22 MAI – Ziua Internationala a Biodiversitatii

In fiecare an, pe data de 22 Mai este sărbatorită Ziua Internaţională a Biodiversităţii. Evenimentul marchează semnarea la Rio de Janeiro (1992) a Convenţiei privind diversitatea biologică, elaborată sub egida Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu şi ratificată de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 58/1994, cu modificările ulterioare.

Celebrarea acestei zile constituie o ocazie de a reflecta la responsabilităţile pe care le avem în conservarea biodiversităţii şi transmiterea ei generaţiilor viitoare. Tema şi sloganul anului 2009, sub care se celebrează această zi, este Biodiversitatea si speciile alohtone invazive.

S-a ales această temă pentru a atrage un semnal asupra pericolului pe care il reprezinta speciile invazive pentru biodiversitate.

Speciile alohtone invazive sunt specii introduse accidental sau intentionat din alta regiune geografica, ca urmare directa sau indirecta a activitatii umane, ale caror populatii au capacitatea de a patrunde masiv in areale intinse, prin cresterea exagerata a numarului de indivizi.

Ele produc dezechilibre ecologice in ecosistemele invadate, si se inmultesc intr-un mod atat de agresiv incat pot avea un impact negativ asupra speciilor native, putand chiar sa le inlocuiasca.

Pentru marcarea acestei zile, APM Botosani si-a propus o serie de actiuni menite sa sensibilizeze populatia locala cu privire la semnificatia acestui eveniment celebrat in intreaga lume: pe data de 20 mai se va publica un materiat tematic pe site-ul APM Botosani, pe data de 21 mai vom desfasura o actiune la Gradinita nr 14 din Botosani in care vom prezenta un material Power Point cu specii de flora si fauna salbatica.

Activitatea de cunoastere a acestor specii, are menirea de a deprinde copii cu un comportament ecologic, de protejare a naturii, lucru pe care educatorii il fac deja in unitatile prescolare.

Pe data de 22 mai, la ora 10, vom participa la un simpozion pe teme de biodiversitate desfasurat la Grupul Scolar Industrial Elie Radu, in cadrul proiectului Un parc cu verdeata - o sansa la viata derulat de Asociatia parintilor Elie Radu, proiect la care APM Botosani este partener, alaturi de Primaria municipiului Botosani.

Activitatea marcheaza si celebrarea Zilei Europene a Pasarilor(24 mai). Pe aceeasi data, la orele 13, va avea loc un simpozion tematic la Colegiul National Mihai Eminescu, la care vor participa ONG-uri locale, elevi si cadre didactice din Botosani, autoritati locale.

Cu această ocazie, APM Botosani va acorda premii elevilor care au participat la concursul de fotografie Natura pe toate fetele, initiat de institutia noastra, cu ocazia sarbatorii Zilei Internaţionale a Biodiversitatii.

Va asteptam la actiunile noastre!

DIRECTOR EXECUTIV

Ing. Sorin Grindei

AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI BOTOSANI

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
346

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
369

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
224

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...