4 plante miraculoase care te salvează din ghearele bolilor

Patru plante care trateaza boli de care sufera omul modern. Sunt tratamente la indemana oricui, usor de urmat si cu efecte vizibile intr-o perioada scurta.

Anghinarea

Frunzele acestei plante contin cinarina, polifenoli, derivati flavonici, un principiu amar, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Fitoterapeutii spun ca frunzele de anghinare au efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland, in acelasi timp, procesul de formare a colesterolului. In plus, ceaiul de anghinare are si proprietatea de a diminua zaharul din sange, cu bune rezultate in unele forme de diabet.

Ca diuretic, ceaiul de anghinare se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor.
Ceaiul de anghinare da rezultate bune si in bolile tubului digestiv - constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite si lipsa poftei de mancare.

Preparare: se pune intr-un vas o lingura de frunze, uscate si maruntite, care se oparesc cu 500 ml apa clocotita. Dupa racire, lichidul se strecoara si se indulceste cu miere. O parte din ceai se bea dimineata, pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se bea in cursul zilei, inaintea meselor principale.

Tratamentul poate dura 20-30 de zile, urmat de o luna de pauza, dupa care se poate relua.

Gheara diavolului

Fie ca este vorba de o patologie majora, dar si in cazul durerilor reumatismale obisnuite, gheara diavolului este un tratament eficient. Trateaza cu maxima eficienta artroze, spondiloze, artrite, entorse, contuzii, tendinite, fracturi, nevralgii, mialgii, dar poate fi folosit si ca adjuvant in tratamentul poliartritei reumatoide si al gutei pentru ca favorizeaza eliminarea acidului uric. Planta are o concentratie mare de ingredienti activi cu rol antiinflamator, antireumatic si antialergic. De asemenea, poate fi folosita si pentru tratarea lipsei poftei de mancare si a dispepsiei (dificultate de a digera alimentele).

Infuzie - o lingurita la o cana de apa clocotita. Se beau doua-trei cani de ceai pe zi, indulcit cu miere.

Unguent - exista la plafar unguente pe baza gheara diavolului, cu care se ung partile dureroase de doua ori pe zi.

Impotriva artrozei

Se amesteca 30 g radacina de brusture, 30 g radacina de frag, 30 g ghimpe, 100 g radacina de gheara diavolului si 100 g de scoarta de tei. Se pun 20 g din acest amestec intr-un litru de apa si lasa la macerat 12 ore. Apoi se pune la fiert pentru 3-4 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau doua cesti in 24 de ore. Actiunea antiinflamatorie a radacinii de gheara diavolului e accentuata de brusture si frag, care au proprietati depurative si diuretice. Ghimpele stimuleaza microcirculatia, iar scoarta de tei favorizeaza eliminarea cristalelor de acid uric.

Coada soricelului

Un bun tratament pentru tulburarile survenite la menopauza - bufeuri, iritabilitate, nervozitate, depresie. Coada soricelului este, in primul rand, o planta recomandata femeilor de orice varsta, fie ca este vorba de un ciclu neregulat sau de menopauza, deoarece influenteaza in mod favorabil organele genitale.

In perioada care precede menopauza, modificarile endocrine nu sunt bruste, dar se produc modificari la nivelul ovarelor, exprimate prin cicluri menstruale sporadice si neregulate. De asemenea, apar simptome care anunta instalarea menopauzei - bufeuri, tulburari de somn, iritabilitate, palpitatii, fenomene depresive. Pentru tratamentul naturist al menopauzei se recomanda plante cu actiune sedativa si cu proprietati hemostatice.

Infuzia de coada soricelului - se pun la macerat 3-4 linguri maruntite de coada soricelului in jumatate de litru de apa, timp de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de coada soricelului, care se foloseste intern (doua-trei cani pe zi).

Pulberea de coada soricelului - se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a partilor aeriene ale plantei. Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece substantele volatile se evapora rapid). De regula, se administreaza de 4 ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.

Sunatoarea

Ai stari depresive? Nu te grabi sa iei medicamente pentru ca exista un leac recent descoperit de cercetatori - sunatoarea, care poate inlocui foarte bine medicamentele ce se prescriu chiar si in cazul starilor depresive severe. Virtutile terapeutice ale acestei plante sunt bine-cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, de-a lungul veacurilor ea facandu-si un renume aparte printre plantele medicinale.

Se utilizeaza pentru efectul ei antiinflamator hepatic si intestinal, dar si pentru combaterea altor boli evolutive precum gastrita hiperacida, ulcer gastric, colite, colecistite, hepatite cronice evolutive, hepatite acute, dischinezii biliare. Este recomandata in boli digestive, in special in cazul afectiunilor stomacale si hepato-biliare. Sunatoarea mai este recomandata si in caz de inflamatii ale cailor bronsice, inflamatii ale cailor genitalo-urinare, enurezis, incontinenta urinara, hemoroizi, dismenoree, tulburari de menopauza, guta, gingivite, arsuri, rani.
Dincolo de toate acestea, sunatoarea influenteaza biochimia creierului, fiind un remediu natural eficace.

Tinctura - favorizeaza stabilitatea emotionala, diminueaza intensitatea acceselor de panica sau manie. Este recomandata contra depresiilor, starilor de anxietate si neliniste care apar in preajma menopauzei. Se iau zilnic 4 lingurite, pe stomacul gol, diluate in apa.
Pulbere - in cazul in care tulburarile emotionale sunt mai puternice. Efecte foarte bune se obtin prin administrarea pulberii. Se ia o lingurita rasa la intervale de aproximativ patru ore, pe parcursul zilei.

Infuzia - se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita peste care se adauga o cana de apa clocotita (200 ml), se acopera, iar dupa 15-20 minute se strecoara. Se beau doua-trei cani pe zi (neindulcit). Trateaza, pe langa starile depresive usoare, si retentia de apa, gastrite hiperacide, ulcere gastrice, hepatite, hepatite cronice evolutive, colite cronice, colecistite.

revistafelicia.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de sancțiuni și avertismente aplicate la Botoșani pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor!

astăzi, 18:45

Au fost verificate 25 UAT-uri, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoproces și Consiliul Județean Botoșani. Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în v...

Proiect de lege: Statul român, obligat să suporte cheltuielile de reparatriere a românilor decedați în afara țării!

astăzi, 17:50

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, 8 octombrie, un proiect de lege prin care statul român este obligat să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţ...

Sute de detectoare de fum instalate de pompieri, în locuințele persoanelor vârstnice! (Video)

astăzi, 17:10

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz. ...