4 septembrie 2009
Frica de oamenii in negru
FC Botosani este vanata de arbitri. Acesta este pararea tehnicianului formatiei botosanene care recuza brigada de sambata. Leo Grozavu se teme de un nou episod Balaj sau de o eliminare. Primul meci de acasa ar putea fi privat de spectacol chiar de purtatorii ecusonuluide arbitru. Echipa de arbitri delegata la meciul FC Botosani - CSM Ploiesti nu este pe placul conducerii tehnice a echipei. Tehnicianul ros-alb-albastrilor se teme de un nou episod "FC Brasov". In urma cu doua sezoane arbitrul Cristian Balaj a fost scos cu jandarmii de pe teren dupa ce a viciat vizibil rezultatul meciului dintre FC Botosani si FC Brasov castigat de oaspeti dupa ce au beneficiat de doua lovituri de la 11 metri.
4 septembrie 2009
Profesorul Aurel Dorcu a trecut la cele veșnice!
Distinsul Profesor Aurel Dorcu s-a sfarsit din viata pamanteasca, dupa ani de suferinta, ultima perioada fiindu-i extrem de chinuitoare. Colaborator al publicatiei Stiri Botosani din prima zi a aparitiei noastre, Profesorul Aurel Dorcu ne-a incantat, pe noi si pe cititorii nostri, cu numeroase articole de inalta tinuta si de o laborioasa documentare.
Erudit, calauzit de o rara inteligenta si o stralucita simtire artistica, Aurel Dorcu a influentat in ultimii 50 de ani sute, mii de botosaneni.
4 septembrie 2009
Razvan Rotaru, "copilul" care zdruncina coalitia PSD-PDL la Botosani!
Prefectul Cristian Roman: "Domnul Macaleti m-a rugat sa nu-i fac nimic copilului, care este acest tanar, domnul Razvan!". Faptul ca seful Garzii de Mediu Botosani, Razvan Rotaru, este aparat de colegii sai de partid, nu il determina pe prefectul judetului sa opreasca ancheta in cazul gropii de gunoi de la Dorohoi.
"Va urma un control la primariile impricinate, care va viza atat activitatea din depozitele de gunoi respective, cat si activitatea inspectorilor care au facut aceste verificari. Deocamdata nu mi-a zis nimeni daca a iesit bine sau nu a iesit bine in urma controlului domnul Rotaru. Cu domnul Macaleti am vorbit ieri sau alaltaieri si m-a rugat sa nu-i fac nimic copilului, care-i acest tanar, domnul Razvan", a declarat Criatian Roman, prefectul judetului Botosani.
4 septembrie 2010
FLORIN IFTODE - Arta pentru mari si mici!
Florin Iftode, actor al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache, este unul dintre cei care par sa mearga impotriva curentului de nestavilit al crizei. Un teatru, indiferent de cati bani ar avea in cont, isi masoara capacitatea prin TALENT. Indiferent de cati bani a incasat regizorul, de cati bani a cerut scenograful pentru a crea decorurile mai mult sau mai putin stralucitoare, in mod cert nu exista arginti pentru a plati un actor sa joace mai bine decat ii este harazit de la Dumnezeu. Publicul Teatrului Vasilache il poate vedea pe Florin Iftode in numeroase roluri, care dovedesc, in fapt, ca actorul are capacitatea de a trece de la drama la comedie, de la complexitate artistica la joaca nevinovata si inocenta. In "Ratusca cea urata", "O poveste posibila", "Clovnul", "Punguta cu doi bani" si multe alte spectacole, Florin Iftode isi inseamna drumul actoricesc cu momente artistice valoroase, starnind admiratia publicului mare si mic. Sa nu uitam nici colaborarile pe care actorul Teatrului de Papusi le-a avut de-a lungul timpului la Teatrul "Mihai Eminescu", in special rolul din "Apus de soare", in regia aceluiasi Marius Rogojinschi.
4 septembrie 2011
Flutur: "Cred ca PDL va fi nevoit sa faca o alianta!"
Presedintele organizatiei judetene a PDLBotosani, Catalin Flutur, a declarat ca si actualul partid de guvernamant va trebui sa faca o alinta cu alte partide pentru alegerile din 2012, cum au facut cei din cadrul social-liberale. Flutur a spus ca este necesara o astfel de alianta pentru a contrabalansa batalia electorala. "Cred ca PDL va fi nevoit sa faca o alianta, cum s-a facut intre PSD si PNL, pentru ca trebuie contrabalansata batalia electorala", a spus Catalin Flutur. Unul dintre partidele cu care ar putea PDL sa faca alianta este UNPR.
