7 beneficii ale berii. Vezi si alte intrebuintari ale acestei bauturi

Un paharel de vin, o data, de doua ori pe saptamana, este benefic sanatatii, insa aceasta bautura alcoolica nu este singura care are astfel de efecte. Cercetatorii sustin ca si berea - in ciuda reputatiei care o face vinovata de aparitia burtii, daca este consumata din cand in cand, iti poate imbunatati sanatatea.

Iata care sunt beneficiile berii asupra organismului:

1. Scade riscul calculilor renali

Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Epidemiology, riscul aparitiei pietrelor la rinichi a scazut cu 40% in cazul barbatilor de varsta medie, amatori de bere. Cercetatorii nu au putut preciza care este ingredientul raspunzator de acest fapt.

2. Previne demineralizarea oaselor

Berea este bogata in siliciu, o substanta care creste dezvoltarea oaselor si care ajuta la prevenirea unor boli, precum osteoporoza. De asemenea, berea contine fitoestrogeni care ar putea avea aceleasi efecte.

Un studiu realizat de cercetatori din cadrul Departamentului de Alimentatie si Tehnologie de la Universitatea California, publicat in 2009, arata ca berea contine un nivel ridicat de siliciu. Mai mult decat atat, berea fabricata cu malt de orz are un continut mai ridicat in siliciu decat berea din malt de grau.

Siliciul si fitoestrogenii prezenti in bere sunt elemente nutritive benefice pentru oase, in special in cazul femeilor.

3. Reduce riscul bolilor de inima

Potrivit mai multor studii, printre care si cel efectuat de Institutul de Epidemiologie din cadrul Universitatii Muenster, consumul moderat de bere reduce riscul bolilor cardiace. Alcoolul poate creste nivelul "colesterolului bun", care, la randul lui, intretine arterele si controleaza densitatea sangelui.

4. Berea este o sursa de vitamina B

Berea este bogata in complexul vitaminici B, mai ales acid nicotinic si riboflavina (vitamina B2). Potrivit unuui studiu realizat de TNO Nutrition and Food Research Institute, consumatorii de bere au un nivel de vitamina B6 cu pana la 30% mai ridicat decat cei care nu consuma bere (aproape dublu fata de bautorii de vin).

5. Berea nu ingrasa, daca este consumata inainte de masa

Printre bauturile alcoolice, berea este una dintre cele care contin un numar mai mic de calorii. O bere de 250 ml contine in jur de 100 de kcal, in timp de 80 ml de whisky aduce 200 kcal, iar un cocktail poate depasi chiar si 300 kcal.

Berea faciliteaza senzatia de satietate. Insa, daca este bauta dupa mancare, organismul va elimina mai intai alcoolul, ceea ce respinge timp de cateva ore arderea acizilor grasi, favorizand astfel formarea depozitelor de grasime.

Un studiu stiintific realizat in Franta pe o perioada de sase saptamani, la care au participat 24 de femei, cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, a aratat ca un consum moderat si regulat de bere nu are impact asupra greutatii. Pe durata studiului, jumatate de grup nu a baut decat apa si cealalta jumatate a baut dimineata si seara cate o bere de 250 ml. In ambele grupuri, greutatea si masuratorile au ramas aceleasi.

6. Previne cancerul

Chiar daca studiile in acest sens sunt abia la inceput, primele cercetari arata ca xanthohumolul (un compus care se gaseste in hamei) ar putea bloca anumite enzime care declanseaza cancerul. Momentan inca se dezvolta studii pe aceasta directie, in speranta ca s-ar putea gasi anumita tratamente pentru cancerul de prostata si colon.

7. Stimuleaza lactatia

Acest efect este atribuit actiunii polizaharidelor din grau care ar favoriza lactatia. Atentie insa, daca alaptati, trebuie sa beti bere fara alcool, evitand astfel riscurile legate de acest aspect.


Alte intrebuintari ale berii

Berea marineaza foarte bine carnea. Pentru ca este usor acida, daca veti lasa carnea pentru friptura cateva ore in ea, o va fragezi foarte mult si nu ii va schimba gustul, asa cum se intampla in cazul vinului.

De asemenea, berea ajuta si podoaba capilara. O cana cu bere fiarata (pentru a indeparta alcoolul, care usuca firele de par) se amesteca cu putin sampon obisnuit si apoi se pune compozitia pe par. Dupa cateva minute se clateste. Aceasta solutie ofera stralucire parului.


Ce rau iti poate face berea!

Desi are proprietati terapeutice, in anumite situatii, berea te poate imbolnavi. Si nu ne referim la faptul ca predispune la ingrasare. Potrivit unui studiu, berea favorizeaza cancerul gastric, mai ales in prezenta unei gene.

Pericolul apare in cazul in care se consuma 3 beri pe zi, timp de mai multi ani, caz in care riscul aparitiei acestei boli este mai mare cu 75%. Cei care au si o varianta a unei gene, rs1230025, chiar daca beau bere mai rar, prezinta un risc si mai mare de a fi diagnosticati cu cancer, relateaza My Health News Daily.

Cei care indeplinesc ambele conditii, atat din punct de vedere genetic, cat si in ceea ce priveste consumul de bere, ajung la un risc de 700% de a se alege cu acest tip de cancer, comparativ cu cei care consuma maximum o bere pe zi, explica cercetatorul Eric Duell, din cadrul Institutului de Oncologie din Barcelona, Spania. Gena care predispune la acest tip de cancer este prezenta in cazul a 20% din populatie.

In ceea ce priveste alte bauturi alcoolice, precum vinul sau diferitele tipuri de tarii, aceasta conexiune nu e prezenta. In cadrul studiului, au fost monitorizate 521.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 70 de ani timp de 6 ani. (sanatate.bzi.ro)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

astăzi, 20:15

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...