29 de tineri institutionalizati din Botosani au inceput facultatea!

Au inceput anul universitar vineri, pe 1 octombrie, 29 de copii crescuti de stat, in centrele rezidentiale din judetul Botosani, tineri care s-au gandit ca fara obtinerea unei diplome de studii universitare le va fi si mai greu in viata, mai ales ca ei nu beneficiaza de sprijinul parintilor, ca majoritatea tinerilor din ziua de astazi.

In acest an, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are patru boboci de facultate, doi dintre optand pentru Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, pentru Facultatile de Chimie si Filosofie, al treilea a ales Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, la Silvicultura si Protectia Mediului, iar cel de-al patrulea boboc a optat pentru Scoala Postliceala Sanitara Botosani.

In anul II de facultate, DGASPC are 15 studenti, dintre care cinci sunt la Universitatea "Gh. Asachi" Iasi, doi studenti la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, iar un student este la Universitatea "Ion Ionescu de la Brad" Iasi. In anul III de facultate sunt 9 studenti din sistemul de protectia copilului, din care unul este la Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, sase la Universitatea "Gh. Asachi" Iasi si doi studenti la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, iar in anul IV de facultate, un student la Universitatea "Ion Ionescu de la Brad" Iasi.

Potrivit reprezentantilor Directiei, cei mai multi studenti sunt de la Centrul "Speranta" Pomarla, Centrul "Sfantul Nicolae" Trusesti si Centrul "Prietenia" Botosani.

DGASPC mai are, de asemenea, si cinci masteranzi, doi la Universitatea Bucuresti, unul la Universitatea Bacau, unul la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava si un masterand la Universitatea din Cluj.

"Pentru ca sunt din sistemul de protectie beneficiaza de cazare in camin, iar DGASPC plateste cazarea si masa, si primesc si o bursa sociala intre 200 si 300 lei. Banii nu sunt suficienti pentru nevoile lor de studenti, dar facem si noi pe cat posibilul sa se simta si ei egali cu cei cu familii. Copiii se inscriu la facultate din propria lor initiativa, cei mai multi se gandesc sa plece la munca in strainatate ca veniturile lor sunt  foarte mici, si vor sa aiba un ban in plus. Intotdeauna le-am spus sa termine o forma de invatamant, ca poate acea diploma ii va ajuta sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate", a declarat Carmen Patarniche, coordonatorul Compartimentul Rezidential din cadrul DGASPC Botosani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

astăzi, 21:52
30

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...

Indivizi reținuți într-un dosar de trafic de droguri care ajungeau la minori din patru județe, inclusiv Botoșani! (foto)

astăzi, 19:47
94

În cursul zilei de joi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea a 4 inculpați (unu...

Nova Apaserv anunță că locuitorii din Dorohoi și alte două comune primesc apă cu porția!

astăzi, 19:24
108

Din cauza avariilor produse în perioada anterioară, a consumului de apă în creștere urmare a lipsei precipitațiilor, dar și a capacității limitate a conductelor de transport a apei,...