6 milioane lei, prejudiciul creat statului de un agent economic din Botosani!

6 milioane lei, prejudiciul creat statului de un agent economic din Botosani!

 CORNELIU MIHAI  

Un agent economic din judetul Botosani, care desfasoara activitati in domeniul comertului, a prejudiciat bugetul de stat cu nici mai mult, nici mai putin, de 6 milioane de lei! Acest lucru a iesit la iveala in urma unui control inopinat al comisarilor Garzii Financiare, Sectia Botosani.

Agentul economic in cauza, in perioada ianuarie 2010 - iunie 2011, a desfasurat achizitii intracomunitare in valoare de 25,87 de milioane de lei si achizitii interne in valoare de 4,5 milioane de lei, date care rezulta din declaratiile pe care operatorul le-a depus la Fisc. Afaceristul a "omis" insa sa inregistreze in evidentele contabile toate operatiunile efectuate.

"In aceeasi perioada operatorul declara livrari interne care sunt purtatoare de TVA si de la care trebuia sa colecteze TVA de numai 5,1 milioane de lei. La suma aceasta a si colectat TVA-ul. In fapt operatorul economic nu a inregistrat in evidenta contabila operatiunile efectuate, inclusiv veniturile si taxa pe valoare adaugata aferent, datortata bugetului de stat in suma de 6 milioane de lei", a declarat Corneliu Mihai, comisar sef in cadrul Garzii Financiare Botosani.

In aceste conditii, comisarii Garzii Financiare au intocmit pe numele comerciantului botosanean si o sesizare penala, fiind cel mai mare prejudiciu descoperit anul acesta.

Cu sesizare penala s-a ales si un agent economic din municipiul Botosani, care activeaza in domeniul prestari servicii, care a emis in perioada iunie-iulie 2010 doua facturi fiscale catre un agent economic cu sediul in Austria, valoarea tranzactiilor fiind de 6.500 de euro, facturi care  nu au fost inregistrate in evidenta contabila. Mai mult, beneficiarul acestor servicii nu era inregistrat in scopuri de TVA, nu avea un cod de TVA valid.

"In cazul in care un agent economic, ori acesta din Romania, ori cel din afara, nu are cod de TVA valid, nu mai constituie livrare sau achizitie intracomunitara. In cazul nostru, intr-adevar agentul economic din afara nu era inregistrat in scop de TVA, iar agentul nostru din Romania avea obligatia sa factureze prestari de servicii cu TVA. Intrucat nu erau inregistrate in evidenta contabila si nu avea TVA colectat aferent acestor livrari, s-a calculat un prejudiciu estimat la peste 6.000 de lei, constand in TVA", a precizat Corneliu Mihai. 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
96

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
94

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
34

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...