130 de misiuni ale pompierilor botoșăneni, săptămâna trecută. Au fost lichidate 16 incendii

130 de misiuni ale pompierilor botoșăneni, săptămâna trecută. Au fost lichidate 16 incendii

Săptămâna trecută, respectiv în perioada 10 – 16 august a.c., pompierii botoșăneni au îndeplinit 130 misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale, ceea ce înseamnă 18 intervenții pe zi, anunță Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

Dintre acestea, nu mai puțin de 16 au reprezentat intervenții pentru lichidarea unor incendii.

Cele 16 incendii s-au produs pe raza localităților Flămânzi, Dracșani (comuna Sulița), Ștefănești, Păltiniș, Trușești, Brehuești, Avrămeni, Botoșani,Havârna, Dobârceni, Dorohoi, Cristinești și Săveni.

„Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost: foc deschis în spații deschise, fumat în locuri nepermise, scurtcircuit electric, sistem de gătit neizolat termic sau amplasat necorespunzător față de materiale combustibile și acțiune intenționată”, a spus Dorina Lupu, purtător de cuvânt al IJSU Botoșani.

Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 91 pompieri militari și voluntari, dar și elevi și studenți aflați în pactică.

„Valoarea pagubelor a fost estimată la circa 80.000 de lei. S-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de circa 600.000 de lei”, mai menționează Lupu.

Cele mai multe evenimente cu foc s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale.

Totodată, s-a mai acționat pentru salvarea a două persoane din medii ostile vieții, asigurarea măsurilor specifice de limitare și răspândire a pestei porcine africane, pentru asigurarea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență pe timpul aterizării/decolării elicopterului SMURD, dar și pe timpul a două evenimente cu public numeros, salvarea unui animal dintr-o groapă, precum și în alte situații de urgență: deblocare uși, asanare fântâni și transport persoane supraponderale din apartamentele proprietate, la ambulanță.

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate sau asistate 93 persoane.

_____________________________________________

Pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată, IJSU Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

- obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.

Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Posturi de medici scoase la concurs de cea mai mare unitate sanitară din Botoșani!

astăzi, 12:22
190

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani anunță scoaterea la concurs a mai multor posturi vacante de medic.Este vorba despre un post cu normă întreagă de med...

Starețul plecat din Botoșani care a fost hirotesit arhimandrit chiar de Ziua Eroilor!

astăzi, 11:59
178

De Înălțarea Domnului, care reprezintă și Ziua Națională a Eroilor, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru eroii neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăs...

Droguri găsite într-o mașină oprită de polițiști pe strada Primăverii!

astăzi, 10:17
224

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au oprit vineri pentru control, pe strada Primăverii, un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din comuna Coșula....