4 septembrie 2012
Primarul Ovidiu Portariuc: “Situaţia existentă în Parcul Tineretului a fost tolerată de prea mult timp, foarte mulţi închizând ochii până acum”
Câţiva dintre cetăţenii care locuiesc în Parcul Tineretului şi care au semnat memoriul prin care cer rezolvarea problemei din zona au fost, marţi, în audienţă la Primărie. În urma discuţiilor purtate cu aceştia şi după ce le-a ascultat nemulţumirile, primarul Ovidiu Portariuc a propus o serie de măsuri, respectiv montarea de camere video pentru a monitoriza zona respectivă; prezenţa sporită a Poliţiei Locale şi realizarea unui post fix de jandarmi în Parcul Tineretului. ”Acolo există o situaţie conflictuală, o stare de insecuritate, resimţită de toţi locuitorii din zonă şi va trebui să luăm măsuri urgente. E clar că în zona Parcului Tineretului trebuie restabilită ordinea şi cetăţenii trebuie să fie protejaţi. S-au strâns aproximativ 800-1000 de semnături. Situaţia existentă a fost tolerată de prea mult timp, foarte mulţi închizând ochii până acum, considerând că problema nu este reală”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.
4 septembrie 2012
Florin Turcanu: "La Maternitate au disparut 135 de calorifere, iar usile si geamurile le-au luat medicii"
In urma controalelor efectuate la spitalele din subordinea Consiliului Judetean, corpul de control al presedintelui CJ a gasit nereguli si la Maternitatea Botosani, unde de asemenea se efectueaza lucrari de reabilitare. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean, toate caloriferele vechi, care au fost inlocuite, au disparut, iar usile si ferestrele au foat luate de o parte din personal. Florin Turcanu a solicitat conducerii Spitalului Judetean sa ia masuri de urgenta si sa desemneze o persoana care sa se ocupe de gestionarea tuturor materialelor de constructii. Controalele dispuse de conducerea Consiliului Judetean au starnit nemultumire in randul angajatilor din spitale.
4 septembrie 2013
Camere de luat vederi în toate secțiile Spitalului Mavromati!
Conducerea Spitalului Judeţean Mavromati vrea să instaleze camere de luat vederi, atât în interior cât şi în exteriorul tuturor secţiilor unităţii spitaliceşti. În acest sens, va exista şi un dispecerat de unde vor fi urmărite imaginile preluate de aceste camere, scopul fiind acela de a interveni prompt dacă apare un scandal sau alte probleme de acest gen. "Acest lucru se va materializa pentru toate secţiile exterioare într-un dispecerat, urmând ca după caz, după tipul de pericol care poate să apară, să se poată interveni prin 112 sau printr-o firmă specializată pe asemenea intervenţii", a declarat Viorel Iliuţă, managerul Spitalului Judeţean.
4 septembrie 2014
Masacru ecologic la marginea municipiului Botoșani! "Garda de Mediu doarme, Agenția pentru Protecția Mediului doarme!"
Mai mulți copaci, pini și plopi, au fost tăiați de pe un teren care a fost concesionat de la Primăria Botoșani la marginea municipiului, la ieșirea către Iași. Viceprimarul Eugen Țurcanu susține că cel care a concesionat terenul nu avea niciun drept să facă acest lucru și a fost sesizată Poliția Locală, edilul precizând că ceea ce s-a întâmplat este un caz penal.
4 septembrie 2015
Politia Locala testeaza trei caini in Centrul Vechi! Romii s-au apucat de maturat cojile de seminte!
In incercarea de a proteja Centrul Istoric al municipiului Botosani, Politia Locala are, incepand de joi, trei caini ciobanesti germani, care vor fi folositi pentru patrulare. Deocamdata acesti caini sunt in probe, insa daca se va dovedi ca sunt eficienti, atunci vor fi achizitionati.
Joi seara a fost prima lor misiune si rezultele au aparut deja, romii din Centrul Istoric apucandu-se sa mature cojile de seminte pe care le-au aruncat. "In momentul de fata Politia Locala are un numar de trei caini ciobanesti germani de doi ani de zile. Sunt instruiti si pregatiti pentru patrulare in zonele noastre de activitate. Este o incercare de-a noastra de a identifica posibilitatea folosirii acestor caini in misiuni. In momentul in care vom vedea necesitatea achizitionarii lor o sa cumparam. Un caine cu tot cu instruire costa 7500 lei,“ a declarat Ioan Onutu, director Politia Locala.
4 septembrie 2017
Botoșăneanul Ștefan Bălăucă a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, "Crucea Moldavă" pentru mireni!
În cadrul Liturghiei arhierești din a treia zi a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși ITO 2017 de la Iași, cinci elevi medaliați cu aur și argint la competiții internaționale și mondiale au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, "Crucea Moldavă" pentru mireni. Printre ei, și botoșăneanul Ștefan Bălăucă, elev al Colegiului Național "Mihai Eminescu". "Încă de mic învăț și descopăr lucruri. Mi-a plăcut întotdeauna să studiez, să știu eu, să înțeleg lumea ce ne înconjoară. Acum îmi place și ideea de competiție, sentimentul acela pe care-l ai când te duci și-ți reprezinți țara, județul, școala", a spus Ștefan Bălăucă.
