30 tone furaje distruse de doi copii de 5 ani

30 tone furaje distruse de doi copii de 5 ani
Doi copii de 5 ani au transformat din joacă depozitele de furaje din gosdăpodăriile părinţilor în torţe aprinse. S-a întâmplat joi, 1 octombrie, în două localităţi din judeţ. Numai intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca incendiile să nu se extindă şi la clădirile din gospodării.
Ieri dimineaţă, fiul unei familii din satul Miorcani, comuna Rădăuţi Prut, în vârstă de numai 5 ani, s-a jucat cu chibriturile în apropierea depozitului de furaje din gospodăria părinţilor incendiindu-l. Flăcările au fost observate în jurul orei 09.43 când părinţii au cerut ajutorul pompierilor. Spre locul indicat au plecat un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Săveni. Pentru stingerea incendiului au acţionat 6 pompieri ajutaţi de 4 membrii ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comuna Rădăuţi Prut şi 3 cetăţeni. Flăcările au distrus cca. 12 tone de furaje, pagube estimate de proprietară, Constanţa A., la 2.500 lei.
Prin intervenţia promptă a pompierilor au fost salvate bunuri materiale în valoare de 40.000 lei.
 Câteva ore mai târziu, un alt copil în vârstă de 5 ani, din satul Socrujeni, comuna Gorbăneşti, a incendiat din joacă furajele depozitate în apropierea casei părinteşti.
Speriat de urmările faptei sale şi-a alertat vecinii care au solicitat sprijin pompierilor pentru a salva averea lui Petrică F. din flăcări.
Pentru stingerea incendiului au intervenit două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenţie Truşeşti. Flăcările au fost stinse înainte de a se extinde la clădirile din gospodărie. Au ars cca. 18 tone de furaje, pagube estimate de proprietar la  8.000 lei. Pompierii au salvat casa şi celelalte anexe în valoare de 150.000 de lei.
În luna septembrie, alţi 7 copii a provocat tot atâtea incendii la Botoşani. Jocul copiilor cu focul a provocat pagube în valoare de peste 130.000 lei. Prin acţiunea pompierilor, ajutaţi în unele cazuri de membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au fost salvate bunuri materiale în valoare de 2.000.000 de lei.
Copiii trebuie să cunoască rolul focului în viaţa omului şi să înţeleagă efectele utilizării incorecte al acestuia,  motiv pentru care adulţii în grija cărora se alfă aceştia fie că este vorba de părinţi, bunici, bone sau educatori sunt obligaţi, chiar şi de legislaţia în domeniu, să ia toate măsurile pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.
 Pentru prevenirea producerii unor incendii în locuinţe sau gospodării recomandăm persoanelor implicate în creşterea, educarea şi supravegherea copiilor următoarele reguli şi măsuri de p.s.i.:
-supravegherea permanentă a copiilor şi nelăsarea la îndemâna acestora a mijloacelor care pot produce aprinderea (chibrituri, brichete, lumânări, etc.);
-interzicerea accesului şi jocului copiilor în apropierea depozitelor de furaje, poduri, magazii, grajduri, etc.;
-interzicerea folosirii de către copii a aparatelor electrice şi electrocasnice (reşouri, fiare de calcat, aragaze,etc.); *interzicerea lăsării singuri  sau încuierii copiilor în locuinţe în care funcţioneazâ sobe sau mijloace de gătit (sobe, aragaze, reşouri, etc.).
 "Menţionăm faptul că şi în anul şcolar 2009-2010 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani va sprijini personalul didactic în educarea antiincendiu a copiilor", a precizat Dorina Lupu, purtator de cuvant in cadrul IJSU Botosani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
33

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
357

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...