5 efecte grave ale abuzului de medicamente

Abuzul de medicamente este o problema a medicinei contemporane, intrucat unele  produse farmaceutice se pot procura fara reteta. Potrivit medicilor, vorbim de abuz medicamentos in cazul consumului exagerat sau timp indelungat, ori in cazul asocierilor nepotrivite.

Tot abuz de medicamente reprezinta utilizarea acestora in mod necorespunzator, in tratarea unor boli in care nu sunt indicate. Contrar asteptarilor, studiile au evidentiat ca numarul persoanelor care abuzeaza de medicamente este mai mare in tarile civilizate. Iata care sunt efectele grave ale abuzului de medicamente:

1. Intoxicatii medicamentoase, gastrite medicamentoase, hepatite toxice sau icter prin distrugerea celulelor ficatului.

2. Toleranta si/sau dependenta.
Toleranta reprezinta diminuarea progresiva a raspunsului la medicament, in conditiile administrarii repetate, necesitand cresterea dozelor pentru obtinerea efectului dorit. In cazul instalarii unei stari de dependenta, intreruperea sau scaderea dozelor poate da nastere unei simptome precum greturi, varsaturi, neliniste, colaps.

3. Diabet zaharat, osteoporoza, obezitate sau complicatii endocrine.
Aceste efecte apar in special in urma utilizarii abuzive de corticoizi.

4. Hemoragii.
Asocierile nepotrivite de medicamente pot cauza hemoragii, de exemplu, in cazul combinarii anticoagulantelor cu fenobarbitalul.

5. Malformatii ale fatului sau chiar decesul acestuia.
Femeile gravide, care folosesc gresit medicamentele se expun acestor riscuri. Dintre medicamentele cu efecte teratogene (care produc malformatii), in conditiile administrarii abuzive, fac parte aminopterina si metotrexatul.

Progestativele de sinteza si androgenii pot produce masculinizarea fatului de gen feminin. Cofeina, nicotina si alcoolul sau medicamentele care le contin pot fi si ele periculoase pentru fat, atunci cand mama le consuma in exces in timpul sarcinii. Diazepamul administrat mamei poate produce hipotermia si hipotonia nou-nascutului. Tetraciclina administrata mamei poate da o coloratie portocalie a dintilor copilului, iar streptomicina este raspunzatorare pentru tulburarile de auz.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 16 noiembrie: Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei

astăzi, 08:10

Înainte de a fi chemat de Hristos-Domnul să-I fie ucenic, Matei fusese vameş în Capernaum, lângă lacul Galileei şi se numea Levi. Vameşii erau dispreţuiţi de evrei, pentru că...

Adolescent de 13 ani, mort după ce mopedul pe care circula s-a izbit de un tractor pe un drum din Suceava!

Friday, 15 November 2024

Un moped pe care se aflau doi tineri de 13 și 15 ani s-a izbit de un tractor care circula pe raza localității Bosanci din Suceava. Una dintre persoanele de pe moped (tânărul de 13 ani) a ...

Echipa ISU Botoșani, vicecampioana națională la minifotbal +40 de ani (OLD BOYS)! (foto)

Friday, 15 November 2024

"Cupa A.S.P.R la minifotbal +40 de ani” s-a desfășurat în perioada 12-15 noiembrie la Galați. Lotul sportiv OLD BOYS al ISU Botoșani este la prima participare și este format d...