Află răspunsurile lor dintr-un episod-testimonial, marca 7/24 Capital. Am stat de vorbă cu: Felix Pătrășcanu (CEO Fan Curier), Mircea Turdean (CEO Farmec), Marius Ștefan (CEO Autonom), Radu Constantinescu (Managing Partner Qualitance, Cristian Logofătu (CFO Bittnet).
Ce spun 5 antreprenori despre ce înseamnă să faci business în România?
Florin Cepraga, Bursa de Valori Bucuresti (BVB)
Cu ce poate fi comparat antreprenoriatul în România? Sau a fi antreprenor în România este ca și când...?
Felix Pătrășcanu, CEO Fan Curier
Ca și când ai face offroad extrem ca să spun așa, tot îmi plac mie sporturile extreme și am făcut 10 ani de offroad extrem pentru ca nu știi ce te așteaptă după următorul deal. După următoarea curbă nu știi ce te așteaptă și atunci este foarte exciting ca să spun așa.
Mircea Turdean, CEO Farmec
M-aș duce undeva la istoria Americii că tot mi-am facut concediul pe acolo și la Vestul Sălbatic, la pionierii care au deschis țara respectivă, au deschis o Americă nouă, afaceri noi, idei de afaceri noi. Avem atât de puține performanțe în țara asta încât văd în viitorul apropiat oportunități de a deschide, ca antreprenori, o mulțime de direcții noi.
Marius Ștefan, CEO Autonom
Anterprenoriatul este un maraton în opinia mea doar că e un maraton care începe cu sprint. Da, pentru ca la început sunt atâtea provocări, sunt atâtea lucruri pe care nu le poți anticipa încât ești în cursă în alergare la viteză maximă și ăsta-i și unul dintre motivele pentru care eșuezi atât de repede. Apoi, dacă ai reușit să îți intri în ritm, se lasă un concurs pe durată lungă, unde lucrurile devin din ce în ce mai ușoare.
Radu Constantinescu, Managing Partner Qualitance
Ai avea o aventură într-un mediu pe care nu îl cunoști 100%.
Cristian Logofătu, CFO Bittnet
Este după părerea mea o experiență foarte reușită, adică dacă ne gândim la toate visele acelea pe care le auzi la oameni când se gândesc ce ar vrea să facă mai mult spune vreau sa fiu liber. Antreprenoriatul îți dă fix această șansă și nu în sensul că muncești mai puțin, ci muncești mai mult dar pe de-o parte ai o flexibilitate și o libertate personală. În plus ai șansa să construiești ceva, sa îți lași amprenta asupra unui grup de oameni sau asupra unui grup mai mic sau mai mare de oameni. Ok, să construiești o poveste legată 1 la 1 de valorile tale.
Florin Cepraga, Bursa de Valori Bucuresti (BVB)
Care este cea mai importantă lecție învățată din business și pe care o aplici în viața personală?
Felix Pătrășcanu, CEO Fan Curier
A discuta în permanență cu oamenii și a-i asculta foarte atent și o pun în prectică în relația cu fiica mea care studiază la o universitate în afară, iar ncomunicarea cu ea până acum nu a fost la cele mai bune cote ca să spun așa și am încercat să îmi dau seama că, discutând mai mult și spunând, vorbind mai mult și spunându-ne unul altuia problemele noastre, putem ajunge la o înțelegere și la a rezolva probleme mari. Asta e învățată din discuțiile avute cu managerii mei zi de zi și cu asociații mei.
Mircea Turdean, CEO Farmec
Să asculți totdeauna de cei din jur, da, să fii tolerant, să înveți din greșelile celorlalți și să lucrezi împreună, să cooperezi.
Marius Ștefan, CEO Autonom
Ce am învățat în business că e o vorbă pe care am cititi-o undeva la grecii antici: că și asta va trece! În business trecem cu toții prin momente, uneori, frustrante, alteori, dureroase, alteori pur și simplu sunt lucuri care te enervează și ce am descoperit în business, indiferent cât de greu e momentul prin care trec, că va trece.
Da, și atunci mi-am dat seama să nu mai reacționez, în felul ăsta îmi controlez mult mai bine reacțiile și la un moment dat că e o zi, o săptămână, o lună sau mai mult, problemă care mi se părea atât de importantă, atât de dură și de urgentă la momentul respectiv nu mai e aproape deloc relevantă și am început să fac lucrul ăsta și acasă.
Da, am început să fiu mai calm, mai liniștit. De obicei e invers, de obicei din business aduci acasă nu știu emoții, frustrări, am reușit gândindu-mă mult la asta, cumva să fiu mai calm și mai liniștit acasă.
Radu Constantinescu, Managing Partner Qualitance
Rapid prototyping, practic să testezi orice ai vrea să faci, să testezi mai întâi într-o iderație mai rapidă cu resurse minime și să înveți din chestia aia lucruri pe care practic să le integrezi în idee.
Florin Cepraga, Bursa de Valori Bucuresti (BVB)
Și rapid prototyping în viața personală cum sună?
Radu Constantinescu, Managing Partner Qualitance
5:11 Sună că nu știu dacă vrei să îți dezvolți un skill să aloci două zile în care să faci chestia aia și să înțelegi ce presupune mai bine, înainte să îți planifici, de exemplu, un interval mai mare.
Cristian Logofătu, CFO Bittnet
Cred că este o abilitate între a înțelege când să perseverezi sau să știi când să mai insiști, dacă să te oprești sau dacă să continui să insiști. Așa am fost crescuți și aplicăm în continuare lucruri legate de sportul de anduranță care înseamnă mult antrenament și e un maraton, nu un sprint, da, deci e să fii acolo for the long run. Pe de altă parte cu siguranță trebuie și să înțelegi că nu poți să învingi pe toată lumea și ca este important să te compari cu tine, să te îmbunătățești pe tine, aceasta este cursa adevărată.
sursa: 7/24 Capital, BVB