2012 vine cu scumpiri!

2012 vine cu scumpiri!
Produsele alimentare si nealimentare, dar si serviciile vor fi mai scumpe incepand din ianuarie 2012, si asta din cauza cresterii costurilor cu materia prima si cu utilitatile.

Procesatorii din industria alimentara au anuntat deja scumpiri, despre care afirma ca sunt amanate din 2011, iar transportatorii spun de asemenea ca vor fi constransi sa calculeze tarifele in functie de majorarile stabilite la carburanti pentru luna ianuarie.


"O prima majorare de preturi, circa 8%, la produsele de carne procesata, provine din costurile cu materia prima - carnea. Doar in 2011, potrivit datelor Statisticii, preturile la materia prima au crescut cu 20%. Insa, cererea fiind foarte scazuta, patronii nu au putut aplica in 2011 decat o majorare de 2%. Din 2012, procesatorii vor trebui cumva sa-si recupereze costurile pentru a nu intra in faliment.(...) In total, cam din primavara, la produsele din carne se va aplica o majorare de 10%", a explicat Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.

Patronii din Panificatie argumenteaza necesitatea unor scumpiri prin cresterea costurilor cu utilitatile, combustibili si servicii, dar spun ca scumpirile nu vor avea loc in primele trei luni ale anului.

"Piata absoarbe putin si trebuie sa te adaptezi cat poti. Daca scumpesti imediat si cu mult, te trezesti in situatia ca nu ai cui sa vinzi(...)S-au scumpit gazele, energia electrica, dar si transportul, iar producatorii vor trebui sa gaseasca solutia optima pentru a incetini pierderile mari", a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.

O problema insa pentru producatori ramane, ca si in anul 2011, consumul mic, din cauza crizei. Puterea de cumparare scade in continuare, din magazine oamenii cumpara putin si ieftin, se plang producatorii. La toate acestea se adauga si piata neagra a produselor alimentare. "Intr-o astfel de perioada infloreste si aduce pagube insemnate producatorilor corecti", a mentionat Sorin Minea.

De asemenea, si preturile carburantilor se vor majora de la 1 ianuarie. Este cert ca vom asista la cresteri de preturi atat la transportul de marfa, cat si la cel de pasageri. La fel, taximetristii vor fi nevoiti sa adapteze tarifele pe kilometru.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
22

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
129

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
753

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...