7 întrebări pe care angajatorii NU AU VOIE să ţi le pună la interviu

7 întrebări pe care angajatorii NU AU VOIE să ţi le pună la interviu
Unele lucruri NU ar trebui să-i privească pe recrutori la interviul de angajare şi ar putea fi considerate motive de discriminare, spun specialiştii din domeniu.

Potrivit Codului Muncii, este interzisă orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe: "criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală", scrie realitatea.net.

Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute mai sus, iar situaţia este valabilă nu doar la locul de muncă, ci şi la angajare.

Cu alte cuvinte, toate întrebările de la interviul de angajare care privesc unul sau mai multe dintre criteriile de mai sus sunt ilegale. Printre aceste întrebări la care nu eşti obligat să răspunzi se numără şi următoarele:

1. Intenţionezi să ai copii? Care sunt planurile tale legate de viaţa de familie? Angajatorii sunt tentaţi să-şi ia anumite precauţii cu privire la riscul ca o persoană angajată de curând să intre în concediu de maternitate. Aceste calcule de business nu le permit, însă, să încalce legea.

2. Ce preferinţe politice ai? Cu cine intenţionezi să votezi? Opţiunile politice ale unei persoane nu trebuie să-l privească pe angajator, mai ales că se cunosc foarte multe cazuri de discriminare pe considerente de partizanat politic.

3. Ce orientare sexuală ai? Recrutorii nu sunt îndreptăţiţi să folosească alte criterii decât cele profesionale atunci când selectează personalul. Orientarea sexuală a unei persoane nu are nicio legătură cu competenţele profesionale ale repectivului angajat, dar constituie adesea în practică un motiv de discriminare.

4. Care este orientarea ta religioasă? De regulă, angajatorii din România nu au astfel de curiozităţi, dar este bine să ştii că nici nu au voie să te întrebe astfel de lucruri. Nici dacă participi la interviuri în străinătate, nu trebuie să răspunzi acestei întrebări din sfera intimă.

5. Eşti chiar român sau ai alte origini etnice? Care e limba ta maternă? Angajatorii nu au voie să adreseze astfel de întrebări candidatului, sunt chestiuni care îl privesc doar pe acesta. Ca şi întrebările legate de sex şi religie, aspectele etnice pot intra în sfera discriminării.

6. Ce părere ai despre activităţile sindicale? Ai fost membru de sindicat? Mulţi angajatori încearcă să evite salariaţii incomozi, care sunt preocupaţi de respectarea drepturilor lor şi care îi pot face atenţi şi pe ceilalţi salariaţi.

7. Ai datorii? Angajatorii nu au motive profesionale să te întrebe dacă ai credite la bănci sau alte datorii de plătit şi nu au voie să ia o decizie în ceea ce priveşte angajarea luând în considerare acest aspect. De asemenea, nu au voie să te întrebe nici cum îţi administrezi finanţele personale.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
116

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
145

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
219

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...