36 de întrebări pentru medicul dumneavoastră

Ne-am interesat la o serie de medici specialişti care sunt problemele care îi preocupă cel mai mult pe pacienţii lor. Şi iată răspunsurile, oferite prin intermediul Formulei AS.

Ginecologie

1. La fiecare examen ar trebui palpat sânul?

După împlinirea vârstei de 30 de ani, femeile au dreptul ca la examenul me­dical periodic, efectuat o dată pe an, să le fie examinaţi sânii şi subaxilele. Toto­dată, ar fi util ca ele să-şi cerceteze lunar fiecare sân, prin palpare. Oncologii cu­nosc faptul că majoritatea cazurilor de cancer mamar sunt depistate chiar de femei.

2. E important să facem un screening?
Da. Femeile trecute de 50 de ani sunt invitate să se prezinte din doi în doi ani la acest examen radiologic al sânilor. În pofida vocilor critice, cei mai mulţi din­tre ginecologi pledează pentru partici­parea la screening. Deoarece majoritatea cazurilor de cancer mamar apar după in­trarea în menopauză, examenul radio­logic constituie cea mai bună metodă de depistare precoce a bolii. El poate pune în evidenţă nodulii deja de la dimen­siunea de 3 milimetri, în timp ce la pal­pare, aceştia sunt descoperiţi abia de la 1,5 centimetri.

3. Când este utilă o dozare hormonală?
Un exemplu de investigaţie lipsită de sens, dar pe care medicii o fac cu plă­cere, din raţiuni strict financiare, este dozarea hormonală în premenopauză. Doar în situaţia când o femeie doreşte să aibă copii şi nu poate, determinarea hor­monilor e în măsură să clarifice cauzele. În acest scop, se măsoară nivelul pro­gesteronului prezent în sânge. Hormonul respectiv este important pentru pregă­tirea şi stabilizarea unei sarcini.

4. Cât durează vârsta critică?
E diferită de la o persoană la alta. Ulti­ma menstruaţie (intrarea în menopauză) este precedată de o perioadă de transfor­mări ce se petrec în organismul femeii, când secreţia de estrogen scade (preme­nopauză). De la ultima menstruaţie trec iarăşi câţiva ani, până când organismul se stabilizează complet în noua situaţie. O treime dintre femei nu se confruntă cu niciun fel de simptome neplăcute, o altă treime are asemenea simptome, dar de intensitate redusă, iar ultima treime su­portă adevărate suferinţe - dar, în gene­ral, numai pentru unul până la trei ani. În totalitate, aşa-numita vârstă critică poa­te dura până la două decenii.

5. Fibroamele pot deveni maligne?
Nu. Aceste tumori ale uterului sunt benigne. Este adevărat că, în cazuri ex­treme, ele pot ajunge la mărimea unei mingi de fotbal, dar există şi unele care rămân mici cât o nucă. Numeroase fe­mei, cu vârstele cuprinse între 30 şi 50 de ani, au cel puţin unul. După climac­teriu nu se mai formează fibroame noi, dimpotrivă, multe din ele chiar îşi reduc volumul.

Oftalmologie

6. Cititul la lumină slabă dăunează ochilor?
La adulţi, penumbra nu dimi­nuează acuitatea vizuală, fiindcă globul ocular este pe deplin dez­voltat. Cel mult, le va vâjâi capul, întrucât cititul în condiţii de lu­mi­nozitate redusă presupune efort, deci e mai obositor. În schimb, la copii, cititul la lumină crepus­cu­lară poate provoca tulburări de creş­tere a globului ocular, aces­ta căpătând o formă alungită. În consecinţă, punctul focal al raze­lor de lumină nu va mai cădea pe retină, ci în faţa ei, astfel încât co­pilul va deveni miop.

7. Este adevărat că ochii uscaţi pot lăcrima?
Da, oricât de paradoxal ar pă­rea. Această afecţiune a ochilor provine din­tr-o alterare a com­po­ziţiei filmului lacri­mal, care nu mai poa­te îndeplini funcţia sa de protecţie. Ur­marea: corneea şi con­junctiva se usu­că. Pleoapele nu mai alu­necă fără fre­care, ochii se irită şi lăcri­mează. Soluţia: la­crimi artificiale.

