5 medicamente naturale de toamnă pe care le poţi face în casă

5 medicamente naturale de toamnă pe care le poţi face în casă
Sezonul răcelilor a început din plin cu ploaie, vânt şi temperaturi scăzute. Toată lumea strănută şi toată lumea vrea să găsească remedii pentru răceală şi gripă. Ce medicamente sunt mai potrivite decât cele naturale? Iată 5 medicamente naturale de toamnă pe care le poţi prepara în casă, fără efort.

Decoct de măceşe, creşte imunitatea cu vitamina C

Măceşul are, datorită conţinutului său ridicat de vitamina C, virtuţi vindecătoare în cazul infecţiilor de natură respiratorie.

Extractul de mlădiţe de măceş se foloseşte pentru stimularea imunităţii plămânului şi arborelui bronşic. Se iau 50-150 de picături, în trei reprize, pe parcursul zilei.

Pe lângă rolul lor de stimulare a producţiei de anticorpi, măceşele sunt foarte eficiente în combaterea anemiei, vitamina C ajutând la asimilarea fierului.

Şi măceşele întregi, uscate pe ziar sunt foarte bune pentru ceaiuri.

Siropul de brad, antistres şi antitusiv

Siropul din muguri de brad este excelent pentru calmarea tusei și rezolvarea virozelor repiratorii.

Siropul de brad mai este recomandat în perioade foarte stresante și ca diuretic. Se prepară după cum urmează: se curăță mugurii de codițe, se spală și se pun într-o oală smălțuită. La un kilogram de muguri se adaugă doi litri de apă și se fierb în jur de o oră, până se înmoaie bine. Se ia de pe foc și se lasă oala acoperită 24 de ore la temperatura camerei. Sucul se strecoară prin tifon dublu, presând mugurii, ca să se scurgă tot lichidul. La un litru de suc, se va pune un kg de zahăr.
Se beau 4-6 linguri de sirop pe zi, la nevoie.

Echinacea, antibiotic natural, fără efecte secundare

Echinacea este antiseptic, antiinfecţios, detoxifiant şi stimulant al sistemului imunitar. Ea se foloseşte în tratamentul răcelii şi gripei (recomandabil încă din primele zile), dar şi în cazul unor infecţii ale tractului urinar, ale aparatului genital sau de la nivelul tegumentelor.

Datorită proprietăţilor sale antivirale şi bacteriostatice, această plantă este un veritabil antibiotic. Însă, spre deosebire de clasicele antibiotice, echinaceea prezintă avantajul de a nu distruge flora bacteriană benefică din intestin.

Echinaceea este indicată şi în perioadele de convalescență, pentru că restabileşte capacitatea imunitară a organismului şi previne riscul unor complicaţii sau recidive. Folosirea sa este contraindicată persoanelor alergice la alte plante înrudite (floarea-soarelui, gălbenele, margaretă).

Hreanul, cel mai bun medicament care te fereşte de gripă toamna

Hreanul stimulează imunitatea generală a organismului, prevenind apariţia virozelor respiratorii sau a gripei. El are proprietăţi dezinfectante şi antibacteriene, acţionând di-rect asupra agentului patogen.

De asemenea, hreanul curăţă căile superioare aeriene şi usucă secreţiile. De aceea, curele cu hrean sunt eficiente în tratarea tusei productive. Atenţie însă, cura nu trebuie să aibă o durată mai mare de o lună, pentru că poate avea efect iritant asupra stomacului.

Reţeta bunicii este cea mai eficientă, consumaţi hrean în oţet de mere cu miere, lângă un rasol de vită.

Usturoiul decongestionează nasul înfundat

Usturoiul este un alt antibiotic natural. El are proprietăţi antioxidante, antivirale şi antibacteriene şi acţionează ca decongestionant nazal.

Calităţile usturoiului se datorează compuşilor sulfuroşi pe care îi conţine şi care îi dau mirosul specific. Consumat regulat, usturoiul contribuie la scăderea nivelului hipertensiunii şi al colesterolului. De asemenea, consumat zilnic în cantităţi mari, el inhibă coagularea sângelui. E de preferat a se consuma crud, întrucât prin fierbere se pierd o parte din compuşii sulfuroşi volatili.

unica.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
252

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
312

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
700

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...