2 mai - O noua campanie Marea Debarasare

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) au în compoziţie substanţe deosebit de periculoase pentru mediu şi sănătate: mercur, plumb, crom, brom, substanţe halogene precum CFC (cloro-fluoro-carbon, responsabil pentru diminuarea stratului de ozon).

Fiind atât de periculoase, aceste deşeuri trebuie colectate separat şi reciclate. Ministerul Mediului (MM), împreună cu organizaţiile colective a producătorilor de echipamente electrice şi electronice (Ecotic, Environ, Recolamp), a demarat, începând cu toamna anului 2007, campania naţională Marea Debarasare. De atunci s-au derulat mai multe etape de colectare, de regulă în prima sâmbătă a fiecărei luni. În cele 7 campanii derulate până în prezent, la nivelul judeţului Botoşani s-au colectat 32 tone DEEE.

Si in mediul rural au fost întreprinse acţiuni marca Marea Debarasare, de către Asociaţia Colectivă ECOTIC.

"Astfel, în luna decembrie 2008 s-a colectat în 15 comune din mediul rural o cantitate de peste 3 tone DEEE, iar în luna martie a.c. s-a colectat peste 1 tonă DEEE, putem spune aşadar că exemplul dat de celelalte campanii mediului rural a fost unul pozitiv. Având în vedere faptul că ţinta de colectare în anul 2009 este de 4 kg DEEE/cap de locuitor, continuarea seriei campaniilor naţionale de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de la populaţie oferă oportunitate cetăţenilor în a susţine colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice", a precizat Sorin Grindei, director executiv al APM Botosani.

În afara acestor campanii, cetăţenii pot preda deşeurile de echipamente electrice şi electronice în următoarele amplasamente:
- punctele de colectare autorizate special amenajate:
- SC URBAN SERV SA  Botoşani, str. I.C. Brătianu f. n. (in cadrul depozitului de deşeuri menajere a mun. Botosani)
- SC GOLDANA SRL, Botoşani, str.Iuliu Maniu, nr.125
- Directia de Servicii Publice Dorohoi, b-dul Victoriei nr.120
sau magazinelor care comercializează echipamente electrice şi electronice în sistem unu la unu (daca echipamentul predat este de tip echivalent si a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul achiziţionat)
sau tot în cadrul magazinelor care comercializează echipamente electrice şi electronice în cadrul campaniilor bay-back, cu discount pentru produsul achiziţionat.

Campania de sâmbătă, 2 mai 2009, se va desfăşura similar ediţiilor anterioare ale campaniei: cetăţenii scot în faţa locuinţei deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), urmând ca autorităţile locale prin operatorii de salubritate să colecteze aceste tipuri de deşeuri şi să le transporte la punctele special amenajate.

La nivelul judeţului Botoşani sunt implicate două administraţii publice locale: Primăria municipiului Botoşani şi Primăria municipiului Dorohoi, prin cei doi agenţi de salubritate: SC URBAN SERV SA Botoşani şi Direcţia de Servicii Publice Dorohoi.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...