un număr de 22.500 de momeli de vaccinare pentru vulpi. Am început vaccinarea la vizuină prin aplicarea momelilor manual, mai ales în zonele unde am avut cele două focare de rabie, respectiv zona Coțușca și Vorniceni. Anul acesta sunt doar două focare de rabie”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.
Tot din octombrie a fost începută și acțiunea de vaccinare a câinilor și pisicilor din gospodăriile oamenilor, fiind transmis un apel către populație.
„Din luna octombrie până la finalul lunii decembrie vaccinăm câinii și pisicile din gospodăriile populației. Am tot făcut apel la toate comunele să ne ajute prin informare și vaccinarea în totalitate a exemplarelor de câini și pisici. În același timp am început și vaccinarea la vizuină pentru vulpi și bursuci, deoarece vulpea este rezervorul natural de virus rabic la noi, dar și în general”, a completat Teodor Harabagiu.
Cele mai multe focare de rabie au fost înregistrate în 2023, fiind 15 la număr. Atunci a fost efectuată o vaccinare în covor din avion.
Șeful DSVSA Botoșani spune că în primăvară dacă va fi necesar și dacă se decide se va efectua vaccinarea „în covor”.
„Trebuie să ținem cont că anul trecut în jumătatea de Nord a Botoșaniului am avut 15 focare de rabie cu mortalități atât la câine, cât și la bovină. Populația este informată și știe despre ce este vorba. Anul trecut am făcut o vaccinare în covor pentru a limita evoluția focarelor de rabie ținând cont că au apărut atât de multe, dar a fost și o altă conjunctură, deoarece s-a făcut distribuția vaccinării cu avionul. Pe Botoșani a fost dată o cantitate dublă decât în mod normal pentru a vaccina un număr mai mare de vulpi și șacali. Anul acesta vom face doar la vizuină. Dacă se decide să se vaccineze cu avionul atunci în primăvara anului viitor se va face și această acțiune”, a mai spus Teodor Harabagiu.
Teodor Harabagiu susține că a fost luat în calcul și scenariul în care oamenii ar putea refuza să coopereze cu autoritățile, iar în aceste cazuri medicii veterinari pot aplica sancțiuni.
„Unde sunt refuzuri mergem, discutăm, avem medicii veterinari zonali care gestionează un anumit număr de comune care pot aplica și sancțiuni dacă este cazul”, a conchis Harabagiu.