7 întrebări pe care angajatorii NU AU VOIE să ţi le pună la interviu

Unele lucruri NU ar trebui să-i privească pe recrutori la interviul de angajare şi ar putea fi considerate motive de discriminare, spun specialiştii din domeniu.

Potrivit Codului Muncii, este interzisă orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe: "criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală", scrie realitatea.net.

Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute mai sus, iar situaţia este valabilă nu doar la locul de muncă, ci şi la angajare.

Cu alte cuvinte, toate întrebările de la interviul de angajare care privesc unul sau mai multe dintre criteriile de mai sus sunt ilegale. Printre aceste întrebări la care nu eşti obligat să răspunzi se numără şi următoarele:

1. Intenţionezi să ai copii? Care sunt planurile tale legate de viaţa de familie? Angajatorii sunt tentaţi să-şi ia anumite precauţii cu privire la riscul ca o persoană angajată de curând să intre în concediu de maternitate. Aceste calcule de business nu le permit, însă, să încalce legea.

2. Ce preferinţe politice ai? Cu cine intenţionezi să votezi? Opţiunile politice ale unei persoane nu trebuie să-l privească pe angajator, mai ales că se cunosc foarte multe cazuri de discriminare pe considerente de partizanat politic.

3. Ce orientare sexuală ai? Recrutorii nu sunt îndreptăţiţi să folosească alte criterii decât cele profesionale atunci când selectează personalul. Orientarea sexuală a unei persoane nu are nicio legătură cu competenţele profesionale ale repectivului angajat, dar constituie adesea în practică un motiv de discriminare.

4. Care este orientarea ta religioasă? De regulă, angajatorii din România nu au astfel de curiozităţi, dar este bine să ştii că nici nu au voie să te întrebe astfel de lucruri. Nici dacă participi la interviuri în străinătate, nu trebuie să răspunzi acestei întrebări din sfera intimă.

5. Eşti chiar român sau ai alte origini etnice? Care e limba ta maternă? Angajatorii nu au voie să adreseze astfel de întrebări candidatului, sunt chestiuni care îl privesc doar pe acesta. Ca şi întrebările legate de sex şi religie, aspectele etnice pot intra în sfera discriminării.

6. Ce părere ai despre activităţile sindicale? Ai fost membru de sindicat? Mulţi angajatori încearcă să evite salariaţii incomozi, care sunt preocupaţi de respectarea drepturilor lor şi care îi pot face atenţi şi pe ceilalţi salariaţi.

7. Ai datorii? Angajatorii nu au motive profesionale să te întrebe dacă ai credite la bănci sau alte datorii de plătit şi nu au voie să ia o decizie în ceea ce priveşte angajarea luând în considerare acest aspect. De asemenea, nu au voie să te întrebe nici cum îţi administrezi finanţele personale.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...

Cum funcționa „fabrica de români” de la Săveni și cum era împărțită șpaga. Populația orașului s-a dublat peste noapte, dar doar în acte!

astăzi, 13:59

Detalii scandaloase ies la iveală în dosarul fabricii de acte false de la serviciul de evidență a populației din orașul Săveni care a făcut instant mii de oameni din spațiul fostei Uniun...

Bucurii și necazuri în casele lui Conu’ Cotin Zamfirescu din Botoșani

astăzi, 12:45

La Botoșani, în prima parte a anului 2024, locuitorii orașului au putut admira, din exterior, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Casei Constantin Zamfirescu. Edificiul, situat pe Strada ...