3 accidente de munca in luna noiembrie, in judetul Botosani!

In cursul lunii  noiembrie 2010, in cadrul serviciului Sanatate si Securitate in Munca au fost autorizati prin Biroul Unic 317 agenti economici, 6 fundatii, institutii publice au fost expertizate in vederea autorizarii din punct de vedere al protectiei muncii. De asemenea, au existat 3 sesizari  adresate compartimentului SSM, dar s-au inregistrat si 3 accidente de munca, produse in judet, dintre care 3 cu incapacitate temporara de munca, la SC Terra Constructii SRL, 1 la Spitalul Judetean Mavromati Botosani si 1 la SC Total Invet Grup.

S-au efectuat controale preventive la 117 agenti economici, au fost dispuse 231 de masuri, au fost sanctionate 180 de unitati, din care 11 cu amenzi contraventionale in valoare de 52.500 lei.

Cele mai des intalnite deficiente in cadrul actiunilor de control:
-lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala
-neinstruirea lucratorilor la angajare
-lipsa planul de prevenire si protectie
-neasigurarea efectuarii examenului medical la angajarea lucratorilor si a examenului medical periodic
-nu erau intocmite instructiunile proprii
-lipsa certificatului constatator care sa ateste autorizarea functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca
-nu au fost indeplinite masurile dispuse in procesele verbale de control anterioare
-angajatorii nu au luat masuri pentru asigurarea de materiale necesare in formarii si instruirii lucratorilor
-angajatorii nu au luat masuri pentru desemnarea lucratorilor care sa aplice masurile de prim ajutor
-neanuntarea de catre angajator a evenimentelor in care au fost implicati lucratorii.

Valoarea sanctiunilor aplicate de catre serviciul  Sanatate si Securitate in Munca in luna  noiembrie 2010 este de 52.500 lei.

In cadrul serviciului Control Relatii de Munca au fost efectuate controale la un numar de 145   angajatori, cu un numar de 1930 salariati din care 1252 femei. Au fost sanctionati 102 angajatori, au fost aplicate 135 sanctiuni contraventionale din care 46 amenzi si 89 avertismente.
 
Pentru primirea la lucru a persoanelor fara a avea incheiate contracte individuale de munca au fost sanctionati 38 angajatori cu amenzi in valoare totala de 150.000 lei. Au fost depistate    50  persoane ce lucrau fara forme legale.

Au mai fost sanctionati pentru nerespectarea unor prevederi legale 8  angajatori, cu amenzi in valoare de 18.300 lei, dupa cum urmeaza:
-netransmiterea la inspectorat a modificarilor privind Registrul general de evidenta al salariatilor 4 amenzi in valoare totala de 9.000 lei
-negarantarea in plata a salariului minim brut pe tara – o amenda in valoare de 300 lei
-nedepunerea declaratii, state plata , neinregistrare in termen a contractelor de munca – 3 amenzi in valoare de 9.000 lei.

De asemenea, incepand cu luna iulie  2009, a fost declansata campania –  O ZI  PE SAPTAMANA - privind identificarea cazurilor de muncă  nedeclarată.

In acest sens, in vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă nedeclarată, inspectoratul teritorial de muncă  efectueaza  acţiuni de control, cu caracter inopinat, la toţi angajatorii, indiferent de obiectul de activitate.

In cursul lunii noiembrie, in cadrul acestei campanii  au fost  controlati  34  agenti economici cu 201  angajati, din care  117  femei. Au fost aplicate 24 sanctiuni in valoare totala  de 53.000 lei, din care 13 pentru munca fara forme legale – in valoare de 45.000 lei,  pentru incalcarea altor prevederi legale 11 amenzi - in valoare de 8.000 lei. Rezultatele acestei campanii sunt incluse in raportarea lunara.

In ceea ce priveste somajul tehnic, in cursul lunii noiembrie  au depus declaratie un numar de 7 societati, fiind implicati un numar de 64 salariati. Domeniile de activitate afectate sunt : agricultura, productie, prestari servicii, comert.

In aceasta perioada, unitatile  vor fi monitorizate de catre Inspectorat privind respectarea prevederilor legale. Pana la aceasta data, in urma controalelor efectuate, nu au fost descoperite nereguli.

Valoarea totala a  amenzilor aplicate de catre  serviciul  Control Relatii Munca in luna noiembrie   2010 este de 168.300 lei.

In aceasta luna au fost inregistrate 52 sesizari. Aspecte sesizate cum ar fi: neacordare drepturi salariale, desfacere abuziva a contractului individual de munca , nerespectarea timpului de odihna, neplata orelor suplimentare,  munca fara forme legale, nerespectare conditii de munca. Domeniile de activitate de unde provin sesizarile sunt: confectii, constructii, comert, productie, etc.

Valoarea totala a amenzilor aplicate de catre ITM, in cadrul serviciilor Sanatatea si Securitatea Muncii si Control Relatii de Munca, in cursul lunii noiembrie  2010 este   de 220.800   lei.

 


COMUNICAT ITM BOTOSANI


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
386

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
242

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
62

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...