(A) G.A.L. Codrii Herței anunță finalizarea procesului de animare desfășurat în perioada noiembrie – decembrie 2023


 

Asociația Grupul pentru Dezvoltare Locală – G.A.L. Codrii Herței anunță finalizarea procesului de animare desfășurat în perioada noiembrie – decembrie 2023, în cadrul căruia au participat activ peste 247 de persoane.
Activitățile de animare desfășurate la nivelul teritoriului Grupului de Acțiune Locală (GAL) Codrii Herței au fost concepute ca o oportunitate de a colecta feedback și sugestii direct, pentru a înțelege mai bine nevoile și aspirațiile specifice ale fiecărei comunități componente. Prin această abordare participativă, s-a urmărit implicarea cât mai activă a cetățenilor în procesul de elaborare a SDL, asigurându-se că strategia reflectă cu acuratețe prioritățile și aspirațiile reale ale teritoriului.

În cadrul acestor evenimente reprezentanții GAL au interacționat direct cu reprezentanții comunității locale, sesiunile de animare având scopul de a împărtăși informații relevante despre misiunea, obiectivele și beneficiile aduse de GAL în zonă. Aceste activități au avut și caracter informativ, explicându-se importanța și impactul proiectelor finanțate prin GAL asupra dezvoltării durabile a comunităților.

În cadrul acțiunilor, au fost transmise invitații către persoanele importante la nivelul comunității, selectate în funcție de rolurile și responsabilitățile pe care le dețin, precum și de influența pe care o exercită asupra dezvoltării locale: autorități locale, cum ar fi primarul și viceprimarul, care dețin roluri cheie în luarea deciziilor administrative, împreună cu consilierii locali, reprezentanții aleși implicați în procesul decizional. De asemenea, au fost invitați directori ai instituțiilor de învățământ, antreprenori locali. Reprezentanți ai comunităților religioase, au fost incluși în invitații pentru a aduce sprijin spiritual și a se implica în proiecte sociale, alături de cetățeni implicați în activism civic, care au participat activ de-a lungul timpului la procesele decizionale și au adus în atenție problemele semnificative pentru comunitate.

Agenda acțiunilor a cuprins prezentarea următoarelor aspecte:

GAL Codrii Herței 2012-2023. În cadrul celor două etape de programare s-au semnat peste 100 contracte de finanțare, reprezentând o valoare totală de peste 5.000.000 de euro cu un impact semnificativ asupra susținerii proiectelor în diverse domenii, evidențiind angajamentul și contribuția semnificativă a finanțărilor în dezvoltarea strategică a comunităților. Prin aceste contracte, s-au creat premisele consolidării și implementării proiectelor cu beneficii semnificative, atât în termeni de dezvoltare economică, cât și în îmbunătățirea calității vieții pentru comunitățile implicate.

Elementele strategiei de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității. Strategia de dezvoltare locală Codrii Herței (SDL Codrii Herței) reprezintă o abordare comprehensivă și participativă, înglobând elemente esențiale pentru un progres sustenabil.

Strategia multifond S-a concluzionat necesitatea depunerii unei strategii MULTI-FOND, care integrează și coordonează eficient două componente cheie: Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și Fondul Social European Plus (FSE+). Prin strategia MULTI-FOND, se urmărește optimizarea resurselor disponibile, permițând o mai bună aliniere a obiectivelor și acțiunilor din cadrul FEADR și FSE+. Această sinergie strategică nu doar maximizează impactul fondurilor europene, ci și favorizează abordarea holistică a provocărilor specifice mediului rural, într-un mod coerent și eficient.
Intervențiile finanțate prin FEADR. SDL 2023-2027 va deschide un spectru variat de posibilități de finanțare, acoperind multiple domenii cheie pentru dezvoltarea locală.

Componenta FSE+ se concentrează pe activități care sunt aliniate cu obiectivele Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Această componentă vizează sprijinirea și promovarea incluziunii sociale prin mai multe dimensiuni.

CHESTIONAR privind nevoile de finanțare prin intermediul Strategiei de Dezvoltare Locală aferentă perioadei 2023 – 2027 din teritoriul GAL Codrii Herței care a fost conceput pentru a colecta opiniile și nevoile variate ale membrilor comunității. Chestionarul a reprezentat o unealtă esențială pentru a asigura participarea activă și reprezentativitatea corespunzătoare a opiniei publice. Feedback-ul din chestionar va constitui o sursă valoroasă de informații în conturarea SDL, permițând adaptarea strategiei la nevoile reale și prioritățile exprimate de comunitate. Prezentarea chestionarului a fost percepută ca o modalitate eficientă și transparentă de implicare a comunității în procesul decizional, subliniind astfel angajamentul GAL-ului față de o dezvoltare locală autentică și sustenabilă.

Valorificând experiența acumulată în cadrul acestui proces de animare, GAL Codrii Herței invită toți cei interesați să participe la viitoarele etape ale implementării SDL, precum și la evenimentele ce vor avea loc în localitățile componente ale GAL Codrii Herței. Detalii pot fi găsite pe www.codriihertei.ro.

Proiectul "Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală GAL Codrii Herței" este finanțat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și face parte din Măsura 19 - Dezvoltare locală LEADER, finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Submăsura 19.1 - Sprijin pregătitor. Valoarea totală a proiectului este de 30.000,00 euro (148.485,00 lei).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesori și elevi ai Seminarelor din Botoșani și Dorohoi, prezenți în cadrul unui simpozion național desfășurat la Iași: Programul evenimentelor!

astăzi, 21:21

Ziua de 28 ianuarie este dedicată Simpozionului Naţional „Teologie şi cultură”, ediţia a II-a, cu tema „Preoţi şi intelectuali ortodocşi în temniţele comuniste”....

Nova Apaserv: Locuitorii din cartierul A.N.L Dorohoi rămân mâine fără apă!

astăzi, 19:06

Pentru realizarea acestor operațiuni, se impune sistarea furnizării apei potabile, mâine, 25 ianuarie 2025, în intervalul orar 08:30 – 16:00, către consumatorii din cartierul A.N....

Tehnica de tip spoofing, o altă metodă de înșelăciune: Cum vă puteți proteja!

astăzi, 18:45

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplic...