18 februarie pe Stiri Botosani: "O sa vedeti ce scandal o sa iasa cu Vama de la Radauti-Prut". PLUS: Profesorii merita salarii duble, nu in functie de indici de performanta!

18 februarie pe Stiri Botosani: "O sa vedeti ce scandal o sa iasa cu Vama de la Radauti-Prut". PLUS: Profesorii merita salarii duble, nu in functie de indici de performanta!

GABRIEL OPRISANU

Detectivii de la SIP, gata sa ii urmareasca pe dascalii care strang bani pentru cadouri de 8 martie! Scandal la Vama Radauti Prut, Buhaianu arunca grave acuzatii. "Educatia mea nu imi permite sa ii raspund domnului Buhaianu in aceeasi maniera, pentru ca ar insemna sa ma injosesc", raspunde cel acuzat. Gabriel Oprisanu este eliberat din functie, Tabuleac spune cu seninatate:  "La Directia de Drumuri si Poduri nu sunt nereguli, ci neconcordante!", iar Angela Curelaru se dueleaza in declaratii cu Marius Orosanu.

18 februarie 2012

50 de asistenti medicali de la Spitalul Judetean cer in instanta echivalarea studiilor superioare

50 de asistenti medicali au dat in judecata Spitalul Judetean Mavromati pentru ca nu le-au fost echivalate studiile superioare. Procesul a fost deschis la Tribunalul Botosani, iar asistentii medicali cer recunoastrea studiilor superioare, ceea ce inseamna automat si cresterea nivelului de salarizare. Initial, acestia au facut cereri catre conducerea unitatii prin care au cerut echivalarea studiilor, insa intrucat acest lucru nu s-a intamplat, au deschis actiune in instanta.

"Asistentii medicali cer recunoastrea studiilor superioare. Aceasta recunoastere presupune si schimbarea fisei postului, in sensul ca trebuie sa li se treaca activitati corespunzatoare studiilor superioare. Nu s-a putut satisface aceasta cerere a lor, deoarece sefii de sectii au comunicat ca nu au ce sa le dea de lucru in plus fata de ceea ce fac in prezent", a declarat Victor Nitu, juristul Spitalului Judetean Mavromati.


18 februarie 2011

A murit incercand sa scape de la Spitalul de Psihiatrie!

Petru P., de 32 de ani, din Botosani, a murit pe loc dupa ce a cazut de la etajul Spitalului de Psihiatrie Botosani. Pacientul era internat la sectia de toxico-dependenti de circa un an de zile. "Din primele informatii, barbatul, in incercarea de a parasi incinta spitalului, a vrut sa forteze gratiile de la o fereastra, imprejurare in care a alunecat in afara pervazului, precipitandu-se de la inaltime", a precizat inspector pr. Daniela Darea, purtator de cuvant in cadrul IPJ Botosani.

La locul tragediei s-au deplasat si procurorii, ancheta urmand sa stabileasca daca barbatul a facut acest gest din cauza ca nu a fost supravegheat de ajuns.

"Barbatul era in evidentele noastre de mai multi ani, cu epilepsie si cu o tulburare organica de personalitate. Imediat dupa ora 15.00, printr-un accident pe care inca nu l-am identificat, acesta a murit. El era internat de doua zile in spital, nu a prezentat mai mult de una, doua internari anual. Epilepsia este o boala care da un anume comportament, putea sa fie o criza. Ancheta este in derulare, mai mult de atat nu va putem spune. Nu era o persoana care consuma droguri, este vorba de un om bolnav de epilepsie", a declarat Ecaterina Chihaia, director adjunct al Spitalului de Psihiatrie.


"O sa vedeti ce scandal o sa iasa cu Vama de la Radauti-Prut in urmatoarele doua luni de zile"


Declaratia referitoare la Vama Radauti-Prut apartine deputatului PDL Catalin Buhaianu, care a spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca in doua luni de zile vor iesi la iveala toate neregulile si afacerile ilegale ce se fac prin punctul de trecere a frontierei de la granita cu Republica Moldova. Potrivit deputatului democrat-liberal, fostul sef al Vamii de la Radauti Prut, Ovidiu Pasalau, nu ar fi strain de toate acestea. Ba mai mult, Buhaianu sustine ca acesta ar fi construit un spatiu in Vama de la Radauti Prut, in valoare de circa 300.000 de lei, bani pe care i-ar fi obtinut in urma unor afaceri ilegale.

"O sa vedeti adevarul, si o sa vina domnul Pasalau sa spuna pentru cine a lucrat, daca va avea curajul. Mergeti si vedeti ce s-a construit prin Vama de la Radauti-Prut, de unde a avut Pasalau bani sa construiasca hala mare din Vama, din banii cui? A cerut bani de la Directia Regionala a Vamilor, sa ii dea macar vreo 300.000 de lei pentru investitia pe care a facut-o. Toate lucrurile acestea sunt reale, verificati. Eu cred ca cineva se va sesiza in sensul acesta si am impresia ca Strugaru a facut un bine cuiva schimbandu-l pe seful de la Vama, pe Pasalau", a declarat deputatul Catalin Buhaianu.

Ovidiu Pasalau nu mai este sef al Vamii de la Radauti Prut de la inceputul lunii decembrie 2010, numele acestuia fiind amintit in mai multe scandaluri privind contrabanda cu tigari prin punctul de trecere al frontierei de la granita cu Republica Moldova.

Fostul sef al Vamii Radauti-Prut, Ovidiu Pasalau, sustine ca acuzatiile pe care i le aduce deputatul Catalin Buhaianu sunt nefondate si ca nu doreste sa intre in jocurile politice ale acestuia.

"Nu pot sa raspund unor asemenea acuzatii, un om normal si sanatos la cap nu poate raspunde la acuzatii de genul acesta. El este om politic, isi asuma raspunderea pentru ceea ce declara, ce sa-i raspund eu domnului Buhaianu? Eu nu am facut nicio hala aici, nu am facut nimic, nu s-au cerut bani de la Vami, nu am facut Vama privata. Eu nu pot sa ridic nimic, aici sunt constructii provizorii, modulare, e zona inundabila, eu nu am facut pentru mine, Vama e a statului. Daca nu stim sa ne exprimam, daca nu cunoastem termenii, asta este alta problema! Domnul Buhaianu este om politic, nu intru eu in jocurile dumnealui, probabil in perioada urmatoare o sa fie o serie de evenimente si trebuiau luate niste masuri de precautie. Ar trebui sa ii raspund si eu in aceeasi maniera, dar nu o pot face, educatia mea nu imi permite sa ii raspund domnului Buhaianu in aceeasi maniera, pentru ca ar insemna sa ma injosesc. Le consider niste acuzatii nefondate, care probabil ca in perioada urmatoare vor fi clarificate", a declarat pentru Stiri Botosani Ovidiu Pasalau.


Tabuleac: La Directia de Drumuri si Poduri nu sunt nereguli, ci neconcordante!


Corpul de control al presedintelui Consiliului Judetean nu a gasit nicio neregula in ceea ce priveste achizitiile efectuate de Directia Judeteana de Drumuri si Poduri in anii 2009 si 2010.
Auditul a fost facut la cererea consilierilor judeteni, dupa ce o comisie constituita din alesi judeteni a verificat modul in care s-au facut achizitiile la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, concluzionand in raportul de control ca au fost identificate o serie de nereguli.

Printre acestea s-au numarat suplimentarea contractelor de achizitie fara a exista insa si documente justificative concludente, contracte adjudecate la o valoare mai mare decat cea estimata sau implicarea unor persoane din conducerea executiva a Consiliului Judetean Botosani in anumite etape in realizarea contractelor implicarea unor persoane din conducerea executiva a Consiliului Judetean Botosani in anumite etape in realizarea contractelor.

Presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac, sustine ca in urma auditului facut la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri nu au fost descoperite nereguli si ca neconcordantele de sume au fost de fapt niste interpretari gresite.

"Am primit un raport din care rezulta ca nu s-a intamplat cine stie ce abatere la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, iar ceea ce parea a fi o abatere era de fapt o neconcordanta intre valorile cu TVA si fara TVA. Eu am spus de la inceput ca toti consilierii judeteni sunt liberi sa verifice orice, dar aici s-au orientat catre un domeniu care este verificat mereu si demersul lor nu are alta natura decat una politica, de imagine", a declarat Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean.


18 februarie 2010

Amenajarea Vamii Radauti Prut necesita 20 milioane lei de la Guvern si 3 milioane euro de la UE!

In urma unei deplasari la Bucuresti, presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac, a primit asigurari de la Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, si de la premierul Romaniei, Emil Boc, ca foarte curand se va emite o Hotarare de Guvern privind alocarea sumelor necesare pentru amenajarea terenului si a infrastructurii rutiere la Vama de la Radauti Prut.

"Am asigurari de la domnul Blaga si domnul Boc ca va iesi foarte curand o HG de alocare a sumelor necesare pentru acest obiectiv de investitii. Proiectul de Hotarare pe care l-am depus este pentru o suma de 20 milioane lei, din fondul de rezerva al Guvernului, iar de la Uniunea Europeana pentru constructia spatiilor si asigurarea dotarilor necesare, proiectul nostru este de circa 4 milioane euro, din care 3 milioane euro sunt asigurati din sursa financiara europeana si va trebui sa venim si cu contributia proprie a judetului Botosani, de un milion euro", a spus Mihai Tabuleac, presedintele CJ.


Institutiile de cultura trebuie sa si produca, nu doar sa cheltuiasca, spune seful CJ!

Pe langa cele zece milioane de lei care au fost propuse pentru bugetarea celor sase institutii de cultura din judetul Botosani pe anul 2010, presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac, a precizat ca aceste institutii vor trebuie sa puna accent in acest an si pe autofinantare, pentru a beneficia de venituri suplimentare, in conditiile unui an cu un buget auster.

"La institutiile de cultura am insistat sa se puna mai mare accent pe autofinantare si de a se revizui oportunitatea cheltuirii unor fonduri pe spatii inchiriate sau care sunt improprii din punct de vedere fizic. Institutiilor de cultura le-am alocat o suma si le-am precizat ca incadrarea in costurile efective se va putea face suplimentar doar pe seama veniturilor proprii obtinute prin autofinantare", a spus Mihai Tabuleac, presedintele CJ.

Cum nu in orice domeniu se pot obtine autofinantari, cum este cazul la Biblioteca Judeteana, presedintele CJ a mentionat ca in aceasta situate se pot face economii prin renuntarea la acele sali de lectura unde nu mai vine nimeni si se platesc inutil chiriile pentru spatii.

"Nu in orice domeniu se poate face rost de bani prin autofinantare, cum este Biblioteca Judeteana, in schimb la Rapsozii Botosanilor, la Memorialul Ipotesti sau chiar la Muzeul Judetean situatia este cu totul alta, acolo se poate actiona mult mai bine pe latura autofinantarii. La Biblioteca Judeteana sunt mentinute sali de lectura in care nu intra nimeni, unele dintre ele sunt spatii inchiriate, la fel si la Muzeul Judetean, exista o sectie de arta intr-un spatiu inchiriat unde de asemenea nu prea intra nimeni", a adaugat presedintele Consiliului Judetean.

Pentru a lamuri aceste probleme, daca se poate renunta la unele spatii pentru care CJ plateste chiria fara a merge vreun botosanean la sala de lectura sau la unele sectii de arta inchiriate de Muzeul Judetean, pentru joi dupa-amiaza a fost convocata o intalnire intre Mihai Tabuleac si reprezentantii Muzeului Judetean si cei de la Biblioteca Judeteana.


18 februarie 2009


Gabriel Oprisanu, eliberat oficial din functie. Silvana Tudorache ramane inca pe tusa!

Directorul Directiei de Sanatate Publica Botosani, Gabriel Oprisanu, a primit astazi acordul Ministerului Sanatatii Publice de a trece pe o functie inferioara postului detinut pana acum! La inceputul acestei luni, printr-o solicitare scrisa, Gabriel Oprisanu si-a manifestat disponibilitatea de a ocupa, tot in cadrul DSP Botosani, functia de director medical adjunct.

Oprisanu va trece pe noua functie, interimatul urmand sa fie preluat de Ecaterina Chihaia, cea care s-a aflat la conducerea institutiei si pe perioada campaniei electorale, cand Gabriel Oprisanu a candidat pentru un loc de senator in Parlamentul Romaniei.