8. Care lentile de contact sunt mai bune, cele moi sau cele dure?
Depinde de rezultatul examenului oftalmologic (determinarea capacităţii vizuale, măsurarea corneei) şi de frec­venţa cu care vor fi purtate. Ca regulă generală, lentilele cu forma stabilă (du­re) sunt cele mai sănătoase pentru între­buinţarea pe termen lung. Ele sunt umec­tate în permanenţă de lichidul la­crimal, care alimentează ochii cu oxigen şi nutrienţi. Lentilele flexibile (moi) ar trebui să rămână a doua opţiune, dacă urmează a fi purtate zilnic: fiind mai apropiate de supra­faţa ochiu­lui, vor împiedica apro­vi­zionarea aces­­tuia cu sub­stan­ţele ne­ce­sare. Pe de altă parte, atunci când utilizatorul se gă­seşte într-un mediu poluat, cu mult praf, sub len­tilele moi pătrunde mai pu­ţină murdărie.

9. Oricine poate avea cataractă?
Da, pentru că aceasta este o afec­ţiune legată de vârstă. Într-o primă fază, opacizarea cristalinului poate fi com­pensată cu ajutorul ochelarilor. Când ei nu mai ajută, se recurge la o intervenţie chirurgicală, cristalinul propriu fiind înlocuit cu unul artificial. Rata de suc­ces: peste 98%. Se operează sute de mii de cazuri în fiecare an, aşa încât, potrivit statisticilor, înlocuirea cristalinului ocu­pă primul loc printre cele mai frecvente intervenţii chirur­gi­cale.

Urologie

10. Ce ne ajută rapid împotriva cistitei?
Un consum mare de lichide, de exem­plu ceaiuri diuretice şi apă plată, pentru eliminarea microbilor din orga­nism. În plus, căldura poate activa circu­laţia în zona res­pectivă. Pentru preve­nirea cistitei, se reco­mandă preparate cu extracte din plante, cum ar fi Urinal sau pastile cu albastru de metil. Dacă infec­ţia urinară se repetă des, va fi nevoie de un tra­tament cu anti­biotice.

11. Există, într-adevăr, un vaccin contra infecţiei urinare?
Da. Se pot administra fie tablete, fie injecţii intramusculare. Tabletele se iau timp de câteva săptămâni şi oferă pro­tec­ţie doar împotriva infecţiilor cu E.Coli, pe când injecţiile (câte una la trei săptămâni) previn şi infecţiile cu alţi microbi. E.Coli se poate combate şi cu ulei de oregano sau de cimbru.


12. Incontinenţa este o problemă de vârstă?
Nu, şi oamenii tineri suferă de ea. Cauza cea mai frecventă o reprezintă slăbirea muşchilor perineali. Medicii fac distincţia între incontinenţa de efort şi cea de imperiozitate. La cea dintâi, un strănut sau ridicarea unui obiect greu declanşează o pierdere involuntară de urină. La incontinenţa de imperiozitate, se simte brusc nevoia de a merge urgent la toaletă, chiar dacă se elimină doar o cantitate mică de urină. În stadiul inci­pient, pot fi de ajutor gimnastica medi­cală şi medicamentele, în cazurile grave, se intervine chirurgical.

Cardiologie

13. Cum se manifestă un infarct miocardic?
De obicei, el se anunţă prin simp­tome nespecifice: dificultate de respi­ra­ţie, dureri în epigastru, senzaţie de grea­ţă, vomă. Se întâl­nesc şi manifestările clasice ale infarctului: dureri violente în piept şi o apăsare în zona inimii. Dacă toate acestea durează mai mult de 5 mi­nute, telefonaţi imediat la 112. Nu în­cer­caţi să luaţi mai întâi legă­tura cu medi­cul dvs. de familie.

14. Numai persoanele vârstnice pot suferi un accident vascular cerebral?
Nu, ele sunt afectate, într-ade­văr, mai frecvent, însă nici copiii nu sunt scutiţi de acest risc. În ţă­rile europene se rapor­tează anual circa 250.000 de accidente vas­culare cerebrale la adulţi şi aproxi­mativ 300 la copii. Principala cauză la persoanele adulte este hipertensiunea arterială. De aceea, hipertensivii ar tre­bui să între­buinţeze regulat tensiometrul. Ca pre­ven­ţie, se administrează combi­naţii de substanţe vitale pentru organism (argini­nă, acid folic, vitamine din com­plexul B), care protejează vasele de sân­ge şi reduc tensiunea.

