Asociația Grupul de Acțiune Locală „Valea Bașeului de Sus” este un parteneriat public-privat cu 52 de membri (14 UAT-uri și 38 membri privați) și reprezintă teritoriul a 14 unități administrative din județul Botoșani: orașul Săveni și comunele: Adășeni, Avrămeni, Coțușca, Dângeni, Drăgușeni, Havârna, Hănești, Manoleasa, Mihălășeni, Mileanca, Mitoc, Ripiceni, Vlăsinești, în implementarea de strategii de dezvoltare locală în cadrul LEADER, componentă a Programului Național de Dezvoltare Rurală.
La finalul anului 2021, GAL încheie cel de-al doilea contract subsecvent încheiat cu AFIR pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021, în scopul funcționării și animării teritoriului pe care îl reprezintă. Activitatea desfășurată de Asociația GAL „Valea Bașeului de Sus” în perioada prevăzută vizează implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2014-2020, în valoare totală de 2.662.561,31 euro, din care 2.130.556 euro sunt alocați pentru implementarea de proiecte pe 5 măsuri specifice, adaptate nevoilor teritoriale.
În perioada 2017-2021 s-au depus la GAL 28 de proiecte din care 26 de proiecte au fost declarate eligibile și au semnat contracte de finanțare cu AFIR. Valoarea contractată din SDL, alocată pe măsuri, s-a realizat în procent de 99%, iar plățile efectuate în procent de 60%. Din cele 26 de proiecte contractate, un număr de 19 proiecte au fost finalizate, cu o valoare totală de 1.249.448,46 euro.
Tipurile de investiții realizate prin proiectele implementate și aflate în curs de implementare sunt multiple: achiziție de utilaje pentru infrastructura de bază (10 proiecte), amenjare teritorială pentru îmbunătățirea serviciilor locale (1 piață locală și 2 terenuri de sport), infrastructura educațională și culturală (3 proiecte), efiecientizare energetică (5 proiecte), infrastructura socială (1 proiect), integrarea minorității rome (1 proiect), creșterea capacității explotațiilor agricole (2 proiecte), creșterea capacității de cooperare între actorii locali (1 proiect). Toate aceste investiții vizează direcții de dezvoltare locală eficiente precum: acțiuni de protecție a mediului (gospodărie comunală, amenajare teritoriu, întreținere spații verzi, drumuri comunale, căi de acces, achiziție de echipamente tehnologice performante), îmbunătățirea serviciilor de bază locale, dotarea unor unități de învățământ, creșterea calității producțiilor agricole, dezvoltarea unui lanț scurt de comercializare a produselor agricole, îmbunătățirea calității vieții populației din teritoriul GAL.
Asociația GAL „Valea Bașeului de Sus” a dovedit profesionalism în procesul de gestionare a fondurilor nerambursabile, factor esențial în operațiuni de acest tip cu impact pozitiv asupra zonei pe care o reprezintă. Performanța GAL în implementarea SDL a fost evaluată la nivel național și a fost bonusată suplimentar, fonduri care vor fi, de asemenea, utilizate în desfășurarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă în următoarea perioadă de funcționare, ianuarie 2022 – decembrie 2023.