5 greseli ale parintilor care dau medicamente copiilor, punandu-le viata in pericol!

5 greseli ale parintilor care dau medicamente copiilor, punandu-le viata in pericol!
Iata 5 greseli grave pe care parintii le comit cu medicamentia copiilor si care le poate afecta sanatatea.

Supradozarea


Este foarte important sa cititi pe eticheta produselor medicamentoase ce substante active contin. De exemplu, in cazul medicamentelor pentru raceala, sunt produse care trateaza durerea, altele care scad febra sau unele care decongestioneaza nasul. Principala substanta activa a acestora este acetaminofenul. Daca ii dati copilului cate o lingurita din fiecare, aveti deja un supradojaz al substantei active.

Sfat pentru parinti: Nu dati niciodata copilului simultan doua medicamente, mai ales daca nu sunt prescrise de medic. Tratati numai simptomul major al bolii, si incercati alternative cat mai naturale pentru simptomele mai mici.

Suplimentele de vitamine

Foarte multi parinti le dau copiilor lor "dupa ureche" suplimente de vitamine. Mai mult decat atat, nici nu-i spun pediatrului despre ele, iar medicul, in necunostinta de cauza, ii poate prescrie copilului meciamente care sa interfereze cu suplimentele de vitamine, iar acest lucru sa nu fie deloc in avantajului copilului.

Sfat pentru parinti: Indiferent daca mergeti la medicul de familie sau la un medic de urgenta (care nu va cunoaste istoricul), spuneti ce medicamente sau suplimente vitaminice ia copilul.

Ignorarea sfatului medicilor

Este impamantenita ideea de a stopa administrarea antibioticelor imediat ce au disparut semnele de boala, chiar daca medicul a prescris mai multe zile de tratament. Nu este deloc sanatoasa aceasta practica. Pe langa faptul ca exista pericolul unei recidive a bolii, stoparea inainte de vreme a antibioticului poate determina o rezistenta la bacteriilor la respectivul antibiotic.

Sfat pentru parinti: Chiar daca celui mic nu-i place gustul antibioticului, nu intrerupeti administrarea daca medicul n-a recomandat acest lucru. Puteti sa-i cereti sfatul cu privire la combinarea cu un suc bun la gust sau cu alimente care-i plac copilului, astfel incat sa faceti mai usoara administarea tratamentului.

Masurarea gresita

Potrivit unor studii realizate in Statele Unite, in lingurile obisnuite de bucatarie poate incapea de doua si chiar de trei ori mai mult sirop decat in masuratorile de dozaj din cutiile de  medicamente.  De asemenea, un studiu realizat la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din New York, releva faptul ca 70% dintre parinti toarna mai mult lichid decat este recomandat in masuratori.

Sfat pentru parinti: Folositi o pipeta, o seringa sau o lingurita  pentru administrarea medicamentelor. Cititi cu atentie prospectul. Desi poate parea ca o lingura sau o lingurita e tot aia, copilul poate primi o cantitate de trei ori mai mare decat cea recomandata.

Joaca de-a doctorul

Sa zicem ca aveti un copil cu rosu in gat, pentru care medicul v-a recomandat un tratament. Apoi, cel de-al doilea copil se plange de acelasi simptome. Ar fi bine sa nu va inscrieti in randul parintilor care incep sa-i administreze si celui de-al doilea copil tratamentul pentru primul, fara sa mai ceara sfatul medicului. Aceasta joaca de-a doctorul nu face deloc bine copilului, ba chiar l-ar putea imbolnavi mai rau.

Sfat pentru parinti: Lasati diagnosticarea si stabilirea tratamentului pe seama doctorilor. Copiii sunt diferiti si reactioneaza diferit la medicamente, chiar daca au aceeasi boala. In plus, in prescrierea medicamentelor sunt foarte importante aspecte precum istoricul copilului, greutatea, inaltimea, si mai putin varsta. Si asta pentru ca metabolizarea medicamentelor depinde de raportul greutate/inaltime. Sunt copii care sunt mai mici sau mai mari sau cantaresc mai mult sau mai putin decat un alt copil de aceeasi varsta. Asta inseamna ca au nevoie de o alta dozare de tratament.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
314

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
334

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
203

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...