5 locuri de munca periculoase pentru plamanii tai

5 locuri de munca periculoase pentru plamanii tai
Tuse, expectoratie, senzatie de sufocare, pot fi indicii ca plamanii sunt bolnavi. Ar fi bine sa nu le ignorati intrucat pot semnala cancer, bronsita cronica obstructiva, astm sau alte infectii respiratorii.

Bolile de plamani sunt o problema care apare frecvent in zonele urbane, poluarea, fiind unul din factorii favorizanti. Uneori, si jobul poate predispune la astfel de boli. Iata care sunt cele mai periculoase locuri de munca pentru plamanii tai:

1. Constructiile
Muncitorii care lucreaza in constructii inhaleaza frecvent praf si au un risc mai mare de cancer la plamani. De asemenea, azbestul provoaca cicatrici la nivelul plamanilor. Pentru a reduce riscul unor astfel de probleme, muncitorii in constructii trebuie sa foloseasca haine si masti protectoare si sa evite, pe cat posibil, fumul.

2. Fabricile in care se ambaleaza conserve si mezeluri
In astfel de locuri se lucreaza mult cu diacetil, o substanta foarte toxica. Daca este inhalata in cantitati mari si in mod frecvent, poate sa distruga plamanii si sa cauzeze moartea. Testele efectuate de cercetatorii americani in laborator, pe cobai, au indicat faptul ca diacetilul poate provoca aparitia bronsiolitei limfocitara, o boala rara si grava.

3. Unitatile medicale
Unele persoane care lucreaza in clinici medicale pot fi sensibile la pudra reziduala, cum ar fi cea de pe manusile chirurgicale. Aceasta poate cauza astm, cu reactii destul de severe.

4. Industria textila
Bisinoza este o afectiune respiratorie cronica ce apare adesea la muncitorii din industria textila, cum ar fi cei care fac scaune, prosoape, haine, lenjerii, care inhaleaza particule din bumbac sau alte materiale.

5. Barurile si restaurantele
Barmanii stau in cea mai mare parte a timpului in incaperi pline de fum de tigara, ceea ce ii supune unui risc ridicat de a face boli de plamani. Riscul este cu atat mai mare cu cat ventilatia este insuficienta.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
4

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
58

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
21

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...