13 decembrie - Istoria zilei - 25 de ani de la moartea poetului Nichita Stanescu!

13 decembrie - Istoria zilei - 25 de ani de la moartea poetului Nichita Stanescu!

NICHITA STANESCU

Sf. M. Mc: Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest; Sf. Mc. Lucia (calendar crestin-ortodox)

Sf. Lucia; Otilia (calendar romano-catolic)

Ss Eustratiu, Axente, Eugen, Mardarie, Orest si Lucia (calendar greco-catolic)

Pe 13 decembrie 1983 se stingea din viata Nichita Stanescu - poet, scriitor si eseist roman, laureat al Premiului Herder si membru post-mortem al Academiei Romane.

Considerat de critica literara si de publicul larg drept unul dintre cei mai de seama scriitori pe care i-a avut limba romana, pe care el insusi o numea dumnezeiesc de frumoasa, Nichita Stanescu apartine, temporal, structural si formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului romanesc din anii 1960-1970.

Nichita Stanescu s-a nascut la Ploiesti in 31 martie 1933, intr-o familie de intelectuali. A urmat cursurile gimnaziale si liceale in orasul natal. In 1957, a absolvit Facultatea de filologie din Bucuresti.

Debuteaza cu poezii aproape concomitent in “Tribuna si “Gazeta literara, in 1957, iar editorial cu volumul “Sensul iubirii, in 1960.

Apoi volumele se succed intr-un ritm impresionant si Nichita Stanescu devine, in scurta vreme, unul dintre principalele nume ale liricii romanesti contemporane.

A murit la Bucuresti, in 13 decembrie 1983.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Un semn. De Victor Teișanu

Vineri, 14 Mai 2021
163

Și a venit din nou acel moment de liniște al zilei în care o nouă poezie venită pe adresa de e-mail trebuie să ajungă la dumneavoastră.  Vă dorim lectură plăcută.***...

Academica Clinceni - FC Botoșani 4-3! Eșec dur

Vineri, 14 Mai 2021
257

FC Botoșani a fost învinsă de Academica Clinceni, în deplasare. FC Botoșani părea sa conducă soarta meciului, conducând cu 0-2 încă din minutul 16, dupa autogolu...

Termenul de depunere a declaraţiei de beneficiar real va fi prelungit până la 1 octombrie (proiect)

Vineri, 14 Mai 2021
227

Termenul de depunere a declaraţiei de beneficiar real va fi prelungit până la 1 octombrie, iar documentul va putea fi depus sub formă de înscris sub semnătură privată ori formă elec...