A doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID, începută cu probleme (video)

A doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID, începută cu probleme (video)

Cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID a început, luni dimineață, și în Botoșani. A fost operaționalizat centrul de vaccinare municipal organizat în sala de sport a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, autoritățile locale verificând la prima oră funcționalitatea. Personalul medical a întâmpinat probleme privind sistemul informatic, astfel că cele câteva zeci de persoane programate la ora 8:00 au fost nevoite să aștepte circa 40 de minute în plus.

Au fost deschise trei dintre cele cinci puncte de vaccinare amenajate în centru. Impedimentul a constat în imposibilitatea de a fi introduse datele personale ale pacientului în platforma Serviciului de Telecomunicații Speciale, în vederea eliberării adeverinței de vaccinare. Astfel, s-a așteptat vizita prefectului județului, Dan Nechifor, și a managerului Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței, pentru comunicarea problemei.

Autoritățile au decis vaccinarea persoanelor programate, în condițiile în care acestea prezentau dovada respectării acestei proceduri. Totuși, cei circa 20 de botoșăneni înscriși au fost nevoiți să aștepte mai mult timp. Primei persoane incluse în a doua etapă a campaniei i-a fost administrată doza de ser în jurul orei 9:15, urmând să primească adeverința pe e-mail.

„Începând cu ora 8:00, s-au prezentat cei care au fost programați pentru vaccinare. A fost o problemă cu sistemul informatic, e la nivel național, dar urmează să se remedieze în scurt timp. Cei programați vor fi introduși în sistem manual, ulterior vor primi adeverința, mai târziu, când sistemul va fi remediat. Din discuțiile pe care le-am avut anterior începerii campaniei de vaccinare, am avut foarte mulți care vor să se vaccineze, din toate categoriile, fie cei peste 65 de ani, fie personal din instituțiile statului, care au intrat în faza II. Iar cei din învățământ vor să se vaccineze într-un număr foarte mare.

În momentul în care vom avea stocul necesar de vaccinuri, pentru că la nivel național, numărul de doze s-a înjumătățit, pentru că producătorul a limitat numărul, pentru următoarele două săptămâni, numărul de doze va fi mai mic decât cel așteptat. Avem 120 de pacienți programați pe un flux, pentru prima zi, numărul maxim va fi de 180 la acest centru, pe municipiu. De miercuri, vor fi maximum 60 la centrul din Dorohoi, la sala din spatele Primăriei, unde este o singură cabină de vaccinare. Când vom avea numărul de doze, vor fi deschise și celelalte centre. La noi capacitatea va fi de 240 pe județ, începând de miercuri, când se va deschide și Dorohoiul”, a declarat Monica Adăscăliței, managerul DSP.

Conform acesteia, centrul va funcționa cu doi medici, unul care va lucra în prima parte a zilei, iar celălalt după-amiază, iar în cadrul fiecărei cabine de vaccinare vor opera doi asistenți. Personalul medical înscris pentru a participa în campanie este mai mult decât suficient, spune ea.

„Astăzi vom definitiva schema de personal. Avem 12 medici, 110 asistenți și 15 registratori înscriși, urmează alocarea acestora, deci oamenii chiar s-au arătat deschiși spre colaborarea cu noi. Cu siguranță, centrul va funcționa la capacitate maximă în scurt timp. Centrul din Dorohoi se deschide mai târziu, întrucât Primăria a alocat bani și a demarat niște lucrări extraordinare. Sala va fi dotată cu generator de electricitate, pentru prevenirea oricărui risc de sistare a energiei, pentru că vaccinurile trebuie păstrate la frigider. Modificările de infrastructură se finalizează marți seară, prin urmare de miercuri dimineață va funcționa”, a detaliat coordonatorul DSP.

Prezent în centru a fost și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei. El a subliniat că se depun toate eforturile, la nivelul administrației, pentru operaționalizarea celorlalte două centre din subordine.

„Nu am avut timpul necesar, nici resursele pentru acest centru, așa cum am fi dorit. Dar am reușit să facem operațional acest centru cu sume de la bugetul local și cu sprijinul celor din subordinea noastră. Avem medici și asistenți de la cabinetele școlare, din subordinea Primăriei. La înregistrarea persoanelor, avem voluntari de la Serviciul pentru Situații de Urgență. Avem colegii de la Poliția Locală. Centrul este funcțional, iar acest lucru este cel mai important. Din păcate, când discutăm despre operațiuni de genul acesta, ne încurcăm din cauza unei platforme. Și astăzi am întârziat un pic, din cauza unei platforme. Dar, iată, vaccinarea a început, chiar dacă ulterior va trebui să completăm datele și să dăm certificatele. Depunem tot efortul pentru a fi și celelalte două centre, cu celulele pe care le au, pentru a primi toți botoșănenii care doresc să se vaccineze”, a spus Cosmin Andrei.

El a adăugat că se va vaccina, însă acordă prioritate celorlalți angajați ai sistemului instituțional.

La nivelul orașului, for funcționa patru centre de vaccinare: în Spitalul Județean de Urgență și în sălile de sport din cadrul Colegiului Tehnic, al Școlii nr. 17 și al Liceului Pedagogic. În plus, va fi practicată și o caravană de vaccinare, în baza unui container mobil pe care îl va pune la dispoziție Ministerul Apărării.

Duminică, DSP Botoșani a recepționat o nouă tranșă, de 1170 de vaccinuri.

UPDATE:

DSP a anunțat că în centrul din „Gheorghe Asachi” a fost implementat un alt flux cu 60 de programări în plus față de cele 120 deja active. 

„De asemenea, pentru municipiul Dorohoi a fost reactivată platforma pentru programări. Centrul de la Sala de Sport de pe strada George Enescu nr. 53 va fi deschis de miercuri, 20 ianuarie, cu o capacitate de 60 de programări pe zi”, a afirmat Monica Adăscăliței.





 

 

Spune-ne opinia ta