4 septembrie 2018
CAMELIA CAZACU: "Menirea noastră, a cadrelor didactice, este aceea de a le insufla copiilor dragostea pentru comorile lăsate de străbunii noștri"
Cât entuziam, atâta spirit. Câtă creativitate, atâta forță! Câtă libertate a gândului va avea dascălul, tot atâta înflorire în sufletele ucenicilor săi. Școala românească se zbate astăzi între analfabetismul hâd și parcă tot mai vizibil, pe de o parte, și vârfurile strălucitoare care fac inimile să tresalte, pe de altă parte. La mijloc, dascălul care supraviețuiește și se adaptează din mers tuturor furtunilor, guvernelor, revoluțiilor, reformelor, dezastrelor politice, transformărilor sociale. Dascălul are de ales între a ceda sau a lupta. Are de ales între a coborî privirea sau a cultiva cu demnitate Adevărul. Prin Adevăr, cu înțelepciune, să crească și să îngrijească oamenii care mâine vor repara/tămădui lumea. Grea misiune, dar câtă frumusețe! Ca Diogene din Sinope, dascălul contemporan are a căuta, în școală, ca și în lumea largă, cu lampa aprinsă și ziua, oameni: oameni întregi, noi, în care pâlpâie flacăra ideii. Sunt cuvintele pe care istoricul Vasile Pârvan le rostea în urmă cu 100 de ani în fața studenților clujeni. Și ele sunt astăzi poate mai puternice, mai dătătoare de speranță.
Dascălul, acest rătăcitor cu lampa aprinsă, rămâne ultima speranță pentru viitor. O concluzie care a fost rostită și zilele trecute, în cadrul Întâlnirilor Nordului de la Darabani, un eveniment-etalon pe care cei prezenți îl vor așeza, de bună seamă, drept reper în timpul ce va să vină. Mai mult...
4 septembrie 2019
Un preot din Botoșani ajută 120 de copii să înceapă noul an școlar. „Cum putem cere rezultate de la un copil care începe şcoala nepregătit?”
Un preot din Botoşani organizează de şase ani o campanie pentru elevii săraci din judeţ. A reuşit şi în acest, cu ajutorul enoriaşilor, să trimită la şcoală bine pregătiţi peste 120 de copii nevoiaşi de toate vârstele. Partenie Apostoaie, preotul paroh al Bisericii Vovidenia din municipiul Botoşani, este cunoscut pentru acţiunile sale umanitare, destinate în special ajutorării copiilor săraci. Una dintre cele mai importante campanii umanitare iniţiate în acest sens de preotul botoşănean îşi propune pregătirea pentru şcoală a peste 120 de elevi nevoiaşi de la ţară. Mai precis, copiii vor primi ghiozdane umplute cu toate rechizitele necesare începerii anului şcolar. Până în prezent peste 700 de elevi săraci au beneficiat de acest program în ultimii 6 ani. „Un ghiozdan pentru fiecare“.
4 septembrie 2020
Cel mai longeviv ales local. Un primar din Botoşani candidează pentru al optulea mandat
Primarul comunei Hudeşti din judeţul Botoşani, Viorel Atomei, candidează pentru al optulea mandat consecutiv, el fiind cel mai longeviv ales local din judeţ. Atomei, care deţine funcţia de primar din 1990, s-a înscris în competiţia electorală din partea Partidului Social Democrat. El susţine că decizia unei noi candidaturi a fost luată ca urmare a nevoii de continuitate în administraţia comunei, dar şi ca urmare a faptului că are mai multe proiecte care nu au fost încă finalizate. Viorel Atomei, în vârstă de 59 de ani, este profesor, însă în ultimii 30 de ani a făcut doar administraţie publică. Comuna Hudeşti, situată în zona de Nord a judeţului Botoşani, la frontiera cu Ucraina, are 6.133 de locuitori, ea fiind compusă din satele Alba, Baranca, Başeu, Hudeşti, Mlenăuţi şi Vatra.
4 septembrie 2022
Doar 4 cetățeni mai sunt cazați în centrele puse la dispoziție de autoritățile botoșănene
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 70 persoane și 16 vehicule. La ora 08:00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 4 cetățeni. Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.
4 septembrie 2023
Usturoiul de Copălău, unic în țară: Producție record în acest an, dar face cu greu concurență usturoiului spaniol sau chinezesc
Avem o producție record de usturoi în acest an. Vremea care a afectat culturile de cereale a fost în schimb ideală pentru această plantă. La piață, soiurile românești sunt printre cele mai căutate. Oamenii le preferă, pentru gust și aromă. Și nu țin seama de prețul mai mare decât cel al usturoiului de import. În Botoșani, comuna Copălău e cunoscută ca Patria Usturoiului, fiindcă acolo planta este cultivată de jumătate dintre localnici. Cultivă un soi unic în țară, al cărui gust este dulceag. Acum, recolta a ajuns deja în depozite. Vasile Chiriac a cultivat peste trei hectare cu usturoi și a avut o recoltă record - cu 20% mai mare decât anul trecut. Omul spune că cea mai mare parte a producției ajunge în piețe și nu pe rafturile marilor magazine. „Ăsta e usturoi cum s-ar zice de Copălău. Se cunoaște că e usturoi românesc. Supermarketul îmi dă prețul mai puțin față de ce îmi dă mie la piață și atunci nu-ți convine, că nu-ți apropie cheltuielile”, a declarat pentru ProTV Vasile Chiriac, legumicultor.