6 tipuri de tuse pe care nu trebuie sa le ignori

6 tipuri de tuse pe care nu trebuie sa le ignori
De cele mai multe ori, tusea este asociata cu bolile de sezon, insa expertii spun ca nu trebuie sa ignori aceasta manifestare a organismului tau si nici sa o tratezi cu superficialitate, mai ales daca nu suferi de raceala sau gripa. Exista mai multe tipuri de tuse, fiecare cu anumite caracteristici. Iata 6 tipuri de tuse pe care nu ar trebui sa le ignori, deoarece pot ascunde afectiuni mai grave.

Daca tusesti, nu inseamna ca suferi de o infectie respiratorie.

In mod normal, tusea trece in cateva zile, insa daca se prelungeste mai mult de 3 saptamani, este recomandat sa ceri parerea unui specialist. Simplele medicamente impotriva tusei ar putea fi ineficiente in acest caz. Tusea cronica este insotita, in cele mai multe cazuri, de flegma galben-verzuie.

Cele mai comune cauze ale instalarii tusei cronice sunt alergiile, fumatul, astmul sau refluxul gastro-esofagian.

1. Tuse insotita de dificultati de respiratie

O tuse insotita de dificultati de respiratie nu poate fi semn bun pentru sanatatea ta. Adreseaza-te unui farmacist, iar daca medicamentele recomandate de acesta nu sunt eficiente, consulta un medic. Acest tip de tuse poate fi o boala pulmonara obstructiva cronica, afectiune ce include bronsita cronica si emfizemul. In cele mai multe cazuri, tusea este provocata de fumat.

2. Tuse insotita de arsuri la stomac

Daca ti se intampla sa ai tuse insotita de arsuri la stomac de mai mult de 2 ori pe saptamana, este posibil sa suferi de reflux gastroesofagian. Uneori, tusea poate fi insotita de o respiratie suieratoare (wheezing). Medicul iti poate prescrie medicamente care scad cantitatea de acid din stomac.

3. Tuse insotita de dureri in piept

O simpla tuse nu ar trebui sa fie insotita de dureri in piept, iar daca este, ea poate fi tratata cu ajutorul unor medicamente comune. Daca tusea se prelungeste aparent fara motiv si te simti slabita, ai dureri in piept, dificultati de respiratie si expectorezi flegma cu sange, este indicat sa te adresezi imediat unui medic. Toate aceste simptome tradeaza cancerul la plamani.

4. Tuse insotita de expectoratii excesive

O tuse insotita de expectoratii excesive, stranut si secretii nazale abundente poate fi cauzata de unele alergii. In acest caz, este indicat sa depistezi lucrul la care esti alergica si sa te indepartezi de el. Tusea contribuie la curatarea mucusului si poate fi tratata cu un medicament antialergic.

5. Tuse seaca, cu precadere noaptea

Ti se intampla frecvent sa te trezesti din somn din cauza tusei seci? Inseamna ca este posibil sa suferi de astm. Episoadele de tuse sunt mai frecvente noaptea si dimineata devreme. De multe ori, aceasta tuse poate fi insotita de respiratie suieratoare si senzatia de apasare pe piept.

Tusea apare in momentul in care exista o inflamatie la nivelul bronhiilor. Pentru tratarea afectiunii, este indicat sa apelezi la sfaturile unui medic, deoarece tratamentul luat "dupa ureche" poate fi ineficient.

6. Tuse seaca ce apare si dispare

Daca incepi sa urmezi un tratament impotriva hipertensiunii si odata cu acesta apare si tusea seaca, este recomandat sa-ti instiintezi medicul cu privire la aceasta manifestare a organismului. Tusea este un efect secundar al inhibitorilor de enzime de conversie. Ea nu are consecinte grave si dispare in timp. Mai mult, tusea seaca nu apare la toate persoanele hipertensive.
 

ele.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
299

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
441

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
573

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...