33 de ani de la cutremurul din 1977

33 de ani de la cutremurul din 1977
4 martie 1977 este o zi care a ramas in istoria tarii noastre drept una dintre cele mai grele. Este ziua in care a avut loc devastatorul cutremur de 7,2 pe scara Richter.

Seismul a fost atat de puternic incat a lasat urme adanci in constiinta oamenilor si a schimbat aspectul multor orase din tara. Dezastrul a avut loc la ora 21 si 22 de minute. A durat mai putin de un minut, insa urmarile au fost dramatice.

Cele 56 de secunde si 7,2 grade pe scara Richter au fost de ajuns cat sa ucida 1.570 de oameni in toata tara si sa raneasca alti 11.300 de raniti, iar 35.000 de locuinte s-au prabusit.

Bucurestiul a fost de departe cel mai afectat de seism: peste 70% din pagubele totale au fost produse aici, insumand fabuloasa suma de 1,4 miliarde de dolari SUA. 

Tot orasul Zimnicea a fost distrus, si s-a trecut la reconstruirea sa din temelii.

In noaptea ce a urmat cutremurului, Nicolae Ceausescu se afla intr-o vizita in Nigeria, iar stirile ajunse pe cai ocolite erau confuze, vorbind despre un cutremur de gradul 10, deci despre distrugerea totala a Bucurestiului. Pana de curent de la Bucuresti facea imposibila orice comunicatie. In plus, autoritatile locale erau confuze, neluand pe moment nici o masura concreta.

Dupa restabilirea legaturii cu tara, Nicolae Ceausescu a cerut un raport sumar al situatiei din tara si a dat primele ordine de actiune, o data cu un apel catre populatie. S-a instituit, prin decret prezidential, starea de necesitate pe intreg teritoriul Romaniei.

Printre victimele cutremurului din 1977 se numara Toma Caragiu, A. E. Baconski, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafita, Corneliu M. Popescu, Alexandru Bocanet sau Doina Badea.

La operatiunile de salvare s-a lucrat saptamani in sir.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
179

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
92

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
103

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...