La conducerea DSP urma sa fie instalata, din partea PSD, Silvana Tudorache. Insa, dupa scandalul in mijlocul caruia se afla Constantin Contac, scandal care a pornit tocmai de la nominalizarile pentru institutiile deconcentrate, s-ar parea ca Silvana Tudorache are tot mai putine sanse de a prelua sefia DSP Botosani.

Functia de director medical a mai fost ocupata de Gabriel Oprisanu inainte ca acesta sa fie numit la conducerea institutiei de sanatate.


Detectivii de la SIP, gata sa ii urmareasca pe dascalii care strang bani pentru cadouri de 8 martie!

Flagrant pentru dascalii botosaneni care cer bani elevilor! Profesorii care cer elevilor bani pentru cadouri vor fi urmariti indeaproape de liderul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Botosani, Maria Tiprigan. Aceasta spune ca va organiza chiar flagrante pentru a depista dascalii care cer sume fabuloase de bani pentru a cumpara cadouri profesorilor cu diferite ocazii.

"Este de-a dreptul revoltator! Trebuie dati afara din invatamant, eliminati urgent, pentru ca nu fac cinste deloc invatamantului. Sa plece, domnule, la cules capsuni, sa primeasca bani mai multi, sa se duca la ingrijit babe, sa se duca ca baby-sitter, dar sa nu ceara de la copii bani pentru cadouri. Sa le fie rusine!", a rabufnit lidera SIP, Maria Tiprigan.

Chiar daca nu sunt deloc de acord cu atitudinea unor profesori, parintii se tem sa ii reclame, pentru a nu avea probleme.

"Copilul meu este in clasa a VIII-a, iar la sedinta cu parintii mi s-a spus ca anul asta va trebui sa cheltuim peste 1000 de lei. Pentru ce?", se intreaba Iulia I., din Botosani.


Sefa Directiei de Protectie a Copilului: Marius Orosanu nu este in masura sa imi evalueze activitatea!

Nu comenteaza acuzatiile aduse la adresa sa de catre reprezentantii sindicatului Impact, dar sustine ca liderul sindicatului amintit, Marius Orosanu, nu si-a dat interesul pentru un dialog optim! Acuzata de management defectuos si lipsa de profesionalism, Angela Curelariu, directoarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani, a declarat doar ca nu Marius Orosanu este cel in masura sa ii evalueze activitatea depusa in fruntea institutiei.

"Nu vreau sa vorbesc vizavi de criticile si acuzatiile domnului Orosanu, pentru ca nu este dumnealui in masura sa-mi evalueze activitatea. Astept organele de control competente sa ma verifice. Ce a tinut de mine, am facut! Interimatele sunt mentinute pentru ca nu sunt oameni care sa indeplineasca toate conditiile impuse de lege. Eu mi-am dat interesul sa fie dialog social intre sindicat si Directie, dar el nu si-a dat interesul!", a declarat Angela Curelariu, director al DGASPC Botosani.


GREU DE MULTUMIT: Profesorii merita salarii duble, nu in functie de indici de performanta, spune Tiprigan!


Profesorii nu sunt motivati de gradatiile de merit! Cresterea salariala de 25%, obtinuta in urma evaluarii dosarului pentru gradatiile de merit, care se adauga venitului lunar al unui profesor, nu reprezinta nimic, dupa afirmatiile Mariei Tiprigan, lidera Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Botosani. Aceasta suma este praf in ochii profesorilor. "Daca stam sa ne gandim la un profesor foarte bun, care obtine performante cu elevii sai si depune un efort imens si este vorba si de o uzura pshica pe care toata lumea o desconsidera... Nu este incurajat un cadru didactic de acest procent la salariu. Profesorii merita salarii duble, nu in functie de indici de performanta", crede lidera Sindicatului Invatamantului Preuniversitar din Botosani.

Precizam ca aproape 400 de cadre didactice din judetul Botosani si-au depus dosarele pentru a obtine gradatia de merit, in conditiile in care pentru acest an vor fi acordate 311 gradatii.

Gradatiile de merit se acorda incepand cu 1 iulie, pe o perioada de patru ani.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

astăzi, 23:19
13

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
52

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
58

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...