15. E adevărat că somnul de dinainte de miezul nopţii este cel mai sănătos?
Nu. Cine se culcă odată cu găinile se trezeşte dimineaţa foarte devreme, ceea ce nu e întotdeauna convenabil pentru inimă. Prima treime a somnului, în care somnul profund deţine o pondere însem­nată, se desfăşoară indiferent de momen­tul adormirii. Durata optimă a repaosului nocturn este de aproximativ 7 ore.

16. Care e limita maximă a unei tensiuni considerate normale?
Altădată, limita superioară admisă pen­tru pacienţii cu risc major era stabi­lită la 13/8. Însă era cel mai adesea de­păşită, fapt frustrant, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. În prezent, este valabilă pentru toată lumea - inclusiv pentru persoanele sănătoase - valoarea de 14/9. Necesită tratament numai pa­cienţii la care valorile se menţin ridicate pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Neurologie


17. Creierul se atrofiază la bătrâneţe?
Nu. Dar capacitatea de memorare scade în decursul anilor. Aceasta în­seam­­nă că nu mai putem reţine atâtea lucruri noi, deodată. Însă neuronii nu dispar din cauza înaintării în vârstă, ci numai în cazul când nu-i folosim - la fel ca un muşchi, pe care am încetat să-l antrenăm. Extractele de ginkgo biloba în­tăresc concentrarea şi memoria. Şi în­că o veste bună: în prezent, cercetătorii dis­pun de date care atestă faptul că, într-ade­­văr, creierul poate da naştere la noi neu­roni până la sfârşitul vieţii noastre.

18. Durerile puternice de cap indică existenţa unei tumori cerebrale?
În general, nu. Aproape întotdeauna e vorba de o durere de cap provocată de încordare (cefalee psihogenă) sau de o migrenă. Ambele pot fi ţinute sub con­trol, fără probleme, cu medicamente şi alte măsuri (mişcare, consum îndestu­lător de lichide, un stil de viaţă echilibrat etc.).

19. Botoxul ajută contra migrenei?
Da, însă administrarea lui nu este per­misă decât la adulţii cu migrenă cro­nică şi numai cu condiţia ca alte remedii să se fi dovedit ineficiente. Neurologii specializaţi în migrena cronică sunt sin­gurii care pot injecta botoxul, în diferite puncte de pe capul şi ceafa pacienţilor. Tratamentul trebuie repetat la intervale de 12 săptămâni.

20. Unde îşi are sediul memoria durerii?
Mai întâi, trebuie precizat că formu­larea de mai sus induce în eroare, întru­cât sugerează că ar exista o anumită por­ţiune din creier care ar memora durerile. Ei bine, nu se întâmplă astfel. Aşa-nu­mita memorie a durerii se referă la di­ver­se zone din creier şi măduva spinării, care primesc şi prelucrează senzaţiile du­reroase. Cu timpul, durerile puternice pot modifica neuronii, făcându-i mai sensibili. Atunci, persoana respectivă resimte chiar şi o uşoară atingere ca pe o durere.

21. Ce ne oferă noul test pentru boala Alzheimer?
În boala Alzheimer, pacienţii pierd continuu substanţă cerebrală, astfel încât activitatea lor mentală se restrânge din ce în ce mai mult. Testul de care vorbim permite diagnosticarea afecţiunii deja în faza ei iniţială, ceea ce dă medicilor po­sibilitatea să prescrie un tratament medi­ca­mentos care va ameliora simptomele, încetinind involuţia mentală a bolna­vilor. Pentru pacienţi, aceasta înseamnă îmbunătăţirea calităţii vieţii pe o perioa­dă îndelungată.

