9 mai ar putea fi declarată zi de sărbătoare naţională

9 mai ar putea fi declarată zi de sărbătoare naţională
9 mai va fi declarată zi de sărbătoare naţională, conform unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, în aşteptarea votului decisiv. În această zi se va sărbători anual proclamarea Independenţei României.

Propunerea legislativă pentru declararea zilei de 9 Mai – Ziua Proclamării Independenţei României ca zi de sărbătoare naţională a fost respinsă în 2013 de Senat, însă acum este înscrisă pe ordinea de zi de mâine a Camerei Deputaţilor cu propunere de adoptare. Astfel, dacă primeşte votul decisiv al deputaţilor, documentul va merge la promulgare.

Aşa cum reiese din forma amendată a proiectului de lege, 9 mai va fi declarată sărbătoare naţională, însă nu va fi şi zi liberă pentru salariaţi. Anual, în această zi se va celebra proclamarea Independenţei de Stat a României.

Cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi centrale şi locale vor organiza manifestări publice.

În forma iniţială, propunerea legislativă făcea referire la ziua de 10 mai, însă aceasta a fost schimbată cu 9 mai "pentru respectarea adevărului istoric", aşa cum s-a motivat în raportul depus de Comisia pentru muncă şi protecţie socială.
De asemenea, documentul prevedea iniţial includerea zilei de 9 mai în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează, prevăzută în Codul muncii. Totuşi, această dispoziţie a fost eliminată, deoarece deputaţii spun că nu există susţinerea financiară necesară.

În primăvara anului 2015, parlamentarii au declarat ziua de 10 mai ca sărbătoare naţională.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
573

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
71

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
79

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...