6 plante care pot inlocui oricand aspirina
Stiri Botosani Tuesday, 8 February 2011 ActualitateChimistul german Karl Lewieg a descoperit in 1835 acidul salicilic, iar apoi, alti chimisti germani condusi de Adolf Kolbe au obtinut in 1868 aceeasi substanta, din huila. Ulterior, acidul salicilic a devenit cunoscut sub numele de aspirina. Iata 6 plante care pot inlocui oricand aspirina:
1. Salcia
Coaja de salcie, culeasa primavara, inainte sa-i dea frunza, este foarte bogata in salicilati, fiind initial materia prima pentru aspirina, inainte sa fie descoperit procedeul de prelucrare chimica a huilei. Insasi denumirea de acid salicilic a aspirinei este imprumutata de la numele stiintific al sutelor de specii de salcie raspandite pe intreg globul.
Coaja de salcie are proprietati antiinflamatorii si este utilizata frecvent in tratamentul bolilor reumatice. Datorita calitatilor hemostatice si cicatrizante este utilizata si in caz de afecţiuni ale pielii (rani, ulceratii, hemoroizi).
2. Plopul
La noi in tara exista patru specii de plop (plopul alb (Populus alba), plopul negru(Populus nigra), plopul tremurator (Populus tremula) si plopul hibrid (Populus hibrida)), ai caror muguri sunt bogati in salicilati (substante cu efect de aspirina vegetala). Mugurii de plop se culeg la sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie. Ei au si proprietati antiinfectioase si cicatrizante (mai ales plopul negru), stimuleaza regenerarea tesuturilor si sistemul imunitar.
3. Taula (Spiraea salicifolia)
Taula este un arbust care creste in zona de campie si este considerata una din plantele cu cel mai bogat continut de acid salicilic din lume.
4. Cretusca (Filipendula ulmaria)
Cretusca este o planta care infloreste in lunile de vara, cu flori delicate, albe, cu un miros foarte dulce, asemanator cu al mierii. Partea aeriana a cretustii este mai bogata in acid salicilic decat coaja de salcie si, in plus, se pare ca are si un efect antiinfectios puternic. Un aspect important este acela ca planta contine salicilati doar cand planta este in stare proaspata, acestia evaporandu-se prin uscare.
5. Iasomia (Jasminum officinalis)
Iasomia face si ea parte din categoria selecta a plantelor din care se poate produce aspirina vegetala. In plus, iasomia are efecte febrifuge si antialgice.
6. Portocalul
Atat fructul, cat si coaja acestuia sunt surse naturale de aspirina, ceea ce explica efectul lor foarte bun in gripe, bronsite acute, afectiuni infectioase cu febra in general. Se recomanda sucul obtinut din fructul intreg (cu tot cu coaja) obtinut prin mixare, care se consuma cat mai proaspat. Este febrifug, stimulent imunitar, relaxant, antivomitiv, si reduce durerile de cap.
sanatate.bzi.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Meteorologii ANM anunță un miez de iarnă cum n-am mai avut de ani de zile!
În ultimii ani, lunile ianuarie și februarie ne aduceau episoade de iarnă, cu frig și în multe zone ale țării cu ninsori abundente. Anul acesta, meteorologii ANM anunț...
Ținutul secret al codrilor și al haiducilor. Zonele turistice incredibile din Botoşani dominate de codrii seculari, podgorii și natură sălbatică!
România încă ascunde locuri de o frumusețe greu de imaginat. Sălbatice și nedescoperite, mărturii ale unui trecut îndepărtat, încărcat de povești și legende fabuloase....
Medicul Alexandra Ciobanu: ”Niciodată nu vă comparați cu alte femei când vine vorba de sănătate!”
Medicul botoșănean atrage atenția că diagnosticul de sarcină incipientă nu este același lucru cu sarcina în evoluție. În primele 3-4 săptămâni, diagnosticul se stabilește ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.03 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici