30.000 de contabili au fost amendati!

30.000 de contabili au fost amendati!
Si contabilii sunt vinovati pentru scumpiri, spune Consiliul Concurentei. Institutia a amendat peste 30.000 de contabili care s-au inteles intre ei sa nu scada tarifele practicate firmelor. Urmarea a fost ca oamenii de afaceri au platit costuri mai mari, pe care le-au inclus in pretul produselor, ca sa nu piarda din profit.
 
Cu aproape 1 milion de euro au fost amendati expertii contabili pentru ca, de sase ani, se inteleg intre ei sa nu scada tarifele sub un anumit nivel. Contabilii spun ca mereu a fost loc de negociere. Consiliul Concurentei a sanctionat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) cu amenda in valoare de 4.056.264 RON (aproximativ 950.000 euro) pentru fixarea tarifelor practicate de membrii săi.
 
Oamenii de afaceri spun ca in multe cazuri profitul lor este impartit cu contabilii, prin taxele mari aplicate de acestia. De exemplu, pentru o firma mica, tarifele practicate de contabili pot reprezenta si 10% din profit. In acest caz, firma va include costurile in pretul produselor scoase la vanzare, pentru a nu-si diminua castigul.
 
Consiliul Concurentei spune ca in fiecare an firmele ar fi pierdut pana la 45 de milioane de euro, in urma intelegerilor intre contabili.

In urma unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei in anul 2009, s-a aratat ca CECCAR a stabilit onorariile in profesia contabila inca din anul 2001, chiar daca in anul 2000 fusese avertizat de autoritatea de concurenta sa nu adopte un astfel de act.

In 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate in euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii sai, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor, scrie avocatnet.ro.

La practica anticoncurentiala au participat toate organele de conducere ale CECCAR, precum si unele dintre filiale. Mai mult decat atat, membrii CECCAR au fost verificati in privinta aplicarii Regulamentului de stabilire a onorariilor de catre "auditori de calitate" numiti in acest sens de conducerea organizatiei.

Consiliul Concurentei a impus CECCAR sa inceteze practica anticoncurentiala si sa abroge Regulamentul in termen de trei luni de la comunicarea oficiala a deciziei. in cazul nerespectarii deciziei Consiliului Concurentei, CECCAR risca o amenda cominatorie de pana la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sanctionarii.

La inceputul acestui an, CECCAR inregistra 33.908 membri, din care 20.880 experti contabili, 6.723 contabili autorizati si 6.305 societati de profil.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
5

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...

Astăzi este (și) ziua salvatorilor din întreaga lume: La mulți ani, bravi pompieri!

astăzi, 08:54
50

Pe 4 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Pompierilor. Ei sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de c...

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
29

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...