A fost actualizată lista ţărilor din care se impune carantina la venirea în România. Marea Britanie rămâne în zona roșie alături de alte 34 de state

A fost actualizată lista ţărilor din care se impune carantina la venirea în România. Marea Britanie rămâne în zona roșie alături de alte 34 de state

CNSU a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19.

35 de state au intrat în zona roşie. Prima cea mai importantă pentru români ieste Marea Britanie, însă în listă se mai regăsesc Insulele Virgine Britanice, Cipru, Seychelles, Fiji, Mongolia, Tunisia, Cuba, Gibraltar, Olanda, Spania, Portugalia, Malta, Brazilia şi India.

În zona galbenă intră Grecia, Luxemburg, Federaţia Rusă, Irlanda, Danemarca şi altele.

Faţă de ultima actualizare, Gibraltar, Irak, Iran, Kazahstan şi Botswana au intrat din zona galbenă în zona roşie.

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din statele aflate pe lista galbenă sau pe cea roşie. În schimb, cei nevaccinaţi care intră în România din ţările aflate pe lista galbenă stau în carantină 14 zile, dacă nu prezintă un test PCR negativ.

Grecia, o destinație turistică preferată de români, rămâne în zona galbenă. Maldive, o altă destinație turistică, iese din zona roșie și trece în zona galbenă.

Dacă țara din care vine persoana respectivă este în zona galbenă, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 3 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ. În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

 

Spune-ne opinia ta