130 de ani de la înălțarea către nesfârșit a marelui poet, Mihai Eminescu. Lansarea Imnului tineretului eminescian la Botosani si la Palatul Culturii din Iasi

„Eminescu? E foarte greu să respiri după el, dar în clipa în care el ne-a devenit nouă tuturor respiraţie, va trebui ca noi înşine, la rândul nostru, să fim respiraţia nenăscuţilor. Eminescu este un aer pur, genuin, un aer curat…” ( Nichita Stănescu ) 130 de ani de la înălțarea către nesfârșit a marelui poet, Mihai Eminescu, se împlinesc în data de 15 iunie, 2019. Prilej pentru elevii Colegiului Național „ M. Eminescu”, Botoșani, pentru tinerii talentați și creativi din întreaga țară de a profita de activitățile organizate de Asociația Județeană a Profesorilor de Limba și Literatura Română, Botoșani și de a participa la secțiunile concursului de creație și de interpretare.


 Nimic din ce e legat de Eminescu nu se perimează și nu devine desuet. Ideea de românism și tot ceea ce înseamnă România a definit-o POETUL în impresionabila sa operă. Natură terestră, acvatică, înaltul cerului, satul românesc, dragostea curată românească, măririle istoriei și decăderea, trădarea, revolta, visul și aspirațiile firești ale omului, toate trăite românește și permanent valabile, au fost observate, trăite în prea puțini ani de viață, dar redate într-o manieră artistică incomparabilă. Poetul s-a grăbit să trăiască și, când lumea n-a mai oferit nimic nou, a mers să cunoască Absolutul. Moștenirea literară lăsată e inepuizabilă și mereu generatoare de alte condeie, de alte tonuri, de alte voci critice.
 Îi închinăm îndatorați poetului neamului românesc un omagiu, sub forma unui spectacol- concurs “Omagiu lui Mihai Eminescu” în ziua de 15 iunie, începând cu ora 10, la Botoșani Shopping Center. Tot atunci va avea loc premierea câștigătorilor concursurilor de creație literară, creație plastică și de interpretare a poeziei eminesciene. Membrii Asociației Județene a Profesorilor de Limba și Literatura Română, Botoșani vor prezenta, de asemenea, revista „ ABC-ul criticii literare”, conținând articole realizate de elevi și profesori din țară. În cadrul spectacolul, un moment deosebit va fi susținut de cantautorul Adrian Sărmășan, invitat la Botoșani pentru lansarea Imnului tineretului eminescian și a ultimului său album, Dimineți în doi. Activitățile proiectului vor continua cu desfășurarea unui spectacol omagial asemănător la Palatul Culturii din Iași, începând cu ora 15, cu participarea poetei și actriței din București, Claudia Motea și a partenerilor de proiect din județele Iași și Vaslui, multumiri doamnei prof. dr. Lăcrămioara Stratulat , manager Palatul Culturi din Iasi, domnului conf. dr. univ. Doru Zaharia, presedinte Federatia “Edu – Cult”. 

 

Premianții vor fi recompensați cu diplome și cărți. Organizatorii oferă Trofeul „ Poesis Litera” pentru creație literară și pentru interpretare de poezie eminesciană. În plus, anul acesta Editura LIBRIS și Asociația Libris Cultural din Brașov invită laureații concursului la „ Festivalul de Carte și Muzică LIBRIS”, care va avea loc în Piața Sfatului din Brașov, în perioada 25- 28 iulie 2019, multumim pentru invitatie si frumoasa colaborare domnului VIRGIL ONITA, manager general Libris Brasov. Laureații edițiilor precedente sunt invitați în data de 15 iunie la Botosani Shopping Center pentru a încânta publicul și pentru a realiza înregistrări necesare realizării unui CD, producție Libris. 

Va asteptam! Director festival, prof. Damean Diana, presedinte Asociatia judeteana a Profesorilor de Limba si Literatura Romana Botosani. (Comunicat de presa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



(P).

 

Spune-ne opinia ta