Medicină internă

22. Arsurile la stomac sunt realmente inofensive?
Atâta vreme cât apar numai ocazio­nal, da. Arsurile la stomac sunt provo­cate de acidul gastric care urcă în eso­fag. Dacă aceasta se întâmplă frecvent, esofagul poa­te să se inflameze nervos sau, cel puţin, să reacţioneze, deoarece el nu este dotat, la fel ca stoma­cul, cu o mucoasă care să-l prote­jeze împotriva acţiunii acidului. Asemenea cazuri ne­cesită tra­ta­ment cu preparate antiacide. Pentru si­tua­ţiile mai grave, se recoman­dă in­hi­bitori de secreţie gastrică.

23. Ce este Helicobacter pylori?
Aşa se numeşte o bacterie foarte răspândită, care atacă mu­coasa gastrică, generând simptome ca senzaţia persis­tentă de greaţă, balonările sau diareea. Helicobacter pylori favori­zează, de ase­menea, apariţia ulcerului. O vindecare de durată se obţine cu tinc­tură de obli­geană şi propolis.

24. Cum se recunoaşte o disfuncţie tiroidiană?
Când glanda produce o cantitate insu­ficientă de hormoni, avem de-a face cu o hipotiroidie. Simptome caracteris­tice: creşterea greutăţii corporale, sensi­bilitate la frig, apatie, stări depresive. Dacă, dimpotrivă, hormonii sunt secre­taţi în exces, este vorba de o hipertiroi­die, care se poate manifesta prin scăde­rea în greutate, tremurături, diaree, tahi­cardie, nervozitate. Se va aplica terapia potrivită, în funcţie de starea tiroidei.

25. Care sunt primele semne ce anunţă reumatismul?
Reumatismul debutează brusc. Nu­meroşi pacienţi se trezesc într-o dimi­neaţă cu articulaţiile umflate, înroşite şi fierbinţi. Boala îşi face apariţia, de re­gulă, de la vârsta de 35 de ani în sus, însă poate afecta şi copiii, iar femeile sunt mai expuse la ea decât bărbaţii. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât există şanse mai bune de a ţine simp­tomele sub control.

26. Care este durata maximă a unui tratament cu antibiotice?
Depinde de afecţiune. La o cistită, de exemplu, este adesea suficientă o sin­gură administrare. În cazul unei infla­maţii grave a miocardului, tratamentul poate dura şase luni sau chiar mai mult.

ORL


27. Când ar fi necesar să facem o audiogramă?
Oricând aveţi senzaţia că auziţi mai prost ca înainte ori că vă aflaţi mai des în situaţia de a vă ruga interlocutorul să repete ceea ce tocmai v-a spus, mergeţi să vă verificaţi auzul (eventual, reluaţi investigaţia în fiecare an). Milioane de oameni suferă în prezent de hipoacuzie. Cifra este în continuă creştere, îndeosebi în rândul tinerilor.

28. Când trebuie extirpaţi polipii?
Vegetaţiile adenoide, numite în lim­ba­jul uzual polipi, aparţin sistemului imu­nitar, deci au un rol bine determinat în organismul nostru. Însă polipii cu vo­lumul în permanenţă mărit (a nu se con­funda cu amigdalele, situate în gât) pot bloca respiraţia, generând o rinită rebelă şi dese inflamaţii ale urechii medii. În asemenea cazuri, soluţia cea mai bună este înlătu­rarea lor. De obicei, se fa­ce o mică in­ter­venţie chi­rur­gicală, care nu im­pune internarea pacien­tu­lui.

29. În ce constă apneea nocturnă?
Aceasta este denumi­rea me­dicală a pauzelor de respi­raţie intervenite în timpul sforăitului. Omul adormit sfo­răie, atunci când curentul de aer face să vibreze anumite por­ţiuni de ţesut (vălul pala­tin), în vreme ce apneea închi­de complet căile res­piratorii, împiedicând pă­trunderea ae­ru­lui. La une­le persoane se pro­duc în somn mai mult de zece apnee pe oră, fiecare cu o durată de până la trei mi­nu­te. În con­secinţă, sân­gele este mai puţin oxige­nat, iar pulsul creşte. Cei afectaţi nu sesi­zează ap­neele, ci se miră doar de faptul că se simt mereu obo­­siţi în cursul zilei. Ap­neea nocturnă poate fi diagnos­ti­cată la un laborator de som­no­logie.

