A APARUT POLITIA PRIVATA? Primariile rutiere jumulesc soferii cu 5 radare pe kilometru!

A APARUT POLITIA PRIVATA? Primariile rutiere jumulesc soferii cu 5 radare pe kilometru!
Potrivit contractelor, firmele care au instalat radarele fixe pe raza localitatilor din 27 de judete incaseaza intre 35% si 65% din amenzi, diferenta intrand in bugetele primariilor, nimic in contul Politiei Rutiere sau al bugetului de stat.

Bineinteles, procentul care ii revine firmei Codec, din Cluj, este mic in Cluj si in alte cateva localitati.

In satele Romaniei, unde pe o distanta de 5 kilometri pot exista 5 radare fixe, procentul de care beneficiaza firma clujeana ajunge la 65%. Astfel, daca aveti ghinionul sa apasati pedala de acceleratie pe raza unei comune cu cinci radare, riscati sa incasati cinci amenzi pentru aceeasi greseala!

Afacerea s-a dovedit a fi extrem de avantajoasa. Daca in urma cu un an un detector de viteza putea fi intalnit la cateva zeci de kilometri distanta, acum aceste aparate au inceput sa impanzeasca localitatile Romaniei.

Seful Politiei Rutiere, comisarul Lucian Dinita, respinge ideea ca institutia sa ar fi implicata in aceasta afacere sau ca si-ar fi externalizat cu titlu gratuit activitatile catre o Politie Privata a soselelor, compusa din radarele fixe si firmele care le administreaza.

"Politia Rutiera nu incaseaza nici un leu din aceste amenzi, pentru ca veniturile merg la administratiile locale. Politia nu a organizat nici o licitatie pentru radare, pentru ca ele apartin autoritatilor locale, aici este vorba despre niste contracte economice, incheiate intre administratia locala si aceste societati comerciale", a mentionat seful Politiei, pentru Romania Libera.

Cu toate acestea, serverele detinute de Codec functioneaza in sediile Politiei Rutiere.

Un primar din Vrancea povesteste, totusi, cum decurge negocierea cu aceasta firma: Au sosit reprezentantii firmei Codec-Spat, care le-au pus primarilor o oferta pe masa, explicandu-le totodata ca ei sunt singura firma agreata de catre politie, in baza unui protocol. In acelasi timp, Politia Rutiera le-a demonstrat cu date statistice ca localitatile in cauza sunt adevarate "puncte negre" pe harta rutiera a Vrancei, relateaza primarul.

Marius Neata, unul dintre soferii amendati, isi recunoaste greseala comisa, insa identifica si viciile procedurii de sanctionare.

"Am fost taxat acum vreo sase luni de o astfel de camera prin judetul Ialomita. Accelerasem ca sa depasesc o caruta care circula absolut ilegal pe un drum european si aveam 62 km la ora. Evident, eu am platit 50 de lei si am doua puncte pe carnet, iar carutasul n-a patit nimic", povesteste contravenientul, in Romania Libera.

Neata crede ca aceste radare sunt precum "o frectie la un picior de lemn", in conditiile in care, multumindu-se cu ele, "Politia Rutiera nu mai baga in seama incalcarile mai mult sau mai putin grave ale Codului Rutier, deoarece isi face planul la amenzi din radare".

 "Politia Rutiera nu a organizat nici o licitatie pentru radare, pentru ca aici este vorba despre niste contracte economice, incheiate intre administratia locala si aceste societati comerciale", a declarat comisarul Lucian Dinita, comandantul Politiei Rutiere.

Cat de legale sunt unele dintre aceste contracte poate aprecia numai Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Klaus Iohannis se pensionează din postul de profesor pe care l-a avut rezervat timp de peste 20 de ani!

astăzi, 13:14
33

Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu a devenit vacantă și poate fi ocupată de un titular, scrie Ora ...

Ucrainean căutat de INTERPOL din 2019, depistat de polițiștii de frontieră din Botoșani!

astăzi, 12:22
40

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț au depistat şi reţinut un bărbat cu cetăţenie R. Ucraina, căutat internațional pentru săvârşirea infracțiunilor...

Deputat Alexandra Huțu, PSD: Masă sănătoasă pentru încă 1.503 elevi din Botoșani

astăzi, 12:11
60

Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis extinderea numărului de școli din județul Botoșani care vor asigura zilnic copiilor câte o masă. Astfel va crește numărul șc...