”20HyGrid”, proiectul inovativ al companiei Delgaz Grid, a fost finalizat cu succes, iată care sunt concluziile!

”20HyGrid”, proiectul inovativ al companiei Delgaz Grid, a fost finalizat cu succes, iată care sunt concluziile!

Delgaz Grid, companie membră a grupului E.ON România, a prezentat miercuri, 27 martie, reprezentanților Ministerului Energiei și ai ANRE concluziile  proiectului pilot „20HyGrid”, prin care a fost testată, atât în condiții de laborator, cât și în teren, fezabilitatea tehnică a alimentării locuințelor cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) prin actuala infrastructură de gaze naturale, în scopul identificării unei soluții pentru decarbonizarea parțială a sectorului încălzirii.

S-a constatat că toate aparatele testate au funcționat corespunzător cu amestec de 20% hidrogen și 80% gaze naturale, fără diferențe față de comportamentul în cazul utilizării gazelor naturale 100%.

Principalele componente ale rețelei de distribuție a gazelor naturale sunt deja pregătite pentru hidrogen, iar concentrația componentelor relevante ale gazelor de ardere poluante, monoxid de carbon și oxid de azot, a scăzut semnificativ.

O altă concluzie a fost nevoia cât mai urgentă a unui cadru legislativ pentru dezvoltarea noului sector energetic al gazelor verzi.

Concluzia principală a proiectului, realizat în premieră în România, este că utilizarea amestecului în rețelele de distribuție, instalațiile și aparatele de utilizare existente la clienți, fără să fie necesară vreo modificare a acestora, este posibilă din punct de vedere tehnic și fără riscuri suplimentare în comparație cu utilizarea gazelor naturale.

Principalele componente ale rețelei existente de distribuție a gazelor naturale sunt deja pregătite pentru hidrogen. La presiuni mai mici de 16 bari nu există limitări fundamentale pentru alimentarea cu hidrogen din punct de vedere al etanșeității, materialelor și funcționalității elementelor de rețea.

Aparatele testate, în număr de peste 260 – centrale termice în condensare și convenționale, convectoare, aparate de preparare a apei calde (APAC), aragaze, arzătoare din sobe de încălzit și gătit, au funcționat corespunzător, fără diferențe relevante din punct de vedere tehnic față de comportamentul în cazul utilizării gazelor naturale în ceea ce privește stabilitatea, zgomotul etc. S-au testat mai multe  modele de centrale termice în condensare (de la producători diferiți), care au funcționat fără probleme chiar și cu amestec de gaze naturale și volume mai mari de hidrogen în gaze naturale, respectiv 30 și 35%.

„Gazele verzi îmbunătățesc viața oamenilor, oferind un confort și mai bun pe termen lung deoarece protejează în același timp și mediul. Proiectul 20HyGrid arată că rețelele noastre de distribuție gaze naturale au un rol cheie pentru a transporta gazele verzi către industrie, gospodării și oriunde va fi nevoie. Trebuie să acționăm acum, împreună cu autoritățile și ceilalți jucători din piață, pentru a valorifica potențialul uriaș și toate avantajele specifice pe care le are România pentru a deveni un hub de hidrogen la nivel regional, un jucător relevant pe piață, întrunind condițiile pe tot lanțul valoric al noului vector energetic”, a declarat Volker Raffel, CEO E.ON România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
38

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
111

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
88

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...