64% dintre români susțin că viața le este afectată de corupție iar 71% cred că unicul mod de a reuși în afaceri este să ai legături politice

Un nou Eurobarometru special realizat în privința corupției, publicat miercuri de Comisia Europeană, arată că în România, 64% din respondenți susțin că viața de zi cu zi le este afectată de corupție, față de 26% cât este media europeană.

48% dintre români cred că în ultimii trei ani nivelul corupției din țară a crescut, iar 83% sunt de părere că acest fenomen este răspândit la nivel național.

78% dintre respondenții Eurobarometrului sunt de acord că există corupție în instituțiile locale, regionale și naționale din România, în timp ce 48% susțin că a da și a lua mită și abuzul de putere sunt răspândite cel mai mult în sistemul de sănătate.

Acesta este urmat cu 41% de partidele politice și de poliție și vamă.

Trei sferturi dintre români sunt de acord că legăturile prea strânse dintre afaceri și politică duc la corupție, iar 71% cred că în țara noastră unicul mod de a reuși în afaceri este să ai legături politice.

Tot 71% dintre respondenți sunt de părere că favoritismul și corupția limitează concurența în afaceri, iar 70% consideră că acest fenomen face parte din cultura afacerilor.

Întrebați în cine ar avea încredere dacă ar trebui să sesizeze un caz de corupție, 37% dintre români au răspuns că în poliție, iar doar 30% în agenția anticorupție specializată.

Conform sondajului apărut miercuri, corupția este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă a europenilor (69 %), iar puțin peste șapte din zece europeni cred că, în țara lor, corupția este larg răspândită și că există corupție în instituțiile publice naționale (70 %), dar și în rândul partidelor politice și al politicienilor (53 %). Nota distinctă o fac România și țările din Europa de Est.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...