5 efecte grave ale abuzului de medicamente

5 efecte grave ale abuzului de medicamente
Abuzul de medicamente este o problema a medicinei contemporane, intrucat unele  produse farmaceutice se pot procura fara reteta. Potrivit medicilor, vorbim de abuz medicamentos in cazul consumului exagerat sau timp indelungat, ori in cazul asocierilor nepotrivite.

Tot abuz de medicamente reprezinta utilizarea acestora in mod necorespunzator, in tratarea unor boli in care nu sunt indicate. Contrar asteptarilor, studiile au evidentiat ca numarul persoanelor care abuzeaza de medicamente este mai mare in tarile civilizate. Iata care sunt efectele grave ale abuzului de medicamente:

1. Intoxicatii medicamentoase, gastrite medicamentoase, hepatite toxice sau icter prin distrugerea celulelor ficatului.

2. Toleranta si/sau dependenta.
Toleranta reprezinta diminuarea progresiva a raspunsului la medicament, in conditiile administrarii repetate, necesitand cresterea dozelor pentru obtinerea efectului dorit. In cazul instalarii unei stari de dependenta, intreruperea sau scaderea dozelor poate da nastere unei simptome precum greturi, varsaturi, neliniste, colaps.

3. Diabet zaharat, osteoporoza, obezitate sau complicatii endocrine.
Aceste efecte apar in special in urma utilizarii abuzive de corticoizi.

4. Hemoragii.
Asocierile nepotrivite de medicamente pot cauza hemoragii, de exemplu, in cazul combinarii anticoagulantelor cu fenobarbitalul.

5. Malformatii ale fatului sau chiar decesul acestuia.
Femeile gravide, care folosesc gresit medicamentele se expun acestor riscuri. Dintre medicamentele cu efecte teratogene (care produc malformatii), in conditiile administrarii abuzive, fac parte aminopterina si metotrexatul.

Progestativele de sinteza si androgenii pot produce masculinizarea fatului de gen feminin. Cofeina, nicotina si alcoolul sau medicamentele care le contin pot fi si ele periculoase pentru fat, atunci cand mama le consuma in exces in timpul sarcinii. Diazepamul administrat mamei poate produce hipotermia si hipotonia nou-nascutului. Tetraciclina administrata mamei poate da o coloratie portocalie a dintilor copilului, iar streptomicina este raspunzatorare pentru tulburarile de auz.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
264

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
326

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
735

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...