30 noiembrie NU este zi libera anul acesta!

30 noiembrie NU este zi libera anul acesta!
Senatul a adoptat tacit, la inceputul acestei saptamani, o propunere legislativa potrivit careia data de 30 noiembrie ar urma sa devina zi nelucratoare in Codul Muncii. Camera Deputatilor are, insa, votul final. Noile prevederi nu se pot aplica insa din acest an. 
 
Biroul de presa al Senatului a confirmat faptul ca o alta propunere legislativa privind declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala a fost adoptata tacit de Senat. Astfel, actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul decizional.

Confuzie la Senat

Totusi, trebuie sa mentionam ca traseul legislativ de la Senat al actului normativ (inregistrat cu numarul B114/2011) arata ca documentul a fost retras de initiatori, si anume trei deputati si un senator. Mai exact, acesta figureaza ca fiind inregistrat la Senat pentru dezbatere cu data de 1 martie 2011, fiind ulterior retras in data de 3 martie 2011. Insa, pe data de 8 martie 2011, a fost trimis pentru avizul Consiliului legislativ, respectiv pentru punctul de vedere al Guvernului.

De ce 30 noiembrie nu este INCA zi libera

Chiar daca senatorii au adoptat aceasta propunere legislativa, ziua de 30 noiembrie 2011 nu poate deveni sarbatoare legala si zi nelucratoare in Codul Muncii. Legea trebuie sa intruneasca si votul favorabil al Camerei Deputatilor, iar ulterior sa fie promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, si publicata in Monitorul Oficial.

Urmatoarea sedinta de plen a deputatilor se va desfasura in data de 29 noiembrie. In plus, in ipoteza in care deputatii ar adopta propunerea legislativa, iar legea ar fi promulgata de presedintele Traian Basescu si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial, atat timp cat in lege nu se prevede ca termenul de intrare in vigoare sa fie momentul publicarii (legile intra in vigoare la trei zile de la publicare daca nu se prevede altfel), 30 noiembrie 2011 ramane o zi de munca obisnuita.

De asemenea, nici celelalte propuneri legislative inregistrate recent la Senat care prevad declararea zilei de 30 noiembrie ca fiind libera nu au forta juridica, ele fiind abia in stadiul de proiect.

Ce sarbatori legale exista?

Prin urmare, singurele zile nelucratoare prevazute de Codul Muncii sunt:
• 1 si 2 ianuarie;
• prima si a doua zi de Pasti;
• 1 mai;
• prima si a doua zi de Rusalii;
• Adormirea Maicii Domnului;
• 1 decembrie;
• prima si a doua zi de Craciun.

Romania are, totusi, printre cele mai putine sarbatori legale din UE, potrivit ultimului raport Eurofound. De cele mai multe sarbatori legale au parte spaniolii (14), slovacii (13), austriecii, portughezii si cehii (11). Singura tara care are mai putine sarbatori legale decat Romania este Olanda, cu cinci astfel de zile. De altfel, anul trecut, romanii au petrecut, in medie, 41 de ore si 20 de minute la locul de munca pe saptamana, cel mai mult din UE.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
3

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
28

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
378

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...