13 decembrie - Istoria zilei - 25 de ani de la moartea poetului Nichita Stanescu!

13 decembrie - Istoria zilei - 25 de ani de la moartea poetului Nichita Stanescu!

NICHITA STANESCU

Sf. M. Mc: Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest; Sf. Mc. Lucia (calendar crestin-ortodox)

Sf. Lucia; Otilia (calendar romano-catolic)

Ss Eustratiu, Axente, Eugen, Mardarie, Orest si Lucia (calendar greco-catolic)

Pe 13 decembrie 1983 se stingea din viata Nichita Stanescu - poet, scriitor si eseist roman, laureat al Premiului Herder si membru post-mortem al Academiei Romane.

Considerat de critica literara si de publicul larg drept unul dintre cei mai de seama scriitori pe care i-a avut limba romana, pe care el insusi o numea dumnezeiesc de frumoasa, Nichita Stanescu apartine, temporal, structural si formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului romanesc din anii 1960-1970.

Nichita Stanescu s-a nascut la Ploiesti in 31 martie 1933, intr-o familie de intelectuali. A urmat cursurile gimnaziale si liceale in orasul natal. In 1957, a absolvit Facultatea de filologie din Bucuresti.

Debuteaza cu poezii aproape concomitent in “Tribuna si “Gazeta literara, in 1957, iar editorial cu volumul “Sensul iubirii, in 1960.

Apoi volumele se succed intr-un ritm impresionant si Nichita Stanescu devine, in scurta vreme, unul dintre principalele nume ale liricii romanesti contemporane.

A murit la Bucuresti, in 13 decembrie 1983.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
109

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
77

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
241

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...