30. Trebuie să ne curăţăm regulat urechile de ceară?
În niciun caz! Cerumenul, această pastă de culoare gălbuie, îndeplineşte o funcţie importantă: menţine umiditatea în conductul extern al urechii, asigură protecţia pielii şi transportă impurităţile spre exterior, în direcţia pavilionului. Câteodată, ceara este produsă în exces, aşa încât se poate forma un dop pe conduct. Pentru înlăturarea lui, e necesar să ne prezentăm la medic. Nu introdu­ceţi în ureche obiecte ascuţite ori beţi­şoa­re cu vată la capete, fiindcă există riscul să vă provocaţi leziuni pe timpan ori să împingeţi dopul mai profund în ureche. Singura manevră permisă este îndepărtarea cerumenului vizibil, cu aju­torul unei lavete umede.

Ortopedie

31. Hernia de disc trebuie operată?
Depinde de simptome. De regulă, mai întâi se încearcă terapia conser­va­tivă cu medicamente, căldură şi gimnas­tică medicală. Însă dacă apar amorţeli şi semne de paralizie, trebuie să se inter­vină chirurgical cât mai repede, pentru a împiedica eventuale leziuni foarte grave ale nervilor.

32. De la ce vârstă apare artroza?
De pe la 35 de ani, articulaţiile încep să se uzeze. De obicei nu se observă ni­mic. Dintre cei trecuţi de 50 de ani, însă, 50% prezintă simptome evidente de uzu­ră, iar la persoanele care au împlinit 70 de ani ponderea urcă la 80%. Sunt afectate cel mai adesea articulaţiile ge­nunchilor, şoldurilor, umerilor, precum şi cele vertebrale. Măsurile profilactice optime sunt activitatea fizică, reducerea greutăţii corporale excedentare şi prepa­ratele cu efect de regenerare a cartila­jelor, cum ar fi capsulele de colagen.

33. Prin ce se deosebesc artroza şi artrita?
La artroză, cartilajul articular se erodează treptat, în decursul anilor. În final, oasele ajung să se frece unul de altul, dând naştere unei inflamaţii dure­roase. În cazul artritei, este vorba de o boa­lă autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar se dereglează, atacă articulaţiile şi le distruge.

34. Chiropractician sau chiroterapeut?
Amândoi se ocupă de corectarea deficienţelor aparatului locomotor, în special ale coloanei vertebrale, realizând o reaşezare naturală a vertebrelor. Chi­ro­terapeuţii sunt medici care au obţinut această competenţă printr-o specializare suplimentară. Chiropracticienii nu sunt absolvenţi ai facultăţii de medicină, ei au frecventat doar un curs, în urma că­ruia li s-a acordat o diplomă. Pot fi, eventual, fizioterapeuţi sau practicanţi ai metodelor de tratament naturist.

35. Când ne ajută acupunctura?
La dureri cronice în zona lombară şi la gonartroză, acupunctura ne ajută mai bine decât terapiile conservative cu medicamente. O ameliorare semnifica­tivă apare, în general, după şase până la zece şedinţe de tratament. Se obţine un rezultat şi mai bun atunci când acu­punc­tura se combină cu fizioterapia.


36. Cum prevenim osteoporoza?
Când femeile se apropie de meno­pauză şi secreţia de estrogen scade până la dispariţie, efectul lui de protecţie în­ce­tează, prin urmare, creşte riscul de rarefiere a ţesutului osos. Ali­mentele bo­gate în calciu (de exemplu lactatele sau legumele cu frunze verzi), un aport sufi­cient de vitamine (în primul rând D, K şi A) şi o activitate fizică susţinută pot re­duce riscul de apariţie a fracturilor.


SURSA formula-as.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patronul milionar din Botoșani care merge cu metroul în București. ”Noi avem doar avionul…!” (Video)

astăzi, 09:39

Invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, omul de afaceri și viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani, a explicat motivele pentru care atunci când ajunge la Bucure...

21 septembrie: Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești

astăzi, 09:12

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită publicul, pe data de 21 septembr...

Fascinat de tatăl său la paradele militare din Botoșani, și-a construit propria carieră: ”Armata m-a format ca om!”

astăzi, 08:24

Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ”Gheorghe Lazăr” Chitila a primit o nouă serie de cursanți, iar experiențele celor care au absolvit vara aceasta r...