7 lucruri esentiale de retinut despre controlul fiscal "pe persoana fizica". Cum face Fiscul selectia cetatenilor cu grad ridicat de risc de neplata a taxelor!

7 lucruri esentiale de retinut despre controlul fiscal "pe persoana fizica". Cum face Fiscul selectia cetatenilor cu grad ridicat de risc de neplata a taxelor!
ANAF a publicat vineri in Monitorul Oficial formularul Procesului verbal destinat sanctionarii contraventiilor facute de romani, formularul urmand sa fie folosit in cadrul inspectiei pentru verificarea situatiei fiscale persoanelor fizice. Documentul va fi utilizat de inspectorii din cadrul directiei generale control venituri persoane fizice, arata Hotnews.

7 lucruri esentiale de retinut despre controlul fiscal "pe persoana fizica"!

1.O contraventie se prescrie in termen de 6 luni de la data faptei. Prin faptele supuse acestei prescriptii intelegem acele fapte savarsite cu vinovatie, cu caracter punctual.

2.Contraventiile cu caracter de continuitate au acelasi termen de prescriptie, dar acesta se socoteste de la momentul incetarii continuitatii faptei.

3.Daca procesul verbal nu este comunicat contravenientului in maxim 2 luni de la aplicarea sanctiunii, se prescrie executarea sanctiunilor contraventionale.

4.Contraveninetul are dreptul sa isi exprime un punct de vedere la rubrica "Alte mentiuni", iar in cazul in care nu i se acorda acest drept, procesul verbal este nul.

5.Impotriva procesului verbal de contraventie se poate face plangere in termen de 15 zile de la comunicare. Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost realizata fapta sanctionata contraventional.

6.Daca legea ce sanctioneaza fapta considerata contraventie prevede in mod expres, contravenientul poate achita in 48 de ore de la comunicare, jumatate din minimul amenzii. Aceasta posibilitate nu este regasita in toate actele normative ce prevad sanctiuni.

7.Sanctiunile contraventionale sunt sanctiuni principale - amenda in sine, avertismentul sau prestarea unei activitati in folosul comunitatii si sanctiuni complementare. Printre sanctiunile complementare putem regasi confiscarea unor active, repunerea situatiei initiale, suspendarea activitatii pentru o anumita perioada de timp etc.

Cum face Fiscul selectia cetatenilor cu grad ridicat de risc de neplata a taxelor:

Dintre cele peste 14 milioane de romani care au venituri impozabile in Romania, ANAF a format un esantion semnificativ, format din aproape 300.000 de persoane pe care le-a supus analizei de risc. Pentru persoanele din esantion, ANAF a analizat veniturile declarate, achizitiile de locuinte, terenuri, masini, ambarcatiuni si aeronave, depozite in banci si imprumuturi catre firme. In urma analizei, ANAF a gasit 132.246 de persoane fizice cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.

A urmat un nou filtru: determinarea cazurilor semnificative: risc anual de nedeclarare a veniturilor mai mare de un milion de lei, achizitii de proprietati imobiliare de minimum 700.000 de lei, achizitii de autoturisme in valoare insumata de minimum 350.000 lei. In urma aplicarii acestui filtru, ANAF a identificat 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal.

A urmat un nou filtru: determinarea posibilitatii de acoperire a riscului intre rude:

- identificarea rudelor pana la gradul II pentru cele 5.884 de persoane cu grad ridicat de risc
- verificarea veniturilor declarate semnificative ale sotilor care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate pentru cei 5.884
- verificarea apartenentei la grupul de risc a persoanelor de 132.246 persoane (vezi mai sus) aflate in diferite grade de rudenie cu esantionul de 5.884

Ca urmare a acestui filtru, din esantionul de 5.884 persoane s-au eliminat 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste 1 milion de lei era acoperit de veniturile sotilor. Asadar, au ramas 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal. Acestra li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude, afini) identificati cu risc fiscal in esantionul mai mare, de 132.246 de persoane cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.

Rezultat final: 7.879 de cetateni au fost propusi pentru verificare amanuntita. Ei au fost grupati in 4 grupe de risc:

-Patron bogat de firma saraca: cei care detin patrimoniu semnificativ - case, masini, imprumuturi catre firme, patrimoniu ce nu corespunde cu veniturile declarate; sau cei care detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (tot timpul pe pierdere sau cu un profit mult prea mic fata de cifra de afaceri)

-Persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute (Fiscul considera ca aceste persoane obtin veniturile fie din activitati legale dar nedeclarate, fie din activitati ilegale precum camatarie, trafic de persoane)

-Persoane cu venituri volatile: e vorba despre persoane din lumea spectacolului, unde nu exista un contract permanent, iar veniturile provin exclusiv din participarea la evenimente si exploatarea comerciala a dreptului de imagine

-Persoane care nu intra in cele trei profiluri, dar prezinta riscuri semnificative

Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 22:03
145

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

astăzi, 21:22
38

